Opinie Mihaela Reese: Coaching-ul - modalitatea de a potenţa abilităţi proprii şi esenţiale liderilor

Postat la 21 februarie 2014 529 afişări

Se spune că nu te naşti lider, ci devii unul prin multă muncă şi eforturi susţinute. Ai nevoie să-ţi dezvolţi o serie de abilităţi plecând de la ceea ce eşti, de la sinele tău autentic. În mod paradoxal, acest proces de introspecţie are nevoie de o persoană din exterior care să faciliteze accesarea potenţialului de leadership, fără a-l încadra însă într-un model standard.

Opinie Mihaela Reese: Coaching-ul - modalitatea de a potenţa abilităţi proprii şi esenţiale liderilor

Şi pentru că tot mai mulţi viitori lideri aleg să-şi dezvolte abilităţile în cadrul programelor de MBA, era necesară introducerea unor sesiuni de leadership coaching în curriculum. Maastricht School of Management (MSM) oferă un astfel de proces pentru a-i ajuta pe studenţi să-şi clădească un model autentic de leadership. Pentru a realiza acest lucru, ei parcurg un demers în care explorează valorile, credinţele, modelele, dar şi limitările lor.

Pe parcursul procesului, ei găsesc singuri răspunsul la întrebări introspective, care îi ghidează către modelul lor preferat de leadership. Nu este necesar ca liderii să se încadreze într-o serie de modele standard, însă există câteva abilităţi pe care oricare dintre ei şi le dezvoltă pentru a lucra împreună cu ceilalţi membri ai echipei pe care o conduce.

Autonomia. Cum poţi să conştientizezi procesele din  interiorul echipei, atât timp cât faci parte din ea? Este esenţial pentru un lider să se distanţeze de ceea ce se întâmplă, să analizeze impactul pe care comportamentul său îl are asupra echipei şi să clădească schimbarea de care are nevoie. În poziţiile strategice dintr-o organizaţie, un lider nu mai beneficiază atât de mult de feedback-ul venit din exterior care oferă o analiză şi o perspectivă diferită asupra comportamentului său. Pentru el este important să-şi asume şi acest rol şi să caute atât în interiorul echipei, cât şi al lui însuşi mecanismele care au nevoie să genereze o schimbare.

Viziunea. Cum îi convingi pe ceilalţi să te urmeze pe un drum a cărui destinaţie o vezi doar tu? Cineva spunea la un moment dat că dacă vrei ca oamenii să construiască o plută să le vorbeşti despre frumuseţea mării. Una din cele mai importante dimensiuni ale procesului de coaching este crearea unei perspective diferite. Nu este vorba despre una diferită la modul general, ci despre una orientată către viitor, către soluţie şi către acţiune. Liderii experimentează cum să opereze cu „alegerea“ ca instrument de lucru în deciziile pe care le iau şi cum să se raporteze la cei din echipă prin prisma soluţiilor pe care le construiesc împreună.

Obiectivitatea. Cum să rămâi obiectiv, să nu iei „personal“ lucrurile care se întâmplă în jurul tău sau care îţi sunt adresate? Bineînţeles că lucrurile sunt personale, pentru că rezultatul lor ne poate afecta pe fiecare în parte, ca persoane implicate într-o anumită activitate. Prin coaching, studenţii experimentează moduri de a reflecta asupra proceselor mai degrabă decât asupra persoanelor. Ei descoperă modul cum un manager se poate extrage din activităţile de lucru ale echipei şi înţelege cum contribuie la eficienţa rezultatelor echipei.

ContribuŢia la dinamica echipei. Ce impact au acţiunile tale asupra echipei? Rolul liderului într-o echipă merge mai departe de a se folosi de cultura dată a acesteia. El are responsabilitatea de a facilita naşterea unei culturi cu care ceilalţi să se identifice. Procesul de coaching foloseşte o serie de instrumente care facilitează interacţiunile cu echipa. Astfel, liderul îşi dezvoltă abilitatea de a se angaja în mod eficient într-o relaţie cu ceilalţi, de a antrena echipa să se implice în crearea unei dinamici productive. Coaching-ul îl sprijină să se obiectiveze, să identifice contribuţia şi rolul lui la dinamica grupului.

Curajul de a acŢiona. Cum transpui visele în realitate? Aşa cum spunea şi Warren Bennis, unul dintre teoreticienii care au pus bazele leadershipului moder, leadershipul reprezintă calitatea de a transforma viziunea în realitate, abilitate ce poate fi dezvoltată prin procesele de coaching. Acestea scurtează drumul de la gând la acţiune şi facilitează identificarea acţiunilor necesare atingerii obiectivelor. Liderul îşi dezvoltă curajul de a pune în practică un plan concret de acţiune. Dobândeşte fermitate în comportament şi în manifestarea convingerilor şi înţelege cum să-şi ajute echipa să treacă de la „wishful thinking“ la acţiune.

Acestea sunt doar o parte din abilităţile pe care un lider şi le dezvoltă pe parcursul procesului de coaching. Evoluţia lui însă este una continuă, iar negocierea cea mai importantă este cea cu sinele. Dar un adevărat lider va şti să conducă această negociere în favoarea sa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
Mihaela Reese,
coaching
/opinii/opinie-mihaela-reese-coaching-ul-modalitatea-de-a-potenta-abilitati-proprii-si-esentiale-liderilor-12123511
12123511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.