Din umbra, la carma BCR

Postat la 07 februarie 2006 1 afişăre

Prieten apropiat al premierului Tariceanu, aflat in conducerea Petrom din partea statului roman, trecut, in timp, prin mai multe functii in diferite ministere, Sebastian Vladescu a ramas mai mereu in umbra. Acum a fost numit presedinte al Consiliului de Supraveghere a Bancii Comerciale Romane.

Prieten apropiat al premierului Tariceanu, aflat in conducerea Petrom din partea statului roman, trecut, in timp, prin mai multe functii in diferite ministere, Sebastian Vladescu a  ramas mai mereu in umbra. Acum a fost numit presedinte al Consiliului de Supraveghere a Bancii Comerciale Romane. Cine este omul care are in maini fraiele celei mai importante banci romanesti? Povesteste chiar el, pentru BUSINESS Magazin.

Stie foarte bine ca asupra sa pluteste o umbra politica. Si, la fel, stie ca multi il vad ajuns in noua functie de la BCR - in care a fost desemnat in urma cu doua saptamani - pentru ca e prieten apropiat al premierului Tariceanu. Desi nu este, si nu a fost niciodata, membru al vreunui partid - dupa cum sustine -, Sebastian Vladescu, 47 de ani, recunoaste ca numirea sa la conducerea Consiliului de Supraveghere al BCR, banca la care statul detine inca un pachet de actiuni de aproape 37%, are o "umbra" politica. Dar si experienta sa a contat atunci cand a fost numit in functia din care va asigura supravegherea, administrarea si coordonarea activitatii bancii. Consiliul e o structura a bancii infiintata anul trecut, o data cu separarea functiilor executive si administrative ale BCR.  Cine este, totusi, omul care va conduce destinele bancii romanesti prin hatisul procesului de privatizare care va urma? Va fi el suficient de independent?

Vladescu spune ca prietenia cu premierul Calin Popescu Tariceanu n-a jucat nici un rol in numirea sa, dar putini il cred. "Faptul ca am lucrat cu Tariceanu", spune el, "si ca relatia mea cu el a evoluat, in timp, de la una profesionala la una de amicitie nu cred ca a fost definitoriu pentru numirea mea in aceasta pozitie la BCR." Propunerea de numire, in care il inlocuieste, dupa mai putin de un an, pe deputatul PSD Horia Neamtu, a venit in cursul lunii martie, de la AVAS, autoritatea care se ocupa de participatiile statului in companiile romanesti.

Cand si cine l-a propus? "Cand a fost facuta prima data propunerea, nu stiu foarte precis, dar stiu cand a ajuns la mine", spune el. In cursul lunii martie i-a fost cerut un CV de catre presedintele de la AVAS, Gabriel Zbarcea. "Si asta a fost partea cea mai usoara." Pentru ca apoi a urmat o adevarata "ancheta", cum o numeste Vladescu, vadit incurcat in a gasi cuvantul cel mai potrivit pentru a descrie testarea prin care a trecut in fata reprezentantilor de la BERD si IFC, cele doua mari institutii financiare actionare la BCR.  Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au cumparat anul trecut de la AVAS un pachet de 25% plus doua actiuni din BCR, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari ai bancii sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, si cinci societati de investitii. 

Ce va urma? Procedura standard de numire pe o astfel de functie cere acum, dupa desemnarea sa formala, si avizarea din partea Bancii Nationale - la fel ca in cazul numirii managementului de top din orice banca romaneasca. A primit deja avizul favorabil al bancii centrale pe dosarul depus, dupa cum spune, dar procedura se va finaliza cel mai probabil in urmatoarele cateva saptamani. 

N-ar fi prima data cand drumul lui se intersecteaza cu cel al guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu. In 2000, cand era prim-ministru, Mugur Isarescu l-a desemnat pe Vladescu sa se ocupe de negocierile Romaniei cu Banca Mondiala. Secretar de stat in Ministerul de Finante la vremea respectiva, Vladescu prelua atunci responsabilitatea de a coordona aceste programe de la reprezentanta Ministerului Transporturilor, Anca Boagiu.  In perioada 1997 - 2000, Vladescu a fost negociatorul Romaniei cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International, tot din pozitia de secretar de stat, dar in Ministerul Industriei si Comertului (MIC), de aceasta data. De la MIC a plecat, prin demisie, in baza unui motiv rar intalnit in lumea demnitarilor romani: asumarea unei greseli. In 1997, Romvag Caracal a fost inclusa in mod eronat pe o lista de 17 societati propuse pentru lichidare; din aceasta cauza, Sebastian Vladescu si-a depus demisia. 

Despre perioada in care a fost secretar de stat la finante, in perioada ianuarie-decembrie 2000, spune, franc, ca a fost "cumplita". Tot in Ministerul de Finante, Vladescu mai ocupase pozitia de consilier al ministrului pe probleme bugetare, piete de capital si dezvoltare activitati pentru intreprinderi mici si mijlocii in perioada ianuarie-aprilie 1998 si, mai apoi, octombrie-decembrie 1999. "E un minister care stigmatizeaza oamenii." De vina ar fi faptul ca amestecul intre politic si economic nu e foarte bine definit. "Am simtit, in acea perioada, incapacitatea lumii politice de a-si asuma reformarea economica a Romaniei." La reforma s-a ajuns cu multe poticneli, crede Vladescu, si, cumva, "mai mult de la sine, impinsa de la spate din exterior". Nu s-a facut din dorinta Romaniei, conchide el. 

Nici de BCR, si de sistemul bancar in general, nu e total strain. De profesie eco-nomist, Sebastian Vladescu a fost in intervalul 2000 - ianuarie 2001 membru in Comisia de Privatizare a BCR. In aceeasi perioada a reprezentat Ministerul de Finante in Consiliul de Administratie al CEC, fiind revocat in ianuarie 2001. 

Cu toate acestea, despre banca pe care o va supraveghea, din cea mai inalta pozitie, si despre ceea ce are de facut acolo, nu vrea, inca, sa vorbeasca. Poate peste cateva saptamani, spune el, cand va cunoaste mai bine banca si problemele ei. "Nu vreau sa vorbesc fara sa invat despre ce e vorba", spune el. Este si motivul pentru care dupa Paste se va intalni cu fostul ocupant al functiei, Horia Neamtu. De la el vrea sa obtina "recomandarile necesare" despre banca. Pana una alta, nu au avut decat "intalniri administrative". 

Ce stie sigur, totusi, este ca BCR e o misiune grea. Chiar daca este o banca foarte importanta in Romania, "BCR nu are relevanta la nivel global". Poate va avea, dar dupa o privatizare reusita si intrarea sub "umbrela" unui jucator international. Strategia de privatizare a bancii prevede vanzarea pachetului majoritar de actiuni catre un investitor strategic. 

Pentru BCR si-au anuntat deja interesul mari jucatori internationali, italienii de la UniCredit Grup sau Intesa, austriecii de la Banca Austria Creditanstalt sau ungurii de la OTP. Iar anuntul pentru invitarea potentialilor investitori sa depuna scrisori de interes pentru preluarea BCR va fi publicat pana la inceputul lunii iunie, dupa cum a anuntat AVAS. 

Despre sistemul bancar, Vladescu spune ca "e intr-o buna evolutie". Stabilizarea   s-a facut tarziu, "dar acum e OK" si merge in directia buna. "Sunt, totusi, cam multe banci - dar asta e o opinie pur personala." Si totusi, chiar si "cu prea multe banci", o mare parte din populatia Romaniei este nebancarizata. "Exact. La fel cum este si neplatitoare de impozite, de taxe, de asigurari sociale." Are, aici, o opinie pe cat de interesanta, pe atat de transanta. "Romania este formata, de fapt, din doua Romanii."

Una, asa cum se vede ea in marile orase, si o alta, rurala - care nu plateste in mare parte taxe, impozite, dar beneficiaza totusi de servicii din partea statului. Si exact aceasta parte este si cea care va plati pretul cel mai greu al intrarii in Uniunea Europeana. "Cu cat oamenii sunt mai in varsta, cu atat le va fi mai greu sa se adapteze schimbarilor care vor urma." Motivul? "E nevoie de un anumit dinamism pentru a te putea adapta, iar in Romania exista o parte «statica» mult mai mare decat in alte parti", crede Vladescu.  Se bazeaza pe studiile pe care le-a facut la Centrul Roman de Politici Economice (C.E.R.O.P.E), o organizatie non-profit ce consiliaza Guvernul Romaniei in diferite aspecte macroeconomice - politici bugetare, fiscale, de restructurare sau in domeniul competitivitatii. 

Vladescu vorbeste insa fara nici o retinere despre Petrom, companie in a carei "nastere" a fost implicat. Acum este reprezentantul statului roman in Consiliul de Administratie al companiei. "Sunt multumit de «maritis», chiar daca a venit mai tarziu decat as fi vrut", spune el despre preluarea Petrom de catre OMV. Cu toate acestea, continua, nu este prea incantat de modul in care Petrom a crescut, in timp. "Perceptia publica despre cum arata Petrom este prea pozitivã fata de pozitia pe care o ocupa in mod real pe piata petrolului. Sunt foarte multumit ca am reusit sa cream Petromul, dar mi-ar fi placut sa creasca altfel. E ca un copil, care   s-a nascut sanatos, a crescut, iar acum a venit vremea sa mearga la scoala." 

La scoala competitiei acerbe, pe o piata internationala a petrolului in care activeaza grupuri imense, pe care la dimensiunea pe care o are acum, Petrom nu isi prea va putea gasi un loc. Motiv pentru care, spune el, probabil ca la un moment dat va intra sub "o umbrela mai mare". 

De ce a acceptat sa vina la BCR? "Pentru ca ma plictisesc", vine raspunsul. Admite ca "febra afacerilor" il caracterizeaza, dar numai pana la un punct. "Eu pornesc afaceri, le pun pe picioare, dar nu le administrez", spune. "Exista un moment in care nu mai imi gasesc locul."

E mai pasionanta constructia masinii decat condusul ei propriu-zis, zice el. Poate mai potrivita ar fi comparatia cu o motocicleta, pentru ca noul presedinte al comisiei de supraveghere a BCR este un impatimit al "bolizilor pe doua roti". Acum are o Honda CBR 600, o motocicleta "foarte sportiva". Pana acum, n-a avut zile monotone. Si probabil ca nici Banca Comerciala Romana n-o sa-l lase sa se plictiseasca prea tare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Din umbra,
la carma BCR
/actualitate/din-umbra-la-carma-bcr-979345
979345
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.