Dividendele de la companiile de stat au dus la un profit record al Fondului Proprietatea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 iulie 2011 59 afişări

Fondul Proprietatea a avut in prima jumatate a anului un profit net de 543,1 milioane de lei (circa 30 milioane de euro), mult peste nivelul de 207 milioane bugetat pentru tot anul 2011.

In prima jumatate a anului precedent, Fondul Proprietatea a realizat un profit net de 210,5 milioane de lei, in timp ce pe tot anul a ajuns la 456,2 milioane de lei.

Rezultatele pentru primele sase luni din 2011 au fost influentate pozitiv de dividendele primite pe 2010 de la companiile din portofoliu, un impact major in acest sens avandu-l decizia Guvernului de a impune companiilor cu capital majoritar de stat sa distribuie cel putin 90% din profit in forma de dividende, pentru a sustine reducerea deficitului fiscal. Fondul beneficiaza puternic de aceasta decizie, avand in vedere ca statul este actionarul majoritar al principalelor companii din portofoliul (Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz).

"Dividendele mult mai mari primite de Fondul Proprietatea ar putea permite distribuirea de catre fond in 2011, la randul sau, catre actionari a unui dividend brut cel putin la nivelul celui de 0,0314 lei/actiune din 2011", apreciaza Mihai Caruntu, analist al BCR.

"La nivelul curent de pret pe actiune, aceasta ar insemna un randament al dividendului de 6% pe un an, ceea ce este rezonabil, avand in vedere profilul de crestere al FP", adauga Mihai Caruntu. Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea unitara a dividendului pe actiune si pretul de achizitie al actiunii. La BVB, ultimul pret pe actiune al FP a fost de 0,51 lei/actiune.

Contributia dividendelor din partea Petrom este de peste 200 de milioane de lei, dupa ce in precedentii doi ani compania nu a distribuit dividende. Romgaz si Hidroelectrica au varsat, la randul lor, cate 150 milioane de lei.

La 30 iunie, numarul actionarilor FP era de 9.888, dintre care cei ce detin mai mult de 5% din capitalul social sunt Ministerul Finantelor (19,05%) si Georgia Palade van Dusen, nepoata industriasului interbelic Nicolae Malaxa si fiica savantului George Emil Palade, laureat Nobel (6,68%).

Persoanele fizice romane detineau 37,02% din actiunile Fondului, in timp ce 27,33% erau actionari institutionali straini. Capitalul social al Fondului era de 13,778 miliarde de lei, din care cel varsat reprezenta 13,756 miliarde.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/dividendele-de-la-companiile-de-stat-au-dus-la-un-profit-record-al-fondului-proprietatea-8504192
8504192
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.