”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie. Care este motivul

Postat la 08 mai 2022 186 afişări

”Bijuteria culinară” a Franţei este pe cale de dispariţie. Care este motivul

Fois gras (ficatul de gâscă), ”bijuteria culinară” franceză pe cât de delicioasă, pe atât de controversată, este o piesă de bază a restaurantelor de lux din întreaga ţară. Dar acum dispare din meniuri în timpul unei crize "fără precedent" care a făcut ca unii producători să ia în considerare reducerea porţiilor.

În centrul problemei se află o epidemie de gripă aviară care a cuprins întreaga ţară şi Europa, de luni de zile. Aceasta a devastat deja industria avicolă a ţării, dar acum ameninţă unul dintre cele mai mari bastioane ale ţării: Restaurantele sale cu stele Michelin.

În timp ce apetitul francezilor pentru această delicatesă nu a fost diminuat în mare măsură de preocupările legate de cruzimea faţă de animale, o altă ameninţare la adresa bunăstării păsărilor este acum în curs de a reduce consumul.

„A trecut o lună de când am început să avem mai puţin foie gras, iar săptămâna aceasta nu mai avem niciunul", spune Pascal Lombard, bucătarul-şef şi proprietar al Le 1862, un local cu o stea Michelin din sud-vestul bucolic al Franţei.

Pe măsură ce livrările regulate de luxosul pateu de ficat de gâscă s-au epuizat, Lombard a programat întâlniri de urgenţă cu producătorii locali, potrivit CNN.

Ţara a fost nevoită să ucidă 16 milioane de păsări de curte de când a început epidemia, în noiembrie 2021, pentru a încerca să controleze boala, a confirmat Ministerul francez al Agriculturii. „Acest număr este fără precedent pentru Franţa, care nu a fost niciodată expusă unei crize de o asemenea amploare", a declarat Marie-Pierre Pé, directorul comitetului interprofesional al producătorilor de foie gras din Franţa.

Se aşteaptă ca producţia de foie gras din Franţa să scadă cu până la 50% în acest an, deoarece epidemia afectează 80% dintre producătorii de foie gras din ţară.

Alte ţări mari producătoare de foie gras din Europa se confruntă, de asemenea, cu o criză similară, ceea ce face dificilă compensarea deficitului prin importuri.

Gripa aviară a fost detectată în întreaga Uniune Europeană începând din octombrie 2021, inclusiv în statele membre ale Federaţiei Europene a Ficatului de Gâscă, Spania, Belgia, Bulgaria şi Ungaria, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene privind epidemia.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franta,
epidemie,
bijuterie,
disparitie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.