Paradoxul cretanului mincinos

Postat la 19 septembrie 2006 2 afişări

Alooo! Domnii de la PD! Domnu’ ministru! Domnule presedinte! Da, da, nu va mai uitati peste umar! Cu dumneavoastra vorbesc! Ce se intampla, stimabililor domni, cu logica noastra cea de toate zilele - cea a bunului-simt si a minimei coerente?

Alooo! Domnii de la PD! Domnu’ ministru! Domnule presedinte! Da, da, nu va mai uitati peste umar! Cu dumneavoastra vorbesc! Ce se intampla, stimabililor domni, cu logica noastra cea de toate zilele - cea a bunului-simt si a minimei coerente?

 

Inteleg ca nu toata lumea a audiat un curs de logica, dar - cu putin noroc si cu un profesor de filosofie dedicat meseriei - nu se poate sa nu fi auzit de paradoxul cretanului inca din liceu. Da, stiu, pe vremea lui Ceausescu - atunci l-am invatat si eu. Nu, nu e nevoie sa va ascutiti creioanele - se retine destul de usor. Deci: "(1) Toti cretanii sunt mincinosi. (2) Eu sunt cretan". Simplu ca buna-ziua, nu-i asa? Da. Si nu. Pentru ca daca nu e adevarat ca toti cretanii sunt mincinosi, iar eu insumi sunt cretan, inseamna ca spun adevarul.

 

Cata vreme spun adevarul inseamna insa ca... mint: nu chiar "toti" cretanii sunt mincinosi - macar unul dintre ei spune adevarul. Dar daca mint, spunand adevarul, inseamna ca am dreptate, pentru ca mint s.a.m.d. Ce tot mormaiti, acolo, in barba, domnule ministru? Ca va ia cu ameteala? Ca e prea complicat? Ca astea sunt - cum? - da, da, asta e termenul pe care-l cautati - sofisme? (Nu, n-are nimic de-a face cu, pardon, capitala Bulgariei.) Sa avem pardon! Cum? Vreti exemple mai simple? Cu placere! Deci: (1) Suntem intr-o situatie proasta si nedorita (sic! Macar daca eram intr-o situatie proasta si dorita). Sustinem anticipatele pentru un guvern care sa fie realmente sprijinit de o coalitie puternica in Parlament, un guvern care sa fie adaptat pentru ce avem de facut dupa aderare, un guvern care sa poata rezista patru ani. (2) Din pacate, mi-am pierdut increderea in colegii din PNL, pentru ca nu sunt de acord cu alegerile anticipate.

 

Iata de ce sustin iesirea PD de la guvernare - ceea ce va provoca anticipatele. Va suna cunoscut? Ar trebui, pentru ca ati declarat chiar dumneavoastra intr-o emisiune televizata de saptamana trecuta (punctul unu e redat cu exactitate, al doilea l-ati declarat doar "printre randuri", dar fara echivoc). Ma grabesc sa adaug intru apararea dumneavoastra ca nu sunteti singur in aceasta incercare scremuta de transmutare a paradoxului cretanului pe taram mioritic. Toti pedistii care sustin necesitatea declansarii anticipatelor intru intarirea Aliantei prin iesirea partidului de la guvernare pot fi acuzati de aceeasi violare a logicii bunului-simt.

 

Nu-mi spuneti! Nu pot crede, domnule ministru, ca nici acum nu intelegeti paradoxul! Fie, haideti sa o luam mai babeste. Da, acum puteti scoate creionul acela chimic si caietelul dictando. De-acum intram, ca sa zic asa, in arcanele logicii. Scrieti asa: (1) Divortez de Maria, pentru ca o iubesc. (2) Pentru ca o iubesc, vreau sa ma casatoresc cu Maria (de care divortez, pentru ca o iubesc, si de aceea vreau sa ma casatoresc etc.). Ati scris? Buun! Felicitari! Vedeti ce usor se creeaza un cerc vicios (vicios logic, nu va ganditi la prostii)? Acum pricepeti?

 

Declarati, pe de-o parte, ca PD isi doreste anticipatele, tocmai pentru ca viseaza o Alianta mai puternica decat cea de pana acum cu PNL. Dar, pe de alta parte, tocmai pentru ca PNL va dezamageste, incapatanandu-se sa refuze propunerea, nu va ramane decat sa-i fortati mana, iesind de la guvernare. Si pe urma cum faceti? Mergeti in alegeri singuri - scuipandu-va in campania electorala mireasa si dand-o de toti peretii pentru a obtine un scor cat mai mare - doar pentru a o peti din nou, dupa inchiderea urnelor, pentru ca, oricum ati da-o si ati suci-o, va va forta aritmetica votului? Domnule ministru, a se slabi! Inteleg calculul pragmatic al PD si - macar pana la un punct - chiar il pot accepta, cata vreme performanta PNL schioapata din alte puncte de vedere. Calculul e limpede ca un vin de Cotnari. (A propos, daca mai luati zilele astea masa cu presedintele la vreo carciuma, amintiti-i, rogu-va, de vorbele lui Nae Ionescu: "Eu nu beau vin, dar daca as bea, nu l-as indoi cu apa".) Din moment ce raportul de forte dintre PNL si PD s-a inversat, un divort provocat, urmat de o re-casatorie de nevoie (pentru un buletin de palatul Victoria) i-ar putea aduce PD-ului avantaje semnificative in Alianta "de voie-de nevoie" - si asta chiar lasand la o parte o guvernare de cel putin sase-sapte ani sau controlul primelor finantari postintegrare. Recunoasteti insa ca argumentatia "coalitiei puternice" la care se poate ajunge numai distrugand-o, cu forta, pe cea "slaba" echivaleaza cu o injuratura de mama la adresa logicii bunului-simt.

 

Stiu, poporul roman s-a obisnuit cu injuraturile inca de pe vremea comunismului, ba chiar le-a gustat din plin si dupa  ‘89: cand pe vremea PSD, cand a lui Funar (este ca l-ati uitat?), cand, mai recent, cu alde Vadim Tudor sau Gigi Becali. Nu mi-as baza insa intregul viitor politic pe aceasta hahaiala. Are si prostia limitele ei, dincolo de care devine fie plictisitoare, fie de-a dreptul iritanta. Exista, altfel spus, un punct la care prostia se satura de sine insasi.

 

Asta e si singurul punct asupra caruia s-au inselat grecii atunci cand i-au dispretuit pe barbari. Nu vor fi inteles ei pe de-a-ntregul paradoxul cretanului, dar au luat-o si ei babeste: (1) toti cretanii sunt mincinosi; (2) toti cretanii sunt greci; (3) toti grecii sunt mincinosi. De unde si expresia "fereste-te de greci chiar si atunci cand iti fac daruri".

 

Pe urma au venit barbarii de romani si-au incalecat pe-o sa si ne-au spus povestea grecilor asa. Dac-au incalecat, si ei, pe vreo capsuna, spunandu-ne o mare si gogonata poveste, e o alta poveste. Nu degeaba Marc Aurelius si-a scris Meditatiile in greaca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Paradoxul cretanului mincinos
/opinii/paradoxul-cretanului-mincinos-1006938
1006938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.