FINANTE: Un britanic si mai multi americani

Postat la 22 mai 2007 1 afişăre

Americanii de la GE Money au ales un englez, Mark Hampson, sa se ocupe de integrarea celor trei companii financiare pe care le-au cumparat pe piata romaneasca, Domenia Credit, Estima Finance si Motoractive. Reteta de integrare si obiectivele raman insa 100% americane.

Americanii de la GE Money au ales un englez, Mark Hampson, sa se ocupe de integrarea celor trei companii financiare pe care le-au cumparat pe piata romaneasca, Domenia Credit, Estima Finance si Motoractive. Reteta de integrare si obiectivele raman insa 100% americane.

 

Pentru Mark Hampson, britanicul de 46 de ani care a venit in Romania sa coordoneze integrarea celor trei afaceri pe care le-au cumparat americanii de la GE Money in toamna anului trecut, ceea ce are acum de facut "seamana si nu prea cu ce am mai facut inainte". Seamana, pentru ca Hampson nu este la prima experienta de acest fel, precedentul sau angajament fiind la Stockholm, unde a integrat doua business-uri GE intr-o unica structura si sub o singura umbrela, cu inchiderea a trei birouri regionale. Iar experienta lui Hampson in cadrul GE Money dureaza de aproape zece ani, cand a fost "preluat" pe statele de plata ale americanilor odata cu achizitia companiei la care lucra, Woodchester Crédit Lyonnais, de catre GE in 1998.

 

Pe de alta parte, desi grupul din care face parte este deja prezent pe zece piete din regiunea central si est-europeana, Hampson este la prima sosire intr-o piata emergenta. Cutit cu doua taisuri pentru el, in conditiile in care se confrunta aici cu conditii pe care nu le-a mai intalnit (cum ar fi, de exemplu, un sistem bancar restrictionat de norme administrative ale bancii centrale), dar si cu posibilitatea de a creste afacerea in ritmuri greu chiar de visat pentru pietele mature. "Intre 2007 si 2010 asteptam cresteri pe toate cele trei linii de business de circa 40%", spune Hampson, chiar daca se declara constient ca "an de an aceste marje se vor ingusta".

 

Iar faptul ca cele trei companii, pe care le conduce din functia de CEO si Integration Leader, se afla in plin proces de fuziune nu ar trebui sa franeze in niciun fel aceste planuri, sustine Hampson. Cu atat mai mult cu cat, adauga el, in cele sapte luni de la inceperea acestei triple fuziuni intre compania de credite ipotecare, cea de credite de consum si cea de leasing intr-o platforma unica, "am finalizat deja 65% din proces". Hampson beneficiaza si de avantajul experientei in achizitii si fuziuni pe care o are GE Money, divizia internationala de servicii financiare a concernului General Electric, unul dintre cele mai mari din lume.

 

Practic, detaliaza el, americanii au dezvoltat, folosind experienta capatata in cele 77 de fuziuni desfasurate din 1994 in intreaga lume, "o reteta standardizata pentru asemenea procese". Mai precis, este vorba de un "web tool" (aplicatie de Internet) care ii spune "pas cu pas unde ma aflu si ce urmeaza sa se intample".

 

Pe termen scurt, pasii sunt clari: dupa ce au fost aliniate functiile celor trei companii in zona comerciala si de resurse umane, acum este in desfasurare fuziunea sistemelor IT. Urmeaza, pana in toamna, rebrandingul celor trei, proces ce va inghiti mare parte din bugetul de 15 milioane de dolari (circa 11 milioane de euro) alocat pentru 2007. Pe termen mediu, americanii au pusi deoparte pentru operatiunile din Romania aproximativ 50 mil. dolari (38 mil. euro), pe care vor sa-i pompeze in cresterea businessului local. Business care, spune Hampson, "probabil in doi-trei ani" se va transforma intr-unul bancar, americanii avand in plan sa solicite BNR o licenta bancara. "Discutiile cu BNR au inceput deja la nivel teoretic", adauga el, insa pentru a face o banca adevarata de retail e mult de munca. Da ca exemplu Cehia, unde GE Money a intrat (ca de altfel in toate tarile est-europene in care este prezent) prin achizitia unor afaceri locale, in urma cu zece ani. Acolo au fost integrate patru linii de produse in ceea ce este in prezent GE Money Bank, o banca universala cu o retea de 210 sucursale si 850.000 de clienti. "In Cehia adaugam cam 7-8 produse noi pe an", sustine Hampson.

 

In Romania, de la inceputul anului au fost lansate trei produse noi, unul pentru finantarea in leasing pe sapte ani si alte doua la Domenia Credit – un credit de nevoi personale cu ipoteca si un credit ipotecar pe 30 de ani. La finele saptamanii trecute, cea de-a treia "sora" din familie, Estima, a anuntat o promotie de dobanzi pentru produsele sale de creditare pentru perioada verii. Pana la finele anului, adauga Hampson, "vor mai fi lansate inca trei noi produse", asupra carora nu da insa detalii. Spune totusi ca "este in pregatire" un credit ipotecar ce va permite acceptarea unei a doua ipoteci pe un imobil si ca "poate nu anul acesta, dar cu siguranta destul de curand" vor fi incluse in oferta si produse de asigurare. 

 

Pe de alta parte, GE Money se va alatura institutiilor financiare care au depus la BNR noi norme proprii de creditare, ce ar permite grade mai mari de indatorare. Hampson nu dezvaluie cum vor arata produsele conform noilor norme; in planul britanicului exista insa si alte variabile, ce vin din joint-venture-ul noii companii GE Money Romania cu subsidiara locala a Garanti Bank - in care americanii au cumparat anul trecut, pe piata turca, 25,5%. Potrivit informatiilor din media turca, afacerile Garanti si GE Money din Romania vor fuziona, noua structura urmand sa opereze sub licenta bancara. Pe piata romaneasca, Garanti, o banca orientata preponderent spre clientii companii, detine doar 0,3% cota de piata, cu active de 153,8 mil. euro.

 

Pana una-alta insa, Hampson spune ca se preocupa doar de integrarea celor trei institutii financiare nebancare, urmand ca in septembrie sa existe "o dare de seama catre actionari despre ce am facut si ce urmeaza sa facem mai departe". Ca termen de finalizare a procesului, Hampson vorbeste de prima jumatate a anului viitor - in conditiile in care, adauga el, in genere o astfel de fuziune dureaza undeva intre 12 si 24 de luni. Tot atunci va avea loc si mutarea angajatilor, care au acum birourile in trei sedii distincte in Bucuresti, intr-un singur "cartier general". Unde va fi exact acest nou sediu nu s-a decis inca, dar a inceput deja prospectarea pietei pentru a gasi locul potrivit. Un lucru e cert: noul sediu va trebui sa fie destul de incapator, in conditiile in care Hampson vrea ca pana la finele lui 2007 numarul de angajati sa creasca spre 900, fata de 600 la inceputul anului. Deja, spune el, au fost angajate 100 de noi persoane de la inceputul lui 2007 pentru cele trei linii de business, iar recrutarea este "in clocot".

 

Britanicul se fereste sa spuna cui va lasa fraiele noii companii, dupa ce procesul de fuziune va fi terminat. "Pentru moment, eu detin functia de CEO interimar, pe langa cea de integration leader, pentru cele trei", afirma el, adaugand insa ca practica grupului este ca "dupa ce GE integreaza afacerile, managementul sa fie preluat de un localnic". Din echipa de management fac in prezent parte 13 persoane, dintre care sase sunt romani, iar sapte expati. Deja la varful celor trei companii s-a produs o schimbare, dupa ce la inceputul lunii conducerea executiva a Estima Finance a fost preluata de catre Stefan Coroianu. In urma retragerii de la 1 mai a lui Mihnea Mocanu (ce conducea Estima inca din 2004), Coroianu va cumula noua functie cu cea de director executiv al Motoractive Leasing.

 

Schimbari de acest fel sau de natura operationala sunt naturale, sustine Hampson, intr-un proces de o astfel de amploare; pentru el insa, provocarea e ca aceste schimbari sa aiba loc "fara sa stranguleze oamenii". Pentru ca in functie de randamentul lor va fi (sau nu) atinsa tinta de crestere de 40 de procente - perspectiva pentru care americanii au platit de fapt in toamna trecuta 140 de milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/finante-un-britanic-si-mai-multi-americani-1009195
1009195
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.