Banca Centrală Europeană avertizează: Recuperarea economică riscă să fie întârziată de o creştere bruscă a ratei şomajului

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 21 august 2020 210 afişări

Banca Centrală Europeană avertizează: Recuperarea economică riscă să fie întârziată de o creştere bruscă a ratei şomajului

Zona euro va suferi, cel mai probabil, o creştere masivă a ratei şomajului în toamnă chiar dacă economiile îşi vor reveni în parametri normali, scrie Financial Times.

Rata şomajului din Europa a fost relativ stabilă comparativ cu datele pe care le-au înregistrat Statele Unite, situaţia fiind datorată în mare parte programelor de susţinere a locurilor de muncă.

Însă guvernele nu ştiu cât mai pot prelungi schemele de ajutorare a angajaţilor de vreme ce efectele crizei continuă să îşi facă simţită prezenţa de-a lungul pieţei forţei de muncă. Între aprilie şi iunie, numărul angajaţilor din zona euro a scăzut cu 2,8%, cel mai mare declin din 1995, ceea ce înseamnă că şi-au pierdut locul de muncă aproximativ 4,5 milioane de oameni.

Membrii consiliului BCE şi-a exprimat grijile cu privire la posibilitatea unor „scăderi bruşte” în cazul în care măsurile guvernamentale vor fi ridicate până la sfârşitul anului, decizie ce ar putea declanşa o explozie a ratei şomajului de-a lungul ţărilor europene. De asemenea, BCE spune că mediul de business se confruntă cu o perspectivă sumbră în viitorul apropiat, iar incertitudinile create de pandemie continuă să afecteze investiţiile.

Economia zonei euro a suferit o contracţie record de 12% în T2, după ce înregistrase o scădere de 3,6% în primele trei luni ale anului. Chiar dacă estimările pentru T3 sunt tot mai optimiste, Philip Lane – principalul economist al BCE – spune că „va fi nevoie de o perioadă extrem de lungă de timp pentru a ne reveni din şocul pandemiei”.

În iunie, output-ul fabricilor din zona euro au crescut semnificativ pentru a doua lună consecutivă, însă a rămas cu mult sub nivelurile înregistrate înainte de coronacriză. Astfel, producţia industrială a crescut cu 9,1% faţă de luna mai, perioadă care a fost martora celei mai mari creşteri lunare de când au început să fie raportate datele, adică din 1991.

Totuşi, cererea nu a fost suficientă pentru a acoperi pierderile lunilor martie şi aprilie, nivelul producţiei fiind cu 11% mai mic decât rezultatele lunii februarie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.