Europa se clatină: Inflaţia din zona euro decolează şi ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie, iar economiile europene îşi pierd drastic din avânt. BCE nu va avea de ales şi va trebui să majoreze din nou dobânzile. Recesiunea pare imposibil de evitat

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 31 octombrie 2022 958 afişări

Europa se clatină: Inflaţia din zona euro decolează şi ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie, iar economiile europene îşi pierd drastic din avânt. BCE nu va avea de ales şi va trebui să majoreze din nou dobânzile. Recesiunea pare imposibil de evitat

Inflaţia zonei euro a atins un nou maxim istoric, iar creşterea economică a ţărilor UE a început să îşi piardă din forţă, ceea ce îi face pe economişti să  creadă că recesiunea este acum inevitabilă, scrie Bloomberg.

Săptămâna trecută Germania a transmis un semnal pozitiv când a anunţat o creştere care a sfidat prognozele ce indicau o contracţie a cea mai puternice economii din Europa. Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că Germania este cea care va împinge economiile către o încetinire în următoarele trimestre. La această problemă se adaugă şi majorările de dobândă ale Băncii Centrale Europene care contribuie şi ele încetinirea economică.

O contracţie dramatică a economiilor s-a putut deja observa în cel de al treilea trimestru, în Spania şi Franţa. Cele două state europene s-au bucurat de un boom economic generat de ridicarea restricţiilor anti-pandemice care afectau turismul, însă după ce euforia a trecut, contracţia a început să apară.

Datele privind Spania şi Franţa au fost publicate la o zi după ce BCE a ridicat costurile de împrumut la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, iar oficialii au vorbit despre o serie de alte măsuri importante pentru readucerea inflaţiei la pragul de 2%.

Conform datelor BCE, cele mai puternice scumpiri s-au înregistrat în domeniul energiei şi în cel alimentar.

Perspectivele economice rămân extrem de incerte. Vremea favorabilă şi livrările de gaze naturale mult mai mari decât se aşteptau europenii au dus la scăderi de preţuri în diferite domenii, însă nimeni nu ştie ce se v-a întâmpla peste câteva luni şi cum va evolua conflictul ruso-ucrainean, dar nici felul în care va continua să impacteze Europa.

Klass Knot, şeful băncii centrale olandeze, recunoaşte că o recesiune în zona euro „devine din ce în ce mai probabilă”, însă cu toate acestea el este în favoarea unor noi majorări ale dobânzii cu 50 sau 75 de puncte de bază.

Analiştii economici şi oficialii încep deja să atragă atenţia asupra creşterii prea rapidă a ratelor, acum că recesiunea este mai aproape ca niciodată. Modul în care se desfăşoară această dezbatere poate determina amploarea contracţiei economice cu care se va confrunta regiunea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bce,
economii,
recesiune,
europa,
europene,
inflatie,
ridicare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.