Revine moda SIF?

Postat la 17 aprilie 2007 1 afişăre

SIF-urile au revenit in prim-plan pe Bursa in ultima luna, inregistrand o crestere de aproape 15% in perioada 14 martie - 12 aprilie, dupa ce s-au aflat mai mult in dizgratia investitorilor in primele doua luni ale anului. Deocamdata brokerii sustin ca nu se poate vorbi despre un trend semnificativ de crestere.

SIF-urile au revenit in prim-plan pe Bursa in ultima luna, inregistrand o crestere de aproape 15% in perioada 14 martie - 12 aprilie, dupa ce s-au aflat mai mult in dizgratia investitorilor in primele doua luni ale anului. Deocamdata brokerii sustin ca nu se poate vorbi despre un trend semnificativ de crestere.

 

Precedentul trend de crestere pe SIF-uri a inceput in iulie 2006 si s-a incheiat la inceputul acestui an, perioada in care SIF-urile au crescut cu aproape 100%.

 

Cresterea s-a produs pe fondul unei evolutii mai slabe a restului pietei, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor de la BVB minus SIF-urile, reusind in aceasta perioada o crestere de doar 5,4%, in timp ce indicele BET, al primelor zece companii de la Bursa, a inregistrat oscilatii nesemnificative.

 

Paradoxal, insa, cresterile au venit dupa doua stiri negative: avizul negativ dat de Comisia de buget-finante din Senat pentru proiectul de majorare a pragului de detinere si publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei CNVM care obliga investitorii sa publice detinerile concertate care depasesc 1% din capitalul SIF-urilor. Mai multi investitori au raportat deja depasiri concertate ale pragului de detinere, printre acestia numarandu-se investitori institutionali, precum fondul american Julius Baer, olandezii de la ING Bank si Banca Transilvania.

 

Printre motivele posibile pentru cresterile din ultima perioada de pe SIF-uri se numara asteptarile investitorilor privind realizarea majorarii de capital cu actiuni gratuite de la SIF Transilvania, care a condus plutonul SIF-urilor in ultima luna. Unii brokeri vorbesc si de o reorientare a investitorilor dinspre piata RASDAQ, unde s-au inregistrat cresteri puternice in ultimele luni, catre actiunile lichide de la Bursa. Unii investitori au inceput sa-si marcheze din profiturile obtinute pe RASDAQ investind banii pe Bursa si, in special, pe SIF-uri. "Numarul de investitori pe SIF-uri a crescut in ultima perioada, in conditiile in care tot mai multi investitori au inceput sa creada ca majorarea pragului de detinere poate fi realizata", este de parere Adrian Bica, trader la EFG Eurobank Securities. Proiectul de lege privind ridicarea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost discutat in comisiile Senatului la finele lunii martie. Comisia de buget-finante a dat aviz negativ asupra continutului proiectului, insa verdictul final va fi dat dupa dezbaterea acestuia in plenul Parlamentului. Proiectul a fost promovat de Ionut Popescu, fost ministru de finante, actualmente senator PLD, el insusi investitor pe SIF-uri, potrivit ultimei declaratii de avere. "O alta explicatie este faptul ca tot mai multi investitori se asteapta ca majorarea de capital la SIF Transilvania sa se realizeze si cred ca unii investitori incearca o acumulare agresiva pe fondul dezorientarii pietei", mai spune Bica.

 

Actiunile SIF Transilvania au crescut cu aproape 22% in ultima luna, dupa ce societatea a propus actionarilor realizarea unei majorari de capital prin incorporarea profitului net obtinut in 2006 si distribuirea de actiuni gratuite. Pentru dezbaterea majorarii de capital este necesar un cvorum de 50% din capitalul social, pe care SIF-urile nu au reusit sa-l intruneasca de multi ani, insa reprezentantii SIF Transilvania au declarat de mai multe ori in ultima perioada ca exista sanse mari sa se reuneasca acest cvorum.

 

"In general investitorii crediteaza cu sanse mari de reusita realizarea majorarii de capital. Acesta este principalul motiv pentru cresterea actiunilor SIF Transilvania si a influentat pozitiv si celelalte SIF-uri", sustine Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial din Cluj.

 

"Majorarea cu actiuni gratuite nu este un factor care sa sustina o crestere atat de puternica a actiunilor, in conditiile in care nu determina o redistribuire a averii si o schimbare a raportului de forte in cadrul societatii, cum s-ar intampla in cazul unei majorari cu aport de numerar", mai spune Pascu. El considera ca actualele niveluri de pret de la SIF-uri sunt peste valoarea data de analiza financiara si, din acest motiv, sunt greu de sustinut pe termen mediu.

 

"Cred ca potentialul de crestere a SIF-urilor pe termen scurt este limitat. Este posibil ca in spatele acestui minitrend de crestere sa se afle informatii pe care noi nu le stim. Daca nu apar insa informatii pozitive pe piata in perioada urmatoare, cred ca vom asista la scaderi pe SIF-uri", conchide Pascu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Revine moda SIF?
/opinii/revine-moda-sif-1008901
1008901
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.