Bani din Dubai pentru Casa Radio

Postat la 02 martie 2006 1 afişăre

Dupa mai multi ani de amanari, modificari sau tergiversari, constructia complexului multifunctional de pe spatiul Casei Radio va incepe in martie. Cel putin asa spun investitorii turci, care au preluat proiectul Dambovita Center si au facut rost de o finantare de 250 de milioane de dolari.

Dupa mai multi ani de amanari, modificari sau tergiversari, constructia complexului multifunctional de pe spatiul Casei Radio va incepe in martie. Cel putin asa spun investitorii turci, care au preluat proiectul Dambovita Center si au facut rost de o finantare de 250 de milioane de dolari.

 

O constructie abandonata din zona centrala a unei capitale europene atrage cu siguranta investitorii. Nu acesta a fost cazul cladirii cunoscute drept Casa Radio, amplasate in zona Eroilor din Bucuresti, chiar daca mai multi potentiali investitori si-au manifestat interesul de-a lungul timpului. La mai bine de 15 ani de la sistarea constructiilor, structura de beton arata la fel ca la sfarsitul lui 1989. Cu doua exceptii: partile de fier din constructie sunt mai ruginite, iar locatia a fost inconjurata de panouri, semn ca s-a miscat totusi ceva.

 

In urma cu aproape doi ani, un consortiu turco-britanic a semnat un contract de parteneriat public-privat cu Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

 

Prin acesta, consortiul se angaja sa investeasca peste 130 mil. $ pentru a transforma structura intr-un complex multifunctional, format din hotel, spatii de birouri, comerciale si de locuit, precum si un spital. Contractul semnat cu statul este de tip Build-Operate-Transfer (construieste, opereaza si transfera), incheiat pe 49 de ani. Totusi, in afara de plasarea unor panouri metalice in jurul locatiei si a izgonirii vagabonzilor care salasluiau in interiorul zidurilor de beton, timp de doi ani nu s-a intamplat nimic. Doar numele s-a modificat. Casa Radio a devenit Dambovita Center si, mai tarziu, Metropola.

 

Lucrurile incep sa evolueze. "La inceputul lunii martie vom incepe constructiile", a declarat pentru BUSINESS Magazin Cenk Kucuk, directorul general al Dambovita Center SRL, compania care detine proiectul.

El a precizat ca in decembrie au fost obtinute toate avizele si autorizatiile necesare. Tot atunci a fost semnat si contractul de credit. "Am obtinut un imprumut de 250 mil. $ de la o companie de plasament privat din Dubai", a precizat Kucuk.

 

Cum a reusit insa o companie cvasianonima sa atraga o asemenea suma? Startul in reconversia Casei Radio a fost intarziat de problemele in atragerea de finantare de catre turcii de la Mimel Insaat si britanicii de la Orb Estates - firmele care au semnat initial parteneriatul cu statul.

 

Inca de la inceput, cele doua companii au atras in proiect inca doua firme, Dambovita SA si Dambovita Ltd, controlate de oameni de afaceri turci, povesteste Kucuk. Nereusind sa gaseasca finantare, Orb Estates si Mimel au fost de acord sa se retraga din actionariatul Dambovita Center SRL.

 

Ca urmare, societatea care se ocupa de proiectul Casa Radio a ramas in administrarea celor doua firme, initial minoritare. Oamenii de afaceri care le controleaza detin mai multe companii din Turcia, printre care un combinat siderurgic si o importanta firma de constructii - Cenk Demir Sanayi ve Ticaret A.S. - care va fi antreprenorul general al proiectului din Bucuresti.

 

Kucuk a insistat ca finantarea a fost obtinuta pe baza studiilor de fezabilitate, intocmite de firme internationale cunoscute (precum Colliers sau Cushman Wakefield Healey and Baker), si a garantiilor personale oferite de actionari. Toate facilitatile vor fi administrate independent, de companii specializate, cu care se poarta in prezent negocieri, a spus Cenk Kucuk.

 

Daca totul decurge conform planurilor, in aprilie 2006 ar trebui sa fie terminate centrul comercial, spatiile de birouri, parcarea multietajata si centrul de fitness. Hotelul si blocurile de apartamente vor fi gata in vara lui 2007, iar in aprilie 2008 va fi finalizat si spitalul privat.

 

Pe de alta parte, interesul pietei imobiliare s-a mutat spre nord in ultimii ani. Ramane de vazut daca acei cativa ani pierduti de Casa Radio nu se vor resimti in conturile proprietarilor, intre care se numara si statul, a carui contributie - cladirea si terenul - ar trebui sa-i aduca o cota de 10% din totalul veniturilor realizate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bani din Dubai pentru Casa Radio
/actualitate/bani-din-dubai-pentru-casa-radio-977353
977353
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.