Cum vrea Volksbank să recâştige teren în România

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 octombrie 2011 49 afişări

Nevoia de capital a băncilor şi discuţiile recente de la BNR despre trecerea de la un model de afaceri bancare bazate pe creditarea abundentă în orice condiţii la unul bazat pe economisire şi creditare prudentă şi încep să-şi arate efectele.

După doi ani de pauză, Volksbank România a anunţat că se repoziţionează ca bancă pentru clasa de mijloc şi IMM, reporneşte creditarea cu câteva produse simple şi lansează în premieră un plan de economii cu bonusuri anuale la dobândă şi alimentare automată a contului.

Planul de Economii poate avea o scadenţă maximă de 5 ani. Începând din al doilea an, la aniversarea depozitului, Volksbank acordă un bonus între 7,5% şi 15% din dobânzi, în funcţie de maturitatea Planului de Economii. Dobânda oferită este de 7% în primul an, nivelul pentru anii următori urmând să fie actualizat la fiecare aniversare. Clienţii pot opta pentru alimentarea manuală sau automată, respectiv pentru stabilirea unei sume fixe ce va fi retrasă automat din contul curent în fiecare lună sau trimestrial sau pentru stabilirea unui prag minim al disponibilului din contul curent.

"Lansarea Planului de Economii confirmă strategia de repoziţionare a Volksbank România ca bancă universală, care acordă egală atenţie atât activităţilor de economisire, cât şi celor de creditare", a spus Lucian Cojocaru, vicepreşedinte al Volksbank România. "Pe zona de retail, Volksbank îşi propune să devină o 'bancă de casă' pentru clasa de mijloc. În sectorul companiilor, banca pune accent pe servicii oferite segmentului microîntreprinderilor şi IMM-urilor." Repoziţionarea şi campania pentru susţinerea noii oferte de produse au costat 2 milioane de euro.

Produsele de creditare oferite acum sunt overdraftul pe card de credit, creditul auto şi creditul CASA, care are scadenţă maximă la 30 de ani şi este destinat achiziţiei de imobile şi refinanţărilor de credite imobiliare. Suma maximă acordată în acest sens este de 250.000 de euro sau 1.000.000 de lei, dobânda este Euribor 3 luni + 5,45% la euro şi Robor 6 luni + 2,95%, iar avansul minim este de 20% din preţul de achiziţie/valoarea imobilului.

Lucian Cojocaru, vicepreşedinte executiv al băncii responsabil cu activitatea de retail, a declarat pentru BUSINESS Magazin că nu vede un "potenţial strălucitor" al pieţei imobiliare, însă un credit de profil nu putea lipsi din ofertă, având în vedere că în perioada în care banca nu a mai dat credite, "am avut întrebări de la clienţi, tocmai pentru că avem o reputaţie în finanţări imobiliare". Cojocaru a precizat că banca nu mai are în ofertă credite franci elveţieni. Cât priveşte restructurarea creditelor existente, vicepreşedintele Volksbank a spus că "de restructurat am restructurat destule credite până acum, ca toată lumea. Dar nu e o deosebire majoră între creditele în franci şi cele în euro; suferă cam la fel şi unele, şi celelalte, statistic vorbind."

Preşedintele Directoratului Volksbank, Johann Lurf, a anunţat la rândul său că acţionarii băncii vor majora capitalul cu 100-200 mil. euro în următoarele luni, conform solicitării BNR, la o zi după ce şeful Erste Group, Andreas Treichl, făcea cunoscut că BCR va beneficia la rândul său de o majorare de capital cu circa 100 mil. euro până la finele anului.

Volksbank România, deţinută de Volksbank International AG, divizia est-europeană a grupului austriac Österreichische Volksbanken-AG, a avut profit de 1,3 mil. euro după primele opt luni ale anului, conform standardelor contabile internaţionale, în timp ce după standardele contabile româneşti a consemnat o pierdere de 9 mil. euro. La sfârşitul lui iulie, activele Volksbank România se ridicau la 4,8 miliarde de euro. Banca are acum 140 de sucursale, faţă de 182 la sfârşitul anului trecut.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-vrea-volksbank-sa-recastige-teren-in-romania-8872601
8872601
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.