Calatorie spre centrul Pamantului. 24 de natiuni declanseaza o ampla operatiune de forare in adancurile Terrei

Postat la 30 martie 2011 104 afişări

Pana in 2020, va incepe o operatiune de forare in scoarta Pamantului pana la 10 Km adancime, scrie National Geographic. Pana acum, cea mai adanca perforare a scoartei oceanice nu a depasit doi kilometri. Forarea se va face , cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific, unde scoarta este mai subtire si se poate ajunge pana la zona de discontinuitate Moho, granita dintre scoarta si mantaua Pamantului. In zona Moho se formeaza cutremurele la mari adancimi, explica oamenii de stiinta.

Operatiunea a fost anuntata de cercetatorii Damon Teagle de la Institutul National de Oceanografie din Southampton, Marea Britanie, si Benoit Ildefonse de la Universitatea Montpellier din Franta. In aprilie, cel mai devreme, cercetatorii vor incepe sa caute locul potrivit pentru demararea operatiunii, care se afla, cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific. Forarea de pe fundul oceanului este preferabila datorita faptului ca scoarta marina este mai subtire, fata de scoarta continentala, are doar 5 -10 km grosime, fata de 30-60 km, cat masoara aceasta din urma.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pamantului,
operatiune,
forare,
Terrei
/actualitate/calatorie-spre-centrul-pamantului-24-de-natiuni-declanseaza-o-ampla-operatiune-de-forare-in-adancurile-terrei-8111778
8111778
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.