Ce se întâmplă cu oamenii de afaceri chinezi care intră pe „lista neagră” a Partidului?

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 ianuarie 2021 103 afişări

Ce se întâmplă cu oamenii de afaceri chinezi care intră pe „lista neagră” a Partidului?

Cofondatorul Alibaba Jack Ma, care până nu demult a fost cel mai bogat om din China, nu a mai fost văzut în public de peste două luni. De asemenea, miliardarul nu a reuşit să apară într-un episod al show-ului de talente pe care l-a creat, Africa’s Business Heroes, iar pozele care îl înfăţişează au fost şterse de pe pagina de internet a emisiunii.

Autorităţile de la Beijing au deschis recent o investigaţie antitrust asupra Alibaba, unul dintre cei mai mari retaileri online din lume, fondat de Jack Ma şi alţi 17 prieteni în 1999. Ant Group, compania de servicii financiare a lui Jack Ma, a provocat în toamna anului trecut furia băncilor chineze, care au acuzat grupul că le-ar fi furat din business-uri. Ulterior, ţara a introdus o serie de reglementări care au oprit listarea grupului Ant pe bursele din Shanghai şi Hong Kong, în ceea ce ar fi fost cea mai spectaculoasă ofertă publică iniţială (IPO) din 2020.

În octombrie, miliardarul a criticat autorităţile de reglementare financiară din China, numindu-le un „club al oamenilor bătrâni” care continuă să sufoce inovaţia, declarând că sistemul trebuie reformat imediat dacă intenţionează să alimenteze creşterile economice din ţară.

În timp ce Ma încearcă să se ferească de atenţia publicului pe timpul investigaţiei, absenţa sa aduce aminte de deznodământul cu care s-au confruntat alţi oameni de afaceri chinezi care au fost luaţi în vizor de autorităţi, scrie Business Insider.

Magnatul imobiliar Ren Zhiqiang, în vârstă de 69 de ani, a intrat pe „lista neagră” a liderilor de la Beijing după ce a acuzat Partidul Comunist că a gestionat greşit pandemia de COVID-19, fiind condamnat la 18 ani de închisoare, scria în martie The New York Times. Autorităţile au mai arestat şi alţi critici ai măsurilor de combatere a coronavirusului, precum profesorul în drept Xu Zhangrun şi Zhang Xuezhong, avocat specializat în drepturile omului.

Xiao Jianhua, un manager de active care avea într-un timp o avere de 6 mld. dolari, a fost răpit dintr-un hotel din Hong Kong în ianuarie 2017, scria la acea vreme agenţia de ştiri Reuters. După dispariţie, ţara a confiscat mai multe părţi din compania sa, Tomorrow Group, nota în iulie The New York Times. Autorităţile de reglementare i-au acuzat anterior pe Xiao şi alţi magnaţi că ar fi îndepărtat potenţialii investitori de pieţele chineze.

Meng Hongwei, fostul şef al Interpol, a dispărut în septembrie 2018 în timpul unei călătorii China-Franţa. În ianuarie 2020, China l-a condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare din cauza unor acuzaţii de mită.

„Nu este justiţie. Campania anti-corupţie din China este deja distrusă”, a declarat soţia lui Meng pentru The Guardian, adăugând că sentinţa este una strict politică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.