Cultura de goji, un fruct cunoscut în Tibet şi China, este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene din 2023. Costul standard al unei culturi superintensive este de 8.000 euro/hectar

Autor: Florentina Niţu Postat la 03 octombrie 2022 95 afişări

Românii manifestă un interes tot mai crescut pentru cultura de goji, fruct de pădure de culoare roşiatică originar din Asia - China fiind principala ţară unde se cultivă pentru consum -, spune Adrian Nicolae, producătorul de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov, cu o experienţă de zece ani pe piaţă

Cultura de goji, un fruct cunoscut în Tibet şi China, este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene din 2023. Costul standard al unei culturi superintensive este de 8.000 euro/hectar

♦ Valoarea sprijinului public nerambursabil pentru înfiinţare va fi de maximum 15 mil. euro/proiect, conform datelor din ultima versiune a Planului Naţional Strategic 2023 - 2027.

Românii manifestă un interes tot mai crescut pentru cultura de goji, fruct de pădure de culoare roşiatică originar din Asia - China fiind principala ţară unde se cultivă pentru consum -, spune Adrian Nicolae, producătorul de fructe goji sub brandul Goji Bio Braşov, cu o experienţă de zece ani pe piaţă. Astfel, începând din 2023, prin noul Plan Naţional Strategic 2023 - 2027 cultura este eligibilă pentru finanţarea prin fonduri europene, iar costul standard al unei culturi superintensive este de circa 8.000 euro/hectar, potrivit calculelor ZF făcute  pe baza datelor din ultima versiune a Planului Naţional Strategic 2023 - 2027.

„Cei interesaţi de cultura de goji pot aplica pentru o finanţare prin fonduri europene pe submăsura 4.1a - Investiţii în exploataţii pomicole. Aceştia pot înfiinţa plantaţii profesionale de goji sau pot extinde o cultură existentă şi pot achiziţiona echipamente şi utilaje. Încă de acum 3 ani, fructul de goji a devenit autohton prin omolo­garea a două soiuri, iar această oportunitate este formidabilă pentru cei interesaţi“, consideră Adrian Nicolae.

El este de profesie economist şi deţine o afacere integrată cu fructe goji - pepinieră şi plantaţie - din 2012, în comuna Augustin, situată la 50 de kilometri de Braşov. În 2019, el a investit aproximativ 100.000 de euro în cea de-a doua plantaţie-pepinieră de goji, situată în localitatea Codlea din acelaşi judeţ. Plantaţia se întinde pe 2,5 hectare, iar pepiniera se întinde pe 1,2 hectare. Ulterior a omologat două soiuri de goji ca fiind româneşti după ce au fost adaptate.

Cultura de goji a devenit tentantă pentru fermierii români în ultimii cinci ani, numărul total al producătorilor trecând pragul de 1.000, potrivit lui Adrian Nicolae.

„Interesul tot mai crescut pentru această cultură împreună cu oportunitatea de a investi pot stabili poziţia ţării noastre ca important producător de goji românesc în relaţia cu cumpărătorii externi“, afirmă Adrian Nicolae.

Investiţiile prin Programul sectorial din sectorul apicol sunt împărţite în două categorii.

Astfel, valoarea sprijinului public nerambursabil pentru proiectele de investiţii de modernizare a culturilor va fi de maximum 3 mil. euro/proiect, iar valoarea sprijinului public nerambursabil pentru proiectele de investiţii de înfiinţare va fi de maximum 15 mil. euro/proiect, conform datelor din ultima variantă a Planului Naţional Strategic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
goji,
cultura,
finantare,
fonduri europene

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.