De ce vin medicii francezi sa opereze in Romania

Postat la 02 octombrie 2009 490 afişări

Daca pana acum eram obisnuiti ca medicii romani sa plece sa profeseze in strainatate, de astazi o echipa de medici francezi vine sa lucreze in Romania. Spitalul Euroclinic, primul spital privat din tara noastra, lanseaza primul program continuu de chirurgie vasculara in parteneriat cu o echipa de medici francezi a Spitalul American din Paris.

Incepand din luna octombrie, o echipa mixta de medici formata din specialisti romani si francezi condusa de profesorul Amin Bahnini opereaza pacienti suferind de diferite afectiuni vasculare grave ca anevrisme, tumori vasculare si reconstructii arteriale cerebrale. Programul Visiting Doctors, coordonat de medicul Gabriela Cozmanciuc, vine in urma unei colaborari de peste zece ani dintre medicul Euroclinic si echipa de chirurgi francezi, formata si din anestezistul Vincent Perret si ecografistul vascular Mouren Xavier.

Pretul unei operatii variaza intre 5.000 si 6.500 de euro, insa, potrivit medicilor, o operatie de acelasi tip costa in Franta circa 30.000 de euro.

"Prin intermediul acestui proiect, pacientii sunt consultati in cadrul spitalului Euroclinic unde vor fi efectuate toate investigatiile pre-operatorii. Dosarele medicale sunt apoi analizate impreuna cu echipa franceza, se stabileste tipul de interventie chirurgicala optima pentru rezolvarea cazurilor si data la care acestea vor avea loc lunar in cadrul spitalului", a declarat Catalin Popa, CEO al Spitalului Euroclinic.

Potrivit coordonatorului proiectului, dr. Gabriela Cozmanciuc, echipa de medici se va deplasa la Bucuresti de doua ori pe luna, iar in cursul unei zile pot fi operati pana la noua pacienti.

Alternativa pentru tratamentul in strainatate

Programul se adreseaza in special romanilor care prefereau sistemul medical din strainatate si se vrea a fi o alternativa pentru acestia. "Multi pacienti merg sa se trateze in alte tari, fie pentru ca sunt nemultumiti de calitatea actului medical din spitalele de stat, nu primesc atentia pe care o merita sau nu sunt tratati ca un partener in procesul medical", a precizat directorul spitalului. In prezent, acest gen de operatii se mai efectueaza in sapte centre la nivelul tarii, trei in Bucuresti si cate unul in Cluj, Timisoara, Iasi si Targu Mures, toate in sistemul public de sanatate.

Euroclinic este primul spital privat general din Bucuresti, construit si dotat la standarde europene, membru al grupului olandez Eureko BV. Potrivit directorului general, Catalin Popa, circa 50.000 de pacienti unici ajung anual la portile unitatii. "Comparativ cu anul 2008, numarul de pacienti a crescut cu 40-65%, in conditiile in care preturile au ramas la nivelul anului trecut sau au fost actualizate cu indicele de inflatie", a explicat Popa.

Politicienii ocolesc medicii din Romania

De-a lungul vremii, operatiile in strainatate au fost preferate de cei mai multi dintre politicieni. In mai 2006, presedintele Traian Basescu s-a operat de hernie de disc la Viena. In luna noiembrie a aceluiasi an, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a ales Franta pentru a fi operat la genunchi dupa un accident de motocicleta. Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns la Paris in iunie 2007 pentru o interventie la inima, dupa ce in 1996 a preferat Israelul pentru a-si trata afectiunile dermatologice. Spitalele din Romania au fost ocolite si de Adrian Nastase care a ales Germania pentru problemele cu tiroida, dar si de Viorel Hrebenciuc sau Sorin Oprescu, care au preferat Franta.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/de-ce-vin-medicii-francezi-sa-opereze-in-romania-4954165
4954165
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.