Semnificatia patronului dansatorilor sprinteni

Postat la 01 martie 2010 58 afişări

Shaquille O’Neal, ca sa luam o persoana la intamplare din cele sase miliarde ale planetei, zbura cu avionul lui Donald Trump. Avionul lui Donald Trump este decorat cu un numar de tablouri semnate de Picasso. Shaq l-a tinut minte pe Picasso asta si si-a dus copiii la muzeu. Acolo el a vazut un alt Picasso, pe care a incercat sa-l atinga.

Cei de la muzeu n-au dovedit o mentalitate deosebita de cea a vanzatoarelor din magazinele de cartier si l-au avertizat scurt pe Shaquille "...il strici, il cumperi". {i au adaugat ca tabloul costa doua milioane de dolari. Iar amalgamul de senzatii din avionul lui Donald Trump si ideea ca niste culori insirate pe o bucata de panza batuta intr-o rama de lemn pot ajunge sa coste milioane de dolari l-au facut pe celebrul baschetbalist sa devina curatorul expozitiei "Size DOES Matter" si sa aleaga personal cele 66 de opere de arta expuse. Arta a capatat o semnificatie pentru Shaq: "..oferi sau aranjezi elemente care emotioneaza privitorul", spune el, si nu putem decat sa constatam ca adevarul este totdeauna simplu.

Sa trecem acum de la Picasso la cel mai kitsch obiect pe care vi-l puteti imagina: variante sunt multe, dar sa ramanem la o figurina nu prea mare, un ins ciudat imbracat intr-un soi de costum popular neindemanatic realizat din carpite colorate, cu un mustatoi negru sub o cusma care-i dubleaza inaltimea - seamana cu o marioneta care in programele TV de pe vremea lui Ceausescu ar fi cantat la cimpoi sau tambal. Cumparata cu trei dolari pe eBay, figurina s-a vandut cu 193,5 dolari. Ce a dus la acest pret?

Povestea, semnificatia.

"Este o reprezentare a sfantului Vralkomir, patronul dansatorilor sprinteni. A fost faurit intr-o manastire inzapezita de catre o maicuta ce facea parte din ordinul Vralkomian si adusa in America de bunica mea originara din oraselul Dnobst, o limba de pamant marginita de raul Dnobst, muntii Grkgat si proprietatea contelui Pyor Reclamangiul", incepe descrierea figurinei, care continua in acelasi registru, cu tarul Nyrdrag cel Nervos, consatenii nu-prea-priceputului cizmar Vralkomir si cu dansuri nebune in iarna polara.

Ce va povestesc este numai o mica parte a The Significant Objects Project, un experiment al jurnalistului Rob Walker de la New York Times si al scriitorului Josh Glenn. Este vorba de a transforma 100 de obiecte, cele mai umile, urate si lipsite de atractivitate obiecte in chestii cu adevarat atractive numai cu ajutorul fictiunii, cu povestiri inventate care sa confere noblete si atractivitate obiectelor. Walker si Glenn au cheltuit 128,74 dolari pe tot felul de lucruri si le-au vandut cu 3.612 dolari. Sfantul Vralkomir este un exemplu, dar avem un calut jucarie, care a crescut de la un dolar la 100, un paharut ordinar de 76 de dolari sau un borcan cu bile de sticla pretuit la 50 de dolari.

Sa trecem de la patronul dansatorilor sprinteni la, poate, cei mai neobisnuiti blugi din lume. Ideea le-a venit unor tineri suedezi in 2007, intr-o noapte de betie, cand au trimis un mail in Coreea de Nord cu subiectul "Investitie in Republica Populara Democrata". Cei trei descoperisera "pagina oficiala" a republicii si au apasat butonul "business"; cu aceasta ocazie au descoperit oferta statului comunist - cosmetice, medicamente, camioane, spirulina, stingatoare de incendiu, bijuterii, rate, arme.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Dorin Oancea,
suedezi,
coreeni,
blugi,
dezbatere
/opinii/semnificatia-patronului-dansatorilor-sprinteni-5634136
5634136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.