Astral, incotro?

Postat la 25 octombrie 2005 2 afişări

Americanii de la UPC au preluat, saptamana trecuta, managementul Astral Telecom. Fuziunea dintre cele doua companii a generat prima schimbare importanta. Aurel Costea nu mai este directorul Astral, de managementul celor doua entitati ocupandu-se seful UPC Romania - Richard Anderson.

Americanii de la UPC au preluat, saptamana trecuta, managementul Astral Telecom. Fuziunea dintre cele doua companii a generat prima schimbare importanta. Aurel Costea nu mai este directorul Astral, de managementul celor doua entitati ocupandu-se seful UPC Romania - Richard Anderson.

 

Aurel Costea (55 de ani) si-a inceput cariera ca inginer stagiar la Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti (IMGB). Treptat, a urcat in ierarhia intreprinderii pana la postul de director general. Dupa 18 ani de cariera in metalurgie, renunta la otel pentru cablul coaxial. In 1994, se angajeaza la compania de comunicatii prin cablu Astral Telecom ca director executiv al sucursalei Bucuresti, iar ulterior devine CEO-ul companiei.

 

Saptamana trecuta, Aurel Costea, care se considera un autodictat in ale managementului, participa la o conferinta de presa in care isi anunta plecarea din fruntea Astral. Dupa eveniment, este fotografiat de jurnalisti in timp ce ii strange mana succesorului sau, americanul Richard Anderson.

 

Ce va face Aurel Costea de acum inainte? Prima tentatie careia i-ar putea cadea prada un observator (ne)avizat ar putea fi aceea sa creada ca, data fiind experienta acumultaa pana acum, Costea ar putea prelua conducerea unei alte companii sau, de ce nu, sa faca afaceri pe cont propriu. Totusi, fostul CEO marturiseste ca nu-l intereseaza nici una dintre cele doua variante. "Am iesit la pensie", marturiseste el, fara vreo urma de regret.

 

Plecarea lui Costea de la managementul celei de-a doua mari companii romanesti de cablu si Internet poate fi pusa pe seama globalizarii. Nu mai e un secret pentru nimeni ca Aurel Costea se gandea la varianta retragerii de ceva vreme, insa a luat o decizie finala abia dupa ce Astral Telecom a fost achizitionata de UPC in vara acestui an, pentru 417 milioane de dolari (suma in care au fost incluse si datoriile companiei). De altfel, Costea avea o intelegere cu fondatorii Astral (printre care oamenii de afaceri clujeni Horia Ciorcila, Dorel Goia, Sorin Ghite) ca in momentul vanzarii el sa se retraga.

 

UPC, divizia europeana a Liberty Global, al treilea mare operator de cablu din lume, intentioneaza sa conduca noua companie rezultata in urma achizitionarii Astral dupa regulile proprii. Acesta pare sa fie si principalul motiv pentru care Richard Anderson, care se poate mandri cu o experienta profesionala de trei decenii in cadrul "companiei mama", a fost numit in fruntea noii entitati.

 

Adevarul este ca noul UPC se va dezvolta, intr-o proportie semnificativa, pe structura Astralului. In momentul tranzactiei, Astral avea 890.000 de clienti pe cablu TV, 50.000 de abonati la serviciile de date, iar numarul utilizatorilor de telefonie alternativa este in crestere. UPC avea, la sfarsitul anului trecut, 390.000 de clienti CATV si nici un client pe date si telefonie.

 

Si la capitolul rezultate financiare, compania condusa pana de curand de Aurel Costea, sta bine. Grosul cifrei de afaceri a Astral si UPC pe 2005 provine din veniturile companiei fondate in Cluj-Napoca la inceputul anilor '90. Acelasi lucruri se poate spune despre profituri. Richard Anderson, directorul grupului de firme care include Astral si UPC, mizeaza pe o cifra de afaceri de 110-120 milioane de euro pentru 2005.

 

Cresterea noii entitati va veni, in special, tot dintr-un "asset" al companiei adminsitrate anterior de Aurel Costea. Este vorba de serviciile de date care, in opinia, noilor actionari vor ceste venitul pe cap de abonat. Prin politica de achizitii, proprietarii si managerii Astral exact asta au urmarit: largirea bazei de abonati ai serviciilor de date, care sunt mai profitabile decat cablul TV. Un exemplu relevant este achizitia Kappa, companie care a fost cumparata in special pentru clientii de date.

 

Care va fi insa contributia UPC in dezvoltarea Astral? In primul rand, o expereinta de zeci de ani in afacerile telecom. Sa nu uitam ca Liberty Global (compania mama a UPC) s-a format in urma fuziunii dintre Liberty Media International si UnitedGlobalCom. Iar presedintele Liberty Media International este nimeni altul decat John Malone, pionierul televiziunii prin cablu. Forta financiara este un alt atu al investitorului, care va fi in stare sa dea noii companii din Romania perspective mai largi. Nu in ultimul rand, viziunea globala a managerilor UPC isi va spune cuvantul in activitatea companiei.

 

Deocamdata, Astral si UPC vor coexista ca entitati separate urmand ca o echipa condusa de Dragos Tanase, directorul financiar al UPC, sa se ocupe de integrare. Acest proces va dura, in opinia lui Richard Anderson, circa 18 luni. Dincolo de latura juridica, integrarea va insemna combinarea echipelor celor doua companii. Alte schimbari de management nu au fost anuntate. Cat despre numarul de personal, Anderson a spus ca are nevoie de toti angajatii celor doua companii pentru ca noua entitate se va extinde.

 

Concret, plecarea lui Aurel Costea de la conducerea Astral marcheaza, simultan, un sfarsit si un inceput in viata companiei. Acelasi lucru se poate spune despre destinul lui Costea: "De cinci ani imi doream sa ma retrag ca sa fac ce nu am facut in ultimii treizeci de ani".

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Astral,
incotro?
/actualitate/astral-incotro-1004863
1004863
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.