Dezvăluire din rapoarte: Companiile Enel din România au împrumutat 375 mil. euro de urgenţă de la Roma întrucât băncile nu au răspuns la timp pentru susţinerea schemei Guvernului de plafonare a preţurilor la energie

Autor: Liviu Popescu Postat la 31 august 2022 78 afişări

Dezvăluire din rapoarte: Companiile Enel din România au împrumutat 375 mil. euro de urgenţă de la Roma întrucât băncile nu au răspuns la timp pentru susţinerea schemei Guvernului de plafonare a preţurilor la energie

Enel Energie şi Enel Muntenia, furnziori de energie electrică pe piaţa din România şi parte a grupului Italian Enel, au împrumutat de urgenţă 375 milioane de euro luna aceasta de la compania-mamă din Italia, în pofida faptului că au linii de finanţare cu bănci, pentru susţinerea nevoilor curente, pe fondul scumpirilor accelerate din energie. Cu alte cuvinte s-au împrumutat pentru a susţine schema de sprijin de plafonare a preţurilor pentru care Guvernul rambursează banii, însă cu întârziere, aşa cum susţin furnizorii.

Informaţia despre aceste împrumuturi, 250 mil. euro pentru Enel Energie şi 125 mil. euro pentru Enel Muntenia, este publicată în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al Enel.

“În august 2022, dat fiind că necesarul de finanţare curent creşte, iar băncile cu care companiile deja aveau contractate linii de finanţare nu au putut răspunde în timp optim, managementul a identificat o soluţie de urgenţă, anume contractarea de împrumuturi de la divizia financiară a acţionarul Enel Group, anume Enel Finance International N.V., în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie şi 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia”.

Potrivit acestui raport, începând cu a doua parte a anului 2021, companiile se confruntă cu o situaţie de criză ce a lovit întregul sector energetic ca urmare a creşterii preţurilor la energie, precum şi ca urmare a schimbărilor legislative care au introdus scheme de support guvernamental pentru consumatorii finali de pe piaţa de electricitate şi gaz pînă la 31 martie 2023. “În decembrie 2021 şi martie 2022, consiliile de administraţie a celor două companii au aprobat programe de finanţare -punte la valori de 235 milioane euro pentru Enel Energie şi 255 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia pentru acoperirea nevoilor curente”.

Enel S.p.A. a publicat rezultatele financiare S1 2022 pentru grupul global pe 28 iulie, raportând pentru segmentul infrastructură şi reţele (distribuţie) din România o pierdere de 51 milioane euro, de la plus 51 milioane euro înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2021. Pentru segmentul retail (aprovizionare), pierderile au fost de 115 mil. euro.  

În prima jumătate a anului 2022, cantitatea de energie electrică distribuită de filialele Enel a fost constantă, de 7,8 TWh, ajungând la 3,1 milioane de utilizatori finali în România, în creştere cu 3,3% faţă de nivelul din S1 2021.

România are în aplicare o schemă de sprijin pentru facturile la energie în perioada aprilie 2022-martie 2023, bazată pe un sistem de plafonare a preţului. Astfel, potrivit OUG 27/2022, consumatorii casnici nu pot plăti mai mult de 800 de lei/MWh, cu TVA inclusă, iar cei noncasnici au setat ca prag 1.000 lei/MWh, cu TVA inclusă.

Diferenţa dintre preţul de achiziţie al furnizorilor din piaţă şi aceste plafoane este plătită de furnizori, care urmează să îşi recupereze banii de la stat.

ZF a scris recent că valoarea schemei de plafonare pentru consumatorii de energie şi de gaze este estimată acum la aproape 40 de miliarde de lei, aproape triplu faţă de estimările iniţiale. Această schemă de plafonare are ca perioadă de aplicare aprilie 2022 - martie 2023 şi a venit să completeze o schemă anterioară de sprijin aplicată în noiembrie 2021- martie 2022.​

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
enel,
energie,
imprumut

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.