Preţul piperat al amânărilor

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 ianuarie 2017 1381 afişări

Plusurile anuale de 30-40% ale cifrei de afaceri a clinicii Columna au dus businessul la rezultate de circa 2,5 milioane de euro la finalul lui 2016. În cinci ani, încasările şi numărul de pacienţi au crescut de trei ori, iar managerul Columna, Nicoleta Zamfir, povesteşte cum a evoluat clinica deschisă în 2011 şi care sunt planurile pentru următorii ani.

Preţul piperat al amânărilor

La 32 de ani, Nicoleta Zamfir este CEO al Columna, clinică de servicii medicale înfiinţată în urmă cu mai bine de cinci ani; tot atunci a preluat funcţia de conducere şi poate vorbi acum, chiar dacă este absolventă a Facultăţii de Litere, ore în şir, fără oprire, despre activitatea medicală a firmei. Chiar dacă la numai 28 de ani era numită CEO al clinicii, Nicoleta Zamfir spune despre cariera sa că nu are un parcurs spectaculos. „Văd deschiderea clinicii, în 2011, ca pe o provocare. Nu aveam experienţă în domeniul medical”, spune tânăra care anterior lucrase în domeniul asigurărilor. Clinica a fost ideea a trei medici specializaţi în domeniul de reproducere umană asistată, iar de la nivel de idee până la deschiderea spaţiului din Capitală a durat circa un an, inaugurarea având loc în 2011. Valoarea investiţiei iniţiale a fost de câteva milioane de euro, „sub 5”, dar, completează reprezentanta clinicii, „buget de investiţii există în fiecare an, pentru echipamente noi, traininguri pentru personal şi atragerea de noi medici. În primele două luni din 2017 trebuie să cheltuim 100.000 de euro pe două echipamente noi”. Tot ea povesteşte că nişa pe care s-a dezvoltat afacerea creşte susţinut de la an la an, pentru că reproducerea umană asistată este un subiect care suscită un tot mai mare interes. „Este vorba despre copiii pe care nu-i mai facem, pentru că amânăm foarte mult. Vrem toate să fim femei de carieră, să avem casă, maşină, să mergem în vacanţele pe care le plănuim. Şi ne trezim la 40 de ani, gândindu-ne că e suficientă fertilizarea in vitro. De foarte multe ori e cam târziu, iar lucrurile se complică”, declară Nicoleta Zamfir, care completează că de infertilitate sunt afectaţi în egală măsură şi femeile şi bărbaţii. Iar stilul de viaţă din prezent dă indicii că situaţia va continua să se agraveze în continuare.

Afacerea a pornit la jumătatea lui 2011 cu o echipă formată din 30 de persoane; numărul acestora a ajuns acum la 80, din care jumătate sunt medici iar jumătate reprezintă personalul clinicii – management, angajaţii de la recepţie, asistentele, operatori şamd. Primul an de funcţionare completă a clinicii, 2012, s-a încheiat cu aproximativ 850.000 de euro, iar la finalul lui 2016 cifra de afaceri estimată s-a plasat la 2,5 milioane de euro; în 2012, numărul mediu de pacienţi a fost de 400 pe lună, iar acum este de trei ori mai mare.

Afacerea a pornit cu ideea de a pune în jurul specializării de reproducere umană asistată şi specializări conexe; domeniul este complex, poate avea repercusiuni în multe alte specializări – endocrine, hematologie, cardiologie, psihologică. „Aici lucrează o armată întreagă de oameni pentru un pacient, nu numai doctorul cu care interacţionează - echipa include şi doamna care face curăţenie în clinică, dar şi personalul de la recepţie, asistenta din cabinet sau cea care coordonează dosarul.” Nicoleta Zamfir afirmă că afacerea nu ar fi avut cum să crească încasările cu 30-40% an de an dacă strategia clinicii ar fi mizat doar pe medici, care „sunt, desigur, de impact major; dar mai există o mulţime de oameni care lucrează pentru ca acest business să se dezvolte sănătos. Nu am crescut într-un an cât alţii în şapte, deşi în domeniul acesta medical aşteptările sunt foarte mari”.

Columna nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, spune reprezentanta companiei, dar clinica este inclusă într-un program al Ministerului Sănătăţii prin care au primit în 2016 un buget pentru acoperirea parţială a cheltuielilor pentru 70 de proceduri de fertilizare. „Am obţinut 38 de sarcini. Ceea ce înseamnă o rată de succes foarte bună. Nu ştiu care este rata medie de succes la nivelul ţării, pentru că fiecare clinică declară ce vrea şi nu este nicio instituţie care să facă verificări detaliate. Acum, cu subprogramul de cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii, trebuie raportată sarcina confirmată ecogafic.” Reprezentanta clinicii spune că vreme de câţiva ani a evitat să dea declaraţii oficiale în privinţa ratelor de succes, tocmai pentru că declaraţiile altor companii erau neverosimile. „Dar noi vrem să spunem adevărul. Am pregătit pentru pacienţi mape cu informaţii reale pentru că adeseori au aşteptări false, din pricina declaraţiilor eronate referitoare la acest subiect.” Dă ca exemplu cifrele raportate în SUA, unde a fost făcut un studiu pe 40.000 de cupluri, „o cifră care statistic este cu adevărat relevantă”, care arată că pentru cuplurile cu vârsta de 30-35 de ani, rata de succes a procedurilor este de 31%; peste acest prag, şansele de reuşită încep să scadă vertiginos. „În clinică la noi le explicăm pacientelor cu vârste de peste 45 de ani că şansele de reuşită tinde spre zero la noi în ţară, pentru că nu avem bănci cu material genetic, şi le recomandăm clinici din alte ţări. În Cehia, de pildă, există bancă de ovocite. Dar, în general, în orice arie a medicinei trebuie să ne intereseze mult prevenţia şi să nu aşteptăm la nesfârşit ca să luăm o decizie”, adaugă Nicoleta Zamfir. Ea arată că statistica este absolut îngrijorătoare; la momentul deschiderii clinicii, în 2011, cifrele spuneau că un cuplu din şase se confruntă cu probleme de infertilitate; în anii în care au urmat, procentul a crescut, ajungând la un raport de unu la patru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.