Banca Transilvania estimează o rată a şomajului de 5,4% în următorii doi ani. “Nu ne aşteptăm la o creştere puternică a ratei şomajului după incidenţa pandemiei”

Autor: Cristina Bellu Postat la 30 iulie 2020 16 afişări

Analiştii Băncii Transilvania estimează că rata medie anuală a şomajului în perioada 2020-2022 va fi 5,4%, majorarea din 2020 urmând să fie contrabalansată de scădere în 2021 şi 2022.

Banca Transilvania estimează o rată a şomajului de 5,4% în următorii doi ani. “Nu ne aşteptăm la o creştere puternică a ratei şomajului după incidenţa pandemiei”

Analiştii Băncii Transilvania estimează că rata medie anuală a şomajului în perioada 2020-2022 va fi 5,4%, majorarea din 2020 urmând să fie contrabalansată de scădere în 2021 şi 2022.

“Nu ne aşteptăm la o creştere puternică a ratei şomajului după incidenţa pandemiei, pe fondul măsurilor de politică economică implementate, creşterii gradului de flexibilitate din piaţa forţei de muncă şi perspectivelor ca economia internă să intre în ciclul post-pandemie pe termen scurt”, explică Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică în cadrul instituţiei financiare.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a comunicat astăzi datele privind evoluţia pieţei forţei de muncă în iunie şi în S1/2020, statisticile indicând creşterea ratei şomajului în iunie, pe fondul ameliorării percepţiei de risc investiţional, pe măsura eliminării graduale a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, menţinerii rating-ului suveran şi resimţirii mix-ului relaxat de politici economice în implementare la nivel mondial,în sfera europeană şi pe plan intern.

“Cu toate acestea, climatul din piaţa forţei de muncă s-a deteriorat în S1/2020 comparativ cu perioada similară din 2019, rata şomajului urcând peste nivelul componentei structurale pentru a cincea lună consecutiv în iunie, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică”, apreciază Andrei Rădulescu.

Conform INS numărul şomerilor (15-74 ani) a crescut pentru a cincea lună la rând în iunie, cu un ritm lunar în temperare la 0,7%, la 466.6 mii,cel mai ridicat nivel din iunie 2017.

În dinamică anuală, indicatorul s-a majorat cu 36,1% în iunie şi cu 20,1% în S1/2020, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, inclusiv implementarea de restricţii pentru contracararea crizei sanitare.

Rata şomajului a crescut la 5,2% în iunie, nivelul maxim din decembrie 2016. Pe de o parte, rata şomajului la bărbaţi a scăzut de la 6,1% în mai la 5,5% în iunie, confirmându-se perspectiva redinamizării investiţiilor productive şi intrării în ciclul economic post-pandemie, susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de majorarea investiţiilor publice.

În ceea ce priveşte rata şomajului la femei, aceasta a crescut de la 4% în mai la 5% în iunie, cel mai ridicat nivel din mai 2016.

În S1/2020 rata medie a şomajului s-a situat la 4,6%, în creştere cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut.

“Se evidenţiază majorarea ratei şomajului la bărbaţi cu un punct procentual, la 5,2%, în contextul deteriorării climatului investiţional după incidenţa pandemiei. De asemenea, rata şomajului la femei a urcat cu 0,5 puncte procentuale an/an la 3,9% în S1/2020”,mai precizează analiza Băncii Transilvania.

Urmărește Business Magazin

ZF.ro
EXODUL medicilor români: MII de medici pleacă în Franţa şi Germania şi Ungaria. Zeci de mii de specialişti au părăsit România EXODUL medicilor români: MII de medici pleacă în Franţa şi Germania şi Ungaria. Zeci de mii de specialişti au părăsit România
BREAKING. Scandal fără precedent la una dintre cele mai mari bănci. Instanţa a pus SECHESTRU. Ce trebuie să ştie românii
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Orban şi Cîţu, chemaţi la Cotroceni Orban şi Cîţu, chemaţi la Cotroceni
Tomac: Semnăturile pentru candidatura lui Traian Băsescu, strânse într-o singură zi
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.