Ţara care a hotărât că nu are nevoie de milioanele chinezilor şi a decis să îi trimită acasă

Autor: Marius Oncu Postat la 20 februarie 2014 1504 afişări

Guvernul canadian renunţă la programul pentru investitorii care vor să imi-greze, după ce a fost pur şi simplu copleşit de cereri din partea milionarilor chinezi, care intenţionau să se mute cu totul sau să-şi trimită doar familiile şi banii în statul nord-american. Oprirea programului, inclusă în bugetul anunţat de ministrul de finanţe canadian Jim Flaherty, trânteşte uşa în nas celor 46.000 de chinezi bogaţi care aşteptau ca autorităţile să le proceseze şi să le accepte cererile.

Ţara care a hotărât că nu are nevoie de milioanele chinezilor şi a decis să îi trimită acasă

Chinezii reprezintă 70% din totalul aplicaţiilor existente la sistarea programu-lui, potrivit publicaţiei South China Morning Post. Statul canadian acorda viză de rezident oricărui străin cu o avere mai mare de 1,6 milioane de dolari canadieni (1,5 milioane de dolari SUA) care accepta să acorde Canadei un împrumut fără dobândă, pe cinci ani, de 800.000 de dolari canadieni. Viza de rezident putea con-duce ulterior la obţinerea cetăţeniei.

Canada a fost nevoită să îngheţe programul la mijlocul anului 2012, din cauza numărului foarte mare de cereri primite din partea milionarilor chinezi la consulatul ţării în Hong Kong. O parte a problemei era că viza avea un cost mult prea mic şi subevalua astfel rezidenţa permanentă în Canada, afirmă autorităţile.

Nu existau suficiente dovezi că aceşti investitori „menţin legături cu Canada sau aduc o contribuţie pozitivă la economia ţării“, a argumentat Ministerul de Finanţe. Sfârşitul programului ar putea avea un efect devastator pentru piaţa imobiliară din oraşul canadian Vancouver, unde agenţiile estimează că în unele cartiere bogate chinezii au făcut 80-90% din achiziţii.

După ce şi-au obţinut banii din tranzacţii imobiliare şi investiţii în ţara natală, dar şi din surse dubioase, precum tranzacţii nedeclarate statului şi corupţie, mil-ionarii chinezi încearcă să-şi mute acum familiile şi averile în afara ţării. Exodul a fost accelerat de o campanie anticorupţie iniţiată de actualul preşedinte, Xi Jinping.

60% din chinezii cu averi de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari) aveau sau vroiau să obţină anul trecut permis de rezidenţă pentru o ţară străină, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Bain, citată de portalul Quartz. Foarte conştienţi de problemele pe care le pot avea în China, bogaţii încearcă să-şi asig-ure astfel o alternativă în afara ţării.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/tara-care-a-hotarat-ca-nu-are-nevoie-de-milioanele-chinezilor-si-a-decis-sa-ii-trimita-acasa-12115864
12115864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.