Consumul faţă-n faţă cu valul 4 al pandemiei: ce se va întâmpla cu cea mai importantă ramură a economiei româneşti în valul 4

Autor: Răzvan Botea Postat la 20 septembrie 2021 97 afişări

Consumul de produse şi servicii, de al cărui mers depinde mersul economiei româneşti, a crescut puternic în 2021 şi a depăşit impasul din 2020, chiar dacă revenirea nu a fost uniformă şi unele sectoare, cum ar fi transportul aerian de pasageri, mai au de tras. P

♦ Consumul este fundaţia economiei româneşti şi, cu o creştere de 6,6%, guvernul speră să ducă economia la un avans de 7%.

Consumul de produse şi servicii, de al cărui mers depinde mersul economiei româneşti, a crescut puternic în 2021 şi a depăşit impasul din 2020, chiar dacă revenirea nu a fost uniformă şi unele sectoare, cum ar fi transportul aerian de pasageri, mai au de tras. Pe lângă scăderea încrederii consumatorilor, restricţiile şi-au pus amprenta pe consum şi statistica a confirmat: în fiecare val al pandemiei consumul a scăzut sau a încetinit ritmul de creştere.

Cu 3.300 de cazuri noi de infectaţi cu COVID-19 de luni şi cu 5.400 de cazuri sâmbătă, România este pe un trend ascendent în ceea ce priveşte infectările, însă economia nu va mai fi închisă cu restricţii, spune premierul Florin Cîţu, dar în localităţile cu o rată a infectării de peste 3 persoane la mia de locuitori intrarea în restaurante şi evenimente va fi condiţionată de certificatul verde.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, spune însă că probabil consumul va încetini din nou, dar, spre deosebire de celelalte valuri ale pandemiei, în valul al patrulea se vede ieşirea din criză.

„Probabil consumul va încetini din nou, dar faţă de celelalte valuri acum se vede cumva ieşirea din criză. Acum avem un vaccin care funcţionează, scapă sistemul medical de presiune, acesta este marele avantaj“, spune Adrian Codirlaşu.

Cu toate acestea, România are o rată a vaccinării împotriva COVID-19 de sub 30% din populaţie, în timp ce în Germania este de 67%, iar în Franţa de 74%, potrivit Reuters.

Consumul s-a prăbuşit în primul val al pandemiei, care însă a fost cel mai puţin puternic din punctul de vedere al infectărilor. În T2/2020 consumul a scăzut, pe volum, cu 9,2%. În al doilea val, cel care a început în toamna lui 2020, consumul a scăzut cu 4,6%, după ce în T3/2020 consumul a scăzut de asemenea, dar cu un ritm mai mic: -3,3%.

În valul al treilea consumul a crescut puternic în termeni anuali, dar comparaţia se face cu T2/2020, cel mai crunt trimestru economic din istoria statisticii, iar acest lucru înseamnă că efectul de bază distorsionează puternic avansul real al consumului, iar impactul valului epidemic asupra economiei nu poate fi măsurat. Întrebarea este: ce se va întâmpla co consumul în valul al patrulea? Pentru că, chiar dacă există certificatul verde pentru acces în săli de spectacole, restaurante şi cafenele, campania de vaccinare s-a împotmolit şi numai 5,3 mil. de persoane sunt vaccinate, adică mai puţin de o treime din populaţie.

„O parte din consum va fi rezilientă, pentru că cei vaccinaţi vor continua să consume. Este totuşi posibil pe partea de servicii să scadă. Tot ce se poate comanda online o să meargă. Văd afectată partea de servicii din consum“, este de părere Adrian Codirlaşu.

Cu toate acestea, crede el, partea de comerţ online va balansa pierderea din comerţul fizic, iar companiile vor face din nou trecerea către zona de online, pentru care există infrastructură şi s-au făcut investiţii.

„Partea aceasta de servicii va fi mai lovită, în rest optimismul este ridicat, salariile sunt în creştere, prin urmare consumul va rămâne, se va muta din cel fizic în cel online, infrastructură este existentă“, a mai spus Adrian Codirlaşu.

Restricţii vor fi introduse însă, spune Codirlaşu, chiar dacă persoanele care s-au vaccinat sau au trecut prin boală recent ar putea să consume în continuare servicii şi produse fără restricţii, pe modelul altor state europene, precum Italia sau Olanda. 

„Da, mă aştept la restricţii. Ne uităm ce au făcut şi alte state, au impus certificatul verde şi în acest mod pentru cei care s-au vaccinat sau au trecut prin boală nu mai sunt restricţii. Ar trebui să se aplice unitar, s-a pus la săli de sport, însă la universităţi şi licee nu, unde toţi sunt majori şi se pot vaccina.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.