Când vor avea loc şi cât vor costa alegerile parlamentare. Cum vom vota

Postat la 01 septembrie 2012 79 afişări

Guvernul a decis, în şedinţa de sâmbătă, că alegerile parlamentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului vor avea loc duminică, 9 decembrie şi nu la 2 decembrie, aşa cum anunţase anterior ministrul Administraţiei şi Internelor.

Alegerile nu vor avea loc pe bază de carte de alegător. Prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern au fost prorogate termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral din cauza faptului că până în prezent nu tuturor cetăţenilor români cu drept de vot le-au fost eliberate cărţi de alegător şi, din cauza subfinanţării, registrul electoral nu e operaţional. Prin urmare, prezenţa la vot la alegerile parlamentare din 2012 se va certifica prin aplicarea ştampilei cu menţiunea VOTAT şi data scrutinului sau a unui timbru autocolant cu menţiunea VOTAT şi data scrutinului pe actul de identitate.

A fost adoptată şi hotărârea care stabileşte bugetul şi cheltuielile alegerilor parlamentare. Bugetul total aprobat este de 199 de milioane de lei, defalcat după cum urmează: 176,01 milioane lei către Ministerul Administraţiei şi Internelor, 4,55 milioane lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei către Autoritatea Electorală Permanentă, 5,25 milioane lei către Ministerul Afacerilor Externe şi 1,99 milioane lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Hotărârea de Guvern mai prevede înfiinţarea în perioada electorală a unei comisii de transparenţă compusă din câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, din doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă şi un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente - această comisie va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea alegerilor. Totodată, vor fi înfiinţate la nivel central şi judeţean comisii tehnice pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor prevăzute în legislaţia în vigoare în domeniul alegerilor.

Au fost aprobate, de asemenea, modelul timbrului autocolant şi condiţiile de tipărire, de gestionare şi de utilizare a acestuia la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, modelele pentru copia de pe lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară, extrasul de pe copia listei electorale permanente sau a listei suplimentare şi ale altor tipizate ce vor fi folosite pentru alegeri. S-au aprobat şi modelele buletinelor de vot şi ale ştampilelor de vot.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cand-vor-avea-loc-si-cat-vor-costa-alegerile-parlamentare-cum-vom-vota-10008070
10008070
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.