Cum explică Transelectrica creşterea cheltuielilor cu personalul cu 87 mil. lei în anul 2020?

Autor: Liviu Popescu Postat la 01 martie 2021 178 afişări

Transelectrica (TEL), monopol naturale pe piaţa românească de energie electrică, societate de 2 mld. lei la care statul român are 58,7%, şi-a majorat cu 87 mil. lei cheltuielile cu personalul în anul 2020 la circa 297 mil. lei, echivalentul unei creşteri de 41%.

Cum explică Transelectrica creşterea cheltuielilor cu personalul cu 87 mil. lei în anul 2020?

Transelectrica (TEL), monopol naturale pe piaţa românească de energie electrică, societate de 2 mld. lei la care statul român are 58,7%, şi-a majorat cu 87 mil. lei cheltuielile cu personalul în anul 2020 la circa 297 mil. lei, echivalentul unei creşteri de 41%.

În T4/2020 compania de stat a avut 120,5 mil. lei cheltuieli cu personalul, faţă de 51,5 mil. lei în T4/2019, arată datele agregate de ZF din rapoartele companiei.

Tocmai această creştere a determinat o pierdere de 29,6 mil. lei la nivelul rezultatului operaţional, faţă de un plus de 26,5 mil. lei în T4/2019, ceea ce înseamnă că în cele din urmă rezultatul net a trecut pe pierdere în T4.

“Prin stabilirea unui pachet salarial adecvat pentru salariaţii companiei se poate vorbi şi despre retenţia de personal care este foarte importantă, având în vedere: cunoştinţele specifice, practice şi teoretice necesare în companie pentru îndeplinirea responsabilităţilor, incluzând aria de management şi abilităţi de relaţionare; nişa hiper-specializată şi unică a activităţii de transport al energiei electrice, activitate care se regăseşte doar în CNTEE Transelectrica SA; complexitatea problemelor întâlnite şi contextul în care acestea pot fi rezolvate (piaţa de energie, piaţa de echilibrare, Dispecerul Energetic Naţional, activitatea de exploatare – mentenanţă, activităţi bursiere, relaţia cu ANRE, guvernanţa corporativă, infrastructura critică, participările la proiectele de interes european)”, a transmis Transelectrica la solicitarea ZF.

“O politică de resurse care să-i asigure companiei o poziţie competitivă pe piaţa muncii din sectorul energetic contribuie la asigurarea unei baze de personal bine pregătite şi motivate cu impact pozitiv în atingerea indicatorilor operaţionali şi financiari ai companiei. Astfel, în această lumină, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat în luna martie 2020 de către Adunarea Generală a Acţionarilor CNTEE Transelectrica, în cursul anului 2020 au avut loc trei etape de echilibrare a veniturilor salariale în special pentru personalul tehnic – operativ (Staţiile Electrice şi DEN). În concluzie, creşterea pe care aţi semnalat-o în Trimestrul 4/2020 conţine această componentă de aliniere a politicii de salarizare şi de retenţie a personalului, dar şi o componentă semnificativă de elemente nerecurente”.

La final de 2019 Transelectrica avea un număr mediu de 2027 de salariaţi, iar la final de 2020 un număr mediu de 2021 salariaţi.

La nivelul întregului an 2020, compania a raportat pentru un profit net de 114 milioane lei, în creştere cu 18%, şi venituri de 2,4 miliarde lei, în scădere cu 1,2% faţă de anul anterior, pe fondul reducerii cantităţi de energie electrică livrată.

Vedeţi mai jos răspunsul integral al Transelectrica cu privire la creşterea cheltuielilor cu personalul:

 Stimate domnule Popescu,

Referitor la solicitarea dumneavoastră de informaţii înregistrată de CNTEE Transelectrica SA cu numărul 6888/16.02.2021, vă comunicăm următoarele:

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este licenţiată pentru transportul de energie electrică şi furnizarea serviciului de sistem, asigurând realizarea acestora în condiţii de maximă siguranţă şi stabilitate, îndeplinind standardele de calitate.

Menţinerea în condiţii de siguranţă a funcţionării Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) constituie premisa prestării unui serviciu public de transport/dispecerizare pentru toţi utilizatorii reţelei electrice de transport, asigurând accesul nediscriminatoriu şi continuu al acestora la reţea, cu respectarea normelor şi performanţelor prevăzute de reglementările tehnice în vigoare.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, în concordanţă cu evoluţia mediului de afaceri şi a cadrului legislativ, este obligatoriu să se implementeze o politică de resurse umane care să asigure o structură organizatorică capabilă să se adapteze şi să satisfacă aceste cerinţe, plecând de la ideea că salariaţii reprezintă cea mai valoroasă resursă a Companiei.

Ca obiectiv prioritar, în politica de dezvoltare a Companiei se regăseşte:

·         loializarea şi retenţia personalului care deţine un nivel ridicat de experienţă şi competenţă profesională în domeniul transportului şi dispecerizării energiei electrice;

·         pregătirea unei baze de recrutare internă care să asigure diminuarea riscurilor de personal şi planificarea succesorală a resurselor umane în special prin atragerea tinerilor absolvenţi.

Remuneraţia are un rol vital în stimularea performanţei prezente şi viitoare la nivelul întregii Companii. Cele mai bune politici salariale şi de beneficii sunt strâns legate de Strategia Companiei şi de implementarea cu succes a obiectivelor asumate.

Prin stabilirea unui pachet salarial adecvat pentru salariaţii Companiei se poate vorbi şi despre retenţia de personal care este foarte importantă, având în vedere:

·         cunoştinţele specifice, practice şi teoretice necesare în Companie pentru îndeplinirea responsabilităţilor, incluzând aria de management şi abilităţi de relaţionare;

·         nişa hiper-specializată şi unică a activităţii de transport al energiei electrice, activitate care se regăseşte doar în CNTEE Transelectrica SA;

·         complexitatea problemelor întâlnite şi contextul în care acestea pot fi rezolvate (piaţa de energie, piaţa de echilibrare, Dispecerul Energetic Naţional, activitatea de exploatare – mentenanţă, activităţi bursiere, relaţia cu ANRE, guvernanţa corporativă, infrastructura critică, participările la proiectele de interes european).

O politică de resurse care să-i asigure Companiei o poziţie competitivă pe piaţa muncii din sectorul energetic contribuie la asigurarea unei baze de personal bine pregătite şi motivate cu impact pozitiv în atingerea indicatorilor operaţionali şi financiari ai Companiei.

Astfel, în această lumină, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat în luna martie 2020 de către Adunarea Generală a Acţionarilor CNTEE Transelectrica, în cursul anului 2020 au avut loc trei etape de echilibrare a veniturilor salariale în special pentru personalul tehnic – operativ (Staţiile Electrice şi DEN).

În concluzie, creşterea pe care aţi semnalat-o în Trimestrul 4/2020 conţine această componentă de aliniere a politicii de salarizare şi de retenţie a personalului, dar şi o componentă semnificativă de elemente nerecurente.

La finele anului 2019 CNTEE Transelectrica SA avea un număr mediu de 2027 de salariaţi, iar la finele anului 2020 – un număr mediu de 2021 de salariaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.