Colliers: Investiţiile imobiliare au depăşit 800 mil. euro în primele nouă luni ale anului, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%

Autor: Cristina Bellu Postat la 21 octombrie 2020 55 afişări

Piaţa de investiţii imobiliare din România a atins aproape 820 mil. euro după primele nouă luni ale anului, plus 45% faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu 27% mai mult decât în 2019, reprezentând cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%, indică datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Colliers: Investiţiile imobiliare au depăşit 800 mil. euro în primele nouă luni ale anului, cel mai bun rezultat din ultimii zece ani, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%

Piaţa de investiţii imobiliare din România a atins aproape 820 mil. euro după primele nouă luni ale anului, plus 45% faţă de perioada similară a anului trecut, şi cu 27% mai mult decât în 2019, reprezentând cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%, indică datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

“Deşi există o oarecare inerţie, este încurajator faptul că cele mai mari oferte ale anului, respectiv vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro către AFI Europa şi vânzarea Parcului Floreasca către Fosun / Zeus JV pentru peste 100 de milioane de euro, au fost finalizate în august, în ciuda pandemiei”, spun reprezentanţii Colliers.

În continuare, mai mult de jumătate dintre investitorii imobiliari confirmă interesul pentru achiziţii de noi proiecte, atât în ​​Bucureşti, cât şi în oraşele regionale, şi sunt în prezent gata să cumpere în condiţii mai bune, având în vedere contextul economic generat de pandemia de Covid-19, arată datele unui sondaj realizat de Colliers International pe piaţa investiţiilor, în rândul a aproape 50 de companii reprezentând fonduri de investiţii, dezvoltatori, administratori de active şi bănci.

Astfel, investitorii continuă să arate cel mai mare interes pentru proiectele industriale şi logistice, optimismul crescând faţă de aprilie, când Colliers a realizat un sondaj similar.

„Activele industriale şi logistice intră în centrul atenţiei pentru investitori, optimismul crescând din aprilie. Percepţia îmbunătăţită despre proiectele industriale este şi mai vizibilă atunci când se face referire la preţurile de achiziţie, 51% dintre respondenţi aşteptându-se la preţuri de achiziţie mai mari pentru aceste active în anul următor, în creştere de la 16% în aprilie. Percepţia privind hotelurile şi comerţul cu amănuntul în următoarele 12 luni rămâne destul de slabă, in linie cu sondajul anterior. Cu toate acestea, încă vedem unii investitori în căutare de achiziţii oportuniste. Continuarea crizei medicale a menţinut percepţia asupra birourilor într-o zonă de reajustare, ceea ce a încurajat o segmentare mai mare între diferitele tipuri de produse şi preţuri”, a spus Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International.

Ponderea participanţilor din piaţă care doresc să-şi extindă portofoliile atât în ​​Bucureşti, cât şi în oraşele regionale, depăşeşte cu mult cea a investitorilor care caută să vândă, respectiv aproximativ 57% dintre respondenţii cu active / focus în Bucureşti caută oportunităţi, la fel şi 32% dintre respondenţii cu active în oraşele regionale.

În ceea ce priveşte disponibilitatea finanţării, există unele îmbunătăţiri faţă de sondajul realizat de Colliers în aprilie, deşi majoritatea investitorilor (55%) se aşteaptă în continuare la o înrăutăţire pe termen scurt, comparativ cu 74% în sondajul din aprilie. Se remarcă, de asemenea, unele îmbunătăţiri modeste în ponderea răspunsurilor legate de costurile de finanţare. Aversiunea băncilor faţă de risc rămâne o problemă potenţială pe termen scurt, evidenţiind o piaţă încă tensionată.

În acealaşi timp, investitorii încă estimează o recesiune cu o revenire mult mai rapidă decât cea din 2009, segmentul imobiliar fiind rezistent în acest context. Problema principală a investitorilor din piaţa imobiliară este contextul economic global incert (51% din răspunsuri), urmat de îngrijorări cu privire la fundamentele României, cum ar fi dezechilibrele fiscale (40% din răspunsuri) şi incertitudinile cu privire la imobiliare în general (38% din răspunsuri). Acestea sugerează un context destul de dificil pentru derularea tranzacţiilor, dar se pare că preocupările generale cântăresc ceva mai mult decât problemele specifice ale României.

„În timp ce în aprilie a existat un consens clar că în ceea ce priveşte valorile mobiliare, atât reprezentările şi garanţiile, cât şi condiţiile de asigurare ar deveni mai dure, lucrurile par să se mai fi stabilizat acum. De exemplu, în ceea ce priveşte asigurările, 38% dintre respondenţi se aşteaptă la înăspriri, faţă de 66% în aprilie, iar pentru reprezentări şi garanţii 55% se aşteaptă la înăspriri, faţă de 64% în aprilie. Procesul de due-diligence pare să fi atins şi el un nivel mai confortabil şi acest lucru este, de asemenea, destul de pozitiv pentru tranzacţiile viitoare, potrivit sondajului. În concluzie, avem o piaţă aflată în modul de revenire, deşi sondajul evidenţiază şi aşa-numita revenire în formă de K, deoarece unele sectoare recuperează mult mai repede decât altele. Activele industriale sunt câştigătoare clare, urmate la distanţă de birouri; retailul şi hotelurile încă suferă”, concluzionează Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers International.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.