Cea mai veche ciocolata din Romania - GALERIE FOTO

Postat la 09 iulie 2010 3510 afişări

Povestea fabricii timisorene Kandia incepe din anul 1890, in timp ce Excelent fusese numele sub care a devenita cunoscuta dupa 90 fosta intreprindere de produse zaharoase Bucuresti, fondata in anul 1948 prin nationalizarea a trei fabrici: Intreprinderea Frank (infiintata ca filiala a concernului Heinrich Frank Sohne din Linz Austria) in anul 1889, fabrica pentru industrializarea produselor zaharoase SAR Corso si firma individuala Paval Helioty.

Din a doua parte a anilor 90, cele doua companii - Kandia si Excelent - au fost privatizate de catre Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si in urma unor serii de tranzactii au ajuns sa fuzioneze in anul 2004, din acest moment incepand relansarea Kandia-Excelent si a unora dintre brandurile din portofoliul sau.

Sediul central al noii companii a fost stabilit la Bucuresti si in urma unor investitii de circa 13 mil. euro s-a deschis aici cea mai noua fabrica, cea de la Timisoara fiind inchisa.

In paralel, familia Meinl a preluat controlul asupra Kandia-Excelent si in anul 2007, cand afacerile Kandia-Excelent ajungeau la 43 mil. euro, gigantul mondial Cadbury a cumparat compania.

Afacerile Kandia-Excelent au scazut chiar din primul an de la preluare, 2008 fiind incheiat, potrivit Ministerului de Finante cu o cifra de afaceri de 33 mil. euro si o pierdere de 4,8 mil. euro.

La trei ani distanta, marcile Kandia-Excelent (Rom, Magura, Kandia, Laura, Sugus, Silvana si altele) si unitatea de productie din Bucuresti revin in portofoliul familiei Meinl, care ar putea profita, spun consultantii, de pe urma potentialuluide crestere al pietei de ciocolata o data cu iesirea din criza.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMCG,
ciocolata,
Kandia,
Heinrich Frank Sohne
/actualitate/afaceri/cea-mai-veche-ciocolata-din-romania-galerie-foto-6527499
6527499
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.