Care sunt sectoarele de activitate care angajează în această perioadă: Am observat o revigorare a angajărilor începând cu 1 iunie. Chiar şi HoReCa a început să mişte

Autor: Ramona Cornea Postat la 09 iunie 2020 326 afişări

Specialiştii în recrutare spun că se fac angajări în sectoare de activitate precum agricultură, IT, retail food, retail online, curierat, în centrele BPO, chiar şi în industria HoReCa.

Care sunt sectoarele de activitate care angajează în această perioadă: Am observat o revigorare a angajărilor începând cu 1 iunie. Chiar şi HoReCa a început să mişte

Specialiştii în recrutare spun că se fac angajări în sectoare de activitate precum agricultură, IT, retail food, retail online, curierat, în centrele BPO, chiar şi în industria HoReCa.

Companiile locale din sectoare de acti­vitate precum agricultura IT, retail, curierat şi chiar cele din industria HoReCa au reînceput să angajeze, spun specialiştii în recrutare.

„Începând cu 1 iunie am observat o revigorare a angajărilor, chiar în domeniile în care nu s-au făcut angajări în timpul pandemiei. Se fac angajări în zona de agricultură, în IT, în centrele BPO, chiar şi HoReCa a început să mişte. Eu nu am situaţii de concedieri, avem doar companii care au în continuare oameni în şomaj tehnic, vedem încă contracte suspendate“, a spus pentru ZF Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Prohuman Grup.

Ea spune că România este încă atractivă din punctul de vedere al costului forţei de muncă, iar numărul celor care vor rămâne fără loc de muncă depinde de cum va evolua consumul. „Nu văd o creştere masivă a contractelor încetate în perioada următoare pentru că companiile abia îşi fac planul. Cred că în iunie companiile vor lua nişte decizii, fie despre reintrarea în activitate, fie despre reaşezarea lucrurilor, despre angajaţi. În această privinţă, predictabilitatea este destul de mică, numărul de concedieri va fi direct proporţional cu consumul. Dacă va creşte consumul, nu vom vedea concedieri masive“, explică Sorina Donisa.

Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers, spune şi ea că firmele care încă angajează în perioada aceasta sunt din sectoare precum IT, retail food, retail online sau curierat.

„Acum, după 1 iunie, şi în HoReCa au început reangajările. După 1 iunie au avut loc concedieri în continuare în acele industrii care au fost afectate încă de la începutul crizei, printre care automotive, turism, transport, logistică, textile, construcţii, producţie mobilă“, explică ea.

Specialistul în recrutare mai spune că rezultatele clare ale impactului acestei perioade asupra pieţei muncii vor fi evidente în lunile următoare.

„Nu cred că vor fi foarte încurajatoare. Spre exemplu, din datele noastre, aproape jumătate din companiile care nu au mai primit şomaj tehnic au fost nevoite să concedieze angajaţi. Sunt situaţii în care, în cel mai fericit caz, salariile au scăzut cu până la 50% şi mulţi angajaţi au trecut la program part-time, în loc de full-time. De asemenea, numeroase colaborări s-au schimbat, de la contracte de muncă, la colaborare cu PFA din cauza volumului de muncă mai scăzut“, afirmă Faier.

Un raport al BNR care analizează 62 de sectoare din economie din perspectiva VAB-ului (valorii adăugate brute din economie) sectorial în trimestrul al doilea din 2020 arată că doar pentru 9 din cele 62 de industrii analizate VAB-ul va fi mai mare sau egal cu zero în T2 2020 comparativ cu T2 2019, în timp ce în alte 51 de sectoare valoarea adăugată brută va scădea în trimestrul al doilea. Industrii cu VAB în creştere vor fi telecomul, industria farmaceutică, asistenţa socială, industria alimentară, sănătatea publică sau agricultura.

După 1 iunie, sprijinul pentru şomajul tehnic va fi acordat de stat doar pentru angajaţii din industriile unde restricţiile vor fi menţinute, după cum a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Pentru angajaţii care se vor întoarce la lucru din şomaj tehnic, statul va plăti companiilor 41,5% din salariul de bază pentru o perioadă de trei luni.

CEO-ul APT spune că măsura de decontare a 41,5% din salariul angajaţilor care se întorc la lucru din şomaj tehnic este una bună, însă ar trebui să fie accesibilă şi companiilor care au făcut un efort să nu apeleze la şomajul tehnic şi să îşi plătească angajaţii integral în această perioadă.

„Pentru echipa internă, noi nu am trimis oamenii în şomaj tehnic. Companiile care nu şi-au trimis oamenii în şomaj tehnic, au făcut un efort pentru a plăti salariul integral al oamenilor. A fost un efort mare să plătească în aceste trei luni, iar acum aceste companii se află în un dezavantaj competiţional pentru că costurile lor vor rămâne aceleaşi, iar ceilalţi vor avea costurile salariale cu 41,5% mai mici. Ar fi corect ca toate companiile să beneficieze de acest sprijin pentru o perioadă, fie ea şi de trei luni“, explică Sorina Donisa.

Sorina Faier crede că nu este suficient ca măsurile de sprijin gândite de stat să se concentreze doar pe sectoarele afectate de pandemia de COVID-19.

„Aşteptăm să vedem un pachet de măsuri cu sprijin activ pentru relansarea economiei. Nu este suficient să ne concentrăm doar pe sectoarele afectate. Cu toate că relaxarea măsurilor va permite repornirea unor industrii, volumul de business şi cererea nu vor reveni la nivelul anterior rapid. (...)Experienţa din 2009 ar trebui să ne ajute şi să fi învăţat din greşelile de atunci atât în ceea ce priveşte măsurile economice, cât şi relaţiile de business“, a explicat ea.

Sorina Donisa, CEO al APT Resources & Services: Eu nu am situaţii de concedieri, avem doar companii care au în continuare oameni în şomaj tehnic, vedem încă contracte suspendate

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajari,
activitate,
recrutare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.