Atenţie, inflamabil! Efectul crizei ostaticilor din Algeria asupra pieţei de petrol şi gaze

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 ianuarie 2013 31 afişări

Preţul petrolului şi al gazelor a crescut, în această săptămână, în contextul atacului militanţilor islamişti la complexul de gaze din Amenas, Algeria, care a creat incertitudini asupra viitorului unui important furnizor de energie în regiune, unde au investiţii companii occidentale ca BP, Statoil, Total, GDF Suez, Compania Espanola de Petroleos.

Algeria, membră OPEC, este al nouălea producător mondial de gaze şi al cincilea exportator, acoperind 11% din piaţa europeană de gaze, iar complexul de la Amenas acoperă cca 2% din cererea europeană, conform Financial Times. Joi, preţul ţiţeiului pentru februarie a trecut uşor la New York de 96 dolari/baril, cu mai mult de un dolar în plus faşă de ziua precedentă, iar preţul gazului pentru februarie a crescut la Londra cu 4,4%, aproape de 70 pence.

Problema atacului şi a luării de ostatici din Algeria îngrijorează întrucât ţara a fost ferită până în prezent de astfel de violenţe, spre deosebire de ţări ca Libia sau Yemen, unde aceleaşi companii au de făcut faţă deseori atacurilor la instalaţii energetice. Cum evenimentele din Algeria au apărut ca reacţie la campania militară a Franţei din Mali, iar campania este autorizată de ONU şi sprijinită de UE, comentatorii financiari cred că riscul altor violenţe care să vizeze instalaţiile de petrol şi gaze ale companiilor occidentale a crescut. Algeria "este cea mai nouă candidată de adăugat la lungul şir al ţărilor cu risc politic din MENA (regiunea Orientul Mijlociu - Africa de Nord), ceea ce ar putea consolida în continuare prima de risc geopolitic pentru investiţiile în zonă", arată analiştii JBC Energy, preluaţi de MarketWatch.

Situaţia din Algeria rămîne neclară: canalele media care au preluat mesajele transmise de răpitori agenţiei mauritaniene ANI au transmis că răpitorii de la Amenas deţin în continuare trei belgieni, doi americani, un japonez şi un britanic. Agenţia algeriană de presă APS a furnizat vineri seara un bilanţ provizoriu al asaltului prezentat de către militari: 12 ostatici şi 18 răpitori ucişi, aproximativ 100 de ostatici străini eliberaţi, alături de 573 de salariaţi algerieni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/atentie-inflamabil-efectul-crizei-ostaticilor-din-algeria-asupra-pietei-de-petrol-si-gaze-10497511
10497511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.