Cine este românul de 30 de ani care produce vehicule blindate

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 aprilie 2013 301 afişări

MFA, un producător român, independent de tehnică militară, cu o istorie de peste 60 de ani, parte a grupul de firme Carmistin care aparţin omului de afaceri Iustin Paraschiv, va produce la Mizil camioane militare şi a vehiculelor blindate, alături de Renault Truck Defense, producător de tehnică militară francez.

Cine este românul de 30 de ani care produce vehicule blindate

Potrivit Ziarul Financiar, cele doua companii intenţionează să desfăşoare un program de investiţii comun având ca obiect retehnologizarea platformei de producţie a MFA din oraşul Mizil, judeţul Prahova. în perspectivă, logistica şi tehnica militară rezultate în urma acestei colaborări vor fi comercializate pe piaţa regională şi pe cea internaţională. Reprezentanţii celor două companii se vor întâlni, în cursul acestei zile, cu membrii Guvernului în vedere prezentării proiectului comun.

Compania MFA este cel mai important contractor român al Ministerului Apărării Naţionale de după 1989 pentru maşini de luptă blindate. Cel mai recent proiect dezvoltat de de MFA împreună cu MApN a fost modernizarea a 127 de  maşinii de luptă de infanterie, certificate NATO în valoare de peste 100 de milioane de euro. Renault Truck Defense are peste 1400 de angajaţi în Franta şi este prezentă în peste 50 de ţări ale lumii cu produsele sale. Camioane specializate inclusiv pentru armată s-au mai produs şi la Roman Braşov.

Iustin Paraschiv controleaza un grup de firme pe care le-a dezvoltat de la zero si ale caror afaceri cumulate s-au plasat anul trecut la 120 de milioane de euro. Astăzi are 30 de ani, dar a făcut primul milion la 23 de ani.

Era student la Bucuresti prin 2000, iar intr-o vacanta parintii sai, care intrasera in afaceri in 1994 si aveau un abator si o carmangerie, l-au rugat sa-i ajute in firma. "Nu au spus exact cu ce anume sa-i ajut si am inceput prin a urmari productia din fabrica si din abator, dar nimic nu m-a atras", povesteste acum Iustin Paraschiv. A aflat insa ca firma avea dificultati in procurarea materiei prime si a incercat sa faca importuri de carne. Inceputurile au fost foarte grele, povesteste el, pentru ca nu era familiarizat cu toate secretele afacerii: "E greu sa explici cuiva ce tip anume de carne vrei daca nu cunosti limba", pe langa legislatia pentru importuri. La doar un an si ceva de la inceperea activitatii a stabilit, impreuna cu familia sa, sa-si faca o firma separata, pentru ca "apetitul meu de risc era mult mai mare decat al lor".

In 2005 castigurile au depasit un milion de euro, bani pe care i-a folosit ca sa investeasca masiv. Asa a dezvoltat Paraschiv mai multe firme, care au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de peste 120 milioane de euro. Carmistin a fost prima infiintata si desfasoara, in continuare, importuri de carne. Pajo Holding reuneste mai multe divizii, intre care cultivarea terenurilor, cresterea de taurine, o fabrica de furaje la Ramnicu Valcea si export de animale vii. Aceasta divizie a fost infiintata pentru ca "aveam terenuri in proprietate care stateau nelucrate si ne-am gandit ca e pacat". De altfel, toata extinderea s-a facut inlantuit. De anul trecut, de exemplu, a infiintat o noua linie de afaceri, pentru pesticide si ingrasaminte, dezvoltata pentru a completa activitatile Pajo Holding. Iar Drisi Grup Cepura este numele afacerii in care a intrat pentru ca "aveam nevoie de un abator".

Avicarvil este o alta arie de afaceri, dezvoltata dupa ce Iustin Paraschiv a preluat pentru sase milioane de euro Avicola Oltchim in 2006. "Acesta a fost cel mai greu moment, pentru ca a doua zi dupa preluare am ramas fara trei sferturi din angajati si a fost un veritabil cosmar sa gasesc oameni", spune antreprenorul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
militar,
vehicule,
camioane,
renault,
Iustin Paraschiv
/actualitate/cine-este-romanul-de-30-de-ani-care-produce-vehicule-blindate-10756868
10756868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.