Banca Europeană de Investiţii: Activitatea investiţională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 februarie 2020 30 afişări

Ponderea companiilor din România care fac investiţii este printre cele mai scăzute din UE, doar 71% dintre firmele active pe piaţa locală alocând fonduri în acest sens în ultimul exerciţiu financiar, faţă de o medie de 85% la nivelul Uniunii, arată un sondaj realizat de BEI.

Banca Europeană de Investiţii: Activitatea investiţională din România rămâne una dintre cele mai scăzute din UE

Ponderea companiilor din România care fac investiţii este printre cele mai scăzute din UE, doar 71% dintre firmele active pe piaţa locală alocând fonduri în acest sens în ultimul exerciţiu financiar, faţă de o medie de 85% la nivelul Uniunii, arată un sondaj realizat de BEI.

În plus, majoritatea firmelor româneşti rămân departe de frontiera productivităţii UE, diferenţele de productivitate fiind accentuate. Statistica arată că cea mai mare parte a firmelor din România rămân cu performanţe reduse şi doar 14% reuşesc să crească semnificativ productivitatea.

Principalele bariere în calea investiţiilor sunt incertitudinea cu privire la viitor, infrastructura neadecvată şi indisponibilitatea personalului calificat.

Potrivit BEI, după contracţia activităţii investiţionale în 2018, investiţiile în România au crescut în 2019, iar aşteptările corporative s-au îmbunătăţit. Cu toate acestea, mediul macroeconomic în următorii ani va deveni mai dificil, având în vedere temperarea creşterii economice şi înrăutăţirea balanţei fiscale.

Dar, chiar şi cu un spaţiu fiscal limitat, prioritizarea investiţiilor publice faţă de cheltuielile curente şi predictibilitatea fiscală mai bună ar stimula investiţiile private, necesare tranziţiei la o economie ecologică, circulară şi inteligentă.

În paralel, investiţia firmelor rămâne concentrată pe extinderea capacităţii de producţie şi înclinată spre active corporale. Peste 76% din investiţii sunt destinate activelor fixe corporale (63% din UE). În schimb, investiţiile în cercetare şi dezvoltare şi alte imobilizări necorporale sunt mai mici. O privire mai atentă asupra activităţii de inovare a firmelor din România arată că, printre inovatori, o pondere mai mare se bazează pe adopţie şi nu pe dezvoltare. De asemenea, firmele româneşti rămân în urma întreprinderilor din UE când vine vorba de adoptarea de tehnologii digitale cheie.

„În general, UE duce lipsă de lideri mondiali din sectoarele noi şi, în mod similar, firmele româneşti rămân în urmă faţă de UE în sectoarele inovatoare. Crearea mediului de afaceri adecvat şi îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru firmele de tip start-up şi scale-up reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de a crea lideri, de a stimula inovaţia şi productivitatea”, a declarat Debora Revoltella, directorul departamentului economic al BEI.

În România, aproximativ una din zece firme se confruntă cu restricţii financiare, iar dependenţa de surse de finanţare interne rămâne ridicată. Accesul la finanţare externă este o problemă mai mare decât în ​​alte ţări ale UE, iar firmele care ajung la frontiera productivităţii se confruntă cu dificultăţi şi mai mari în a obţine finanţarea externă.

Rezultatele din România au fost obţinute pe baza interviurilor cu 482 de firme din ţară, în perioada aprilie-august 2019. Cercetarea face parte din Sondajul anual de investiţii al BEI, realizat la nivelul UE, în cadrul a 12.500 de firme.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.