Cresc ratele la euro: Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referinţă la euro de la 0,75% la 1,5% în încercarea de a controla inflaţia. Este cea mai mare majorare de dobândă din ultimul deceniu

Autor: Cristina Bellu Postat la 27 octombrie 2022 36 afişări

Cresc ratele la euro: Banca Centrală Europeană a dublat dobânda de referinţă la euro de la 0,75% la 1,5% în încercarea de a controla inflaţia. Este cea mai mare majorare de dobândă din ultimul deceniu

Banca Centrală Europeană a majorat joi dobânda de referinţă la euro de la 0,75% la 1,5% în încercarea de a controla inflaţia, care a scăpat de sub control.

Este cea mai mare creştere de dobândă la euro din ultimul deceniu.

Prin această decizie, Banca Centrală Europeană arată că principala problemă este inflaţia şi nu scăderea sau recesiunea economică care va veni.

Pieţele financiare au anticipat această decizie, dar întrebarea este cu cât va creşte dobânda la următoarea şedinţă.

Euro a scăzut uşor în urma anunţului, extinzând scăderile anterioare. Moneda s-a tranzacţionat în scădere faţă de dolar, la 1,0001 dolari. Obligaţiunile din zona euro s-au redresat. Randamentul la 10 ani al Germaniei a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, tranzacţionându-se la 2,09%.

Banca centrală a anunţat că rata de referinţă pentru depozite va creşte de la 0,75% la 1,5%, fiind pentru prima dată când efectuează două creşteri consecutive de această amploare. Rata operaţiunilor principale de refinanţare va creşte cu o valoare similară, până la 2%, iar rata facilităţii de creditare marginală va creşte la 2,25%.

De asemenea, Consiliul a decis să facă mai puţin atractivă o schemă de 2,1 miliarde de euro de împrumuturi pentru a încuraja băncile comerciale să le ramburseze anticipat. Măsura este primul pas în direcţia reducerii bilanţului de 8,8 mld. euro al BCE şi se aşteaptă să fie urmată de o reducere a valorii obligaţiunilor care ajung la scadenţă pe care le înlocuieşte într-o parte a portofoliului său de active de 5 mld. euro începând de anul viitor.

Aceasta a declarat că termenii împrumuturilor - cunoscute sub denumirea de operaţiuni de refinanţare pe termen lung cu ţintă precisă - vor fi modificaţi începând cu 23 noiembrie pentru a creşte rata dobânzii pe care băncile o plătesc pentru acestea. Noile rate vor fi "indexate la media ratelor dobânzii cheie aplicabile la BCE în această perioadă". Acesta a adăugat că băncilor li se vor oferi oportunităţi suplimentare de rambursare anticipată a împrumuturilor, acum că acestea au devenit mai puţin atractive.

Frederik Ducrozet, şeful departamentului de cercetare macroeconomică de la Pictet Wealth Management, a declarat că măsura de modificare retroactivă a termenilor este "o decizie riscantă" şi că aceasta ar stimula "probabil" băncile să ramburseze mai devreme fondurile împrumutate. Unele bănci au avertizat că modificările retroactive vor afecta credibilitatea operaţiunilor de refinanţare ale BCE şi vor limita capacitatea acesteia de a le utiliza în viitor.

Într-o modificare separată, banca centrală a anunţat că va reduce cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii pe care o plăteşte pentru rezervele minime obligatorii depuse de instituţiile de credit. Rata pentru acestea ar urma să se deplaseze în jos de la rata principală de refinanţare la rata de depozit pentru a o alinia "mai strâns cu condiţiile de pe piaţa monetară".

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.