Fotografia de adio

Postat la 22 februarie 2006 1 afişăre

Decizie cel putin bizara a guvernului: nu numai ca accizele la camerele digitale au fost reintroduse dupa numai trei luni, dar acestea, alaturi de cele la electronice si unele electrocasnice, s-au si majorat.

Decizie cel putin bizara a guvernului: nu numai ca accizele la camerele digitale au fost reintroduse dupa numai trei luni, dar acestea, alaturi de cele la electronice si unele electrocasnice, s-au si majorat.

Cate editoriale trebuie sa fi scris actualul ministru al finantelor, Ionut Popescu, impotriva majorarii accizelor pe vremea cand era redactor-sef la un saptamanal economic! Si cat de repede trebuie sa fi votat, in sedinta de Guvern de joia trecuta, pentru majorarea accizelor la diferite categorii de produse! Aceasta in ciuda promisiunilor ferme pe care reprezentantii producatorilor si comerciantilor de electronice spun ca le-au primit de la ministrul Popescu, cum ca nu va fi vorba de reintroducerea accizelor sau de majorarea taxelor deja existente. Prin decizia de modificare a Codului fiscal, autoritatile au readus Romania in postura unica in Europa de a percepe taxe pe comercializarea aparatelor foto digitale. Prin definitie, accizul este o taxa care se aplica unor categorii de produse considerate de lux sau nocive. Nimeni nu poate afirma ca o camera foto digitala sau un radiocasetofon e un produs nociv. Prin urmare, acestea sunt produse de lux, in acceptiunea guvernantilor.

Paradoxul e ca, pana la urma, aplicand taxe mari asupra unui produs, nu numai ca il transformi dintr-un bun de larg consum intr-un obiect de lux, dar nici incasarile la buget nu cresc. Ba chiar scad, dupa cum arata un calcul simplu.

"Potrivit studiilor noastre, bugetul a incasat de cinci ori mai putini bani, din TVA si accize de 25%, in primele trei luni din 2003 decat a incasat in perioada similara a acestui an doar din TVA-ul la vanzarile de camere foto digitale HP, dupa ce s-a renuntat la accize", spune Radu Negoescu, Consumer Category Manager, Imaging and Printing Group, HP. "E clar ca reintroducerea accizelor, la un nivel chiar mai mare decat in trecut, de 30%, va aduce bani mai putini la buget."

Anul trecut, reprezentantii industriei de profil si ai comerciantilor au lansat o ofensiva impotriva accizarii aparatelor foto digitale. Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor, a reusit introducerea unui amendament la Codul fiscal pentru renuntarea la aceste accize. Reintroducerea, de la 1 aprilie, a unei taxe majorate asupra acestor produse va avea un efect psihologic asupra cumparatorului. Cei care nu s-au inghesuit pana la 1 aprilie sa cumpere stiu acum ca vor plati mai mult cu 30% fata de primele luni ale anului pentru un aparat foto digital. "Preconizam ca vanzarile vor scadea sub nivelui celor de anul trecut", crede Negoescu.

Dar majorarea accizelor va avea si alt efect decat reducerea incasarilor la buget: stimularea contrabandei cu astfel de produse. "Ideea reintroducerii accizei este atat ilogica, cat si daunatoare. Ilogica pentru ca ea nu se mai practica in alte tari europene, daunatoare pentru ca va conduce automat la cresterea pietei negre", spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii (APDETIC).

O mare parte a celor interesati de achizitia unei camere foto digitale va prefera sa le aduca din strainatate: ba chiar pot fi declarate la vama in tara de achizitie, caz in care se mai restituie si TVA-ul aferent.

Cand fostul Legislativ a decis sa renunte la accizarea camerelor foto digitale, lanturile de magazine specializate in desfacerea acestora si reprezentantii producatorilor au avut toate motivele sa se astepte la vanzari spectaculoase in acest an. Potrivit acestora, numai piata aparatelor foto urma sa inregistreze in acest an o dublare, de la cinci milioane de euro anul trecut la cel putin zece milioane. Acum, va trebui sa-si revizuiasca business planurile.

In urma renuntarii de la 1 ianuarie la accize, vanzarile de aparate foto digitale au crescut, in medie, de cinci ori. Producatorul BenQ a anuntat o crestere a vanzarilor de 280% pe piata romaneasca. Vanzarile Hewlett-Packard au crescut de aproximativ cinci ori de la renuntarea la acciza, "iar in cazul marcilor mai scumpe, cum e cazul celor de la Canon, s-ar putea sa fi inregistrat cresteri chiar mai mari", apreciaza Negoita.

In urma deciziei cabinetului Tariceanu, atat producatorii cat si vanzatorii se vad nevoiti sa-si recalculeze politicile de vanzari. "Decizia este absolut surprinzatoare, avand in vedere ca tocmai s-a renuntat, incepand cu 1 ianuarie, la accize. Inconsecventa legislativa de care da dovada Guvernul ne va afecta planurile de business", spune, la randul sau, Dragos Simion, presedintele Flamingo Computers. "Deocamdata e greu de apreciat cu cat va afecta aceasta decizie vanzarile. De abia al doilea trimestru, cel de dinaintea vacantei de vara poate da dimensiunea exacta a vanzarilor de camere foto digitale", spune Simion. Intr-adevar, decizia guvernului pare cel putin negandita. S-ar putea ca motivatia reintroducerii accizelor la camerele foto digitale, dar si majorarea acestora, sa nu vina doar din disperarea de a atrage bani la buget cu orice pret. "Cred ca e mai degraba vorba de o masura de gen BNR, de a reduce importurile si, in acest fel, de a limita creditele de consum", cauta o explicatie Dragos Simion.

Aceasta parere, chiar daca nu exprimata oficial, pare a fi impartasita si de altii. Potrivit datelor producatorilor, importurile de camere foto digitale au crescut de 13 ori ca valoare si de 22 de ori ca numar de unitati in primele 70 de zile ale anului.

Sa incerce, astfel, guvernul, prin masuri indirecte, temperarea creditului de consum, care afecteaza serios deficitul de cont curent agreat cu FMI? Sau sa fie vorba doar de incercarea de a mai colecta bani la buget? Cert este ca decizia i-a luat "ca din oala" pe toti. "Masura este complet irationala si nefundamentata economic. Ea va aduce pierderi bugetului. Punctul de vedere al producatorilor si importatorilor a fost exprimat foarte clar Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care l-a insusit", mai adauga Negoita. "La randul lor, cei de la Ministerul de Finante au spus ca nici nu se pune problema reintroducerii accizelor. Dar uite ca s-a pus!", adauga acesta. Disputa se va transa, pana la urma in Parlament, atunci cand se va discuta pe capitole Codul fiscal. 

"Voi incerca sa fac tot ceea ce pot pentru a bloca acest articol de lege in Parlament", spune Varujan Pambuccian. Din pacate, spune el, nu se stie cand vor ajunge modificarile in discutia celor doua camere ale Parlamentului. 

Dupa cum se misca Legislativul romanesc, acest lucru s-ar putea intampla la toamna sau chiar mai tarziu. Chiar si asa, "nu cred ca Parlamentul isi va bate capul cu aceste modificari, care ar putea sa ramana legiferate", crede Simion. Si chiar daca nu va fi asa, pana atunci producatorii si comerciantii vor ramane cu planurile date peste cap iar cumparatorii vor fi tentati sa apeleze la piata neagra, "care va fi principalul beneficiar al acestei masuri", apreciaza presedintele APDETIC. 

"Intotdeauna exista o diferenta de circa 10% intre piata neagra si preturile oficiale. O camera foto «la negru» va costa cu 10% mai putin decat pretul fara acciza, adica va fi mai ieftina cu circa 40%", adauga el. In aceste conditii, nici nu se mai pune problema intre a alege un produs la pretul de magazin si acelasi produs la aproape jumatate de pret, cred jucatorii de pe piata. Nu in ultimul rand, decizia guvernului sugruma o piata abia in formare. Pe plan mondial, vanzarile de camere foto digitale se asteapta sa creasca in acest an cu 70% fata de anul trecut, spun reprezentantii producatorilor. 

La noi, vanzarile nu au reprezentat mare lucru, valoric vorbind, in anii precedenti, insa au evoluat extrem de promitator anul acesta. Dorinta guvernului Tariceanu de a acoperi cu orice pret din pierderile la buget aduse de adoptarea cotei unice imbraca insa forme nefericite, care aduc mai multa paguba decat castig. 

Oare nu ne vom trezi cu accize de 30% si la telefoanele mobile, de vreme ce multe modele au deja incorporate camere foto?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Fotografia de adio
/actualitate/fotografia-de-adio-976316
976316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.