Asigurările de viaţă scad iar asigurările generale cresc

Autor: Ioana Matei Postat la 27 martie 2013 45 afişări

Ensight Management Consulting prezintă rezultatele analizei pieţei asigurărilor în Europa Centrală şi de Est şi România cu date complete pentru anul 2011.Analiza pieţei asigurărilor reprezintă, pe lângă o ilustrare a mărimii pieţei şi a structurii acesteia, o analiză în profunzime a factorilor care au influenţat piaţa asigurărilor comparativ cu anii anteriori, dar şi tendinţele şi perspectivele pentru 2013 şi anii următori.

Pentru regiunea ECE, studiul identifică factorii care au dus la o uşoară creştere de 0,7% comparativ cu 2010, cu o inversare a tendinţei pentru asigurările de viaţă (scădere) şi asigurările generale (creştere). Cu această creştere, piaţa a ajuns în 2011 la 30,8 miliarde euro prime brute subscrise. Pe lângă evolutii notabile ca aproape dublarea cotei de piata pentru segmentul de asigurari de sanatate in 2011 (ceea ce reprezinta 5% din asigurarile generale) si cresterea de 11% fata de anul precedent a segmentului unit-linked din piata asigurarilor de viata, analiza arata si ca Romania a fost singura tara din ECE care a inregistrat pierdere agregata la nivelul jucatorilor de pe piata asigurarilor.  

In Romania, valoarea totala a primelor brute subscrise a scazut in 2011 sub 8 miliarde lei, o scadere de 5,8% fata de anul anterior. De asemenea, se pastreaza tendinta inversata pentru asigurarile de viata si asigurarile generale, aproape o regula pentru piata de asigurari din Romania. Cresterea de 4,4% pentru asigurarile de viata a fost insotita de o scadere de 8% pentru asigurarile generale. 

Studiul detaliaza scaderea pietei de asigurari generale pe segmente de piata (ex. asigurarile auto au scazut cu 24% fata de 2010), dar si in functie de clientii finali (ex. segmentul corporatist al asigurarilor generale a scazut cu aproape 13% fata de 2010).

Un alt aspect al studiului este reprezentat de analiza jucatorilor din piata de asigurari: cei mai mari zece jucatori (in functie de primele brute subscrise) au pierdut in total 2,4 puncte procentuale din cota de piata in 2011 fata de anul anterior. Fuziunea dintre Omniasig VIG si BCR Asigurari VIG (detinute de Vienna Insurance Group) formeaza un nou lider de piata in 2012.

Tendintele pietei asigurarilor din Romania sunt de asemenea cuprinse in studiu si se refera, printre altele, la sfarsitul luptei  preturilor, la cresterea importantei mediului online drept canal de distributie, la sprijinirea unei abordari precaute de evaluare a expunerii companiei, si la transformari ale pietei in functie de finalizarea proceselor de fuziuni si achizitii.  

Nota: In momentul redactarii studiului de fata, date oficiale privind evolutia pietei de asigurari in anul 2012 sunt inca in curs de comunicare. Analiza si tendintele formulate au fost realizate pe baza datelor publicate pana in luna ianuarie 2013. Pe masura ce alte informatii oficiale vor fi publicate, studiul va fi actualizat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/asigurarile-de-viata-scad-iar-asigurarile-generale-cresc-10693689
10693689
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Roşia Montană, o pierdere de aur! O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.