La ruleta ruseasca

Postat la 23 septembrie 2008 28 afişări

Se va prabusi sistemul financiar american astazi sau poate in urmatoarele zile? Eu nu cred – dar nu bag mana in foc. Vedeti, Lehman Brothers, o mare banca de investitii, se duce sub apa. Si nimeni nu stie ce se va intampla mai departe.

Ca sa intelegem problema, trebuie sa stim ca vechiul univers bancar in care institutiile cu sediul in cladiri impozante de marmura acceptau depozite si dadeau clientilor bani cu imprumut pe termen lung a cam disparut si a fost inlocuit cu ceea ce se numeste indeobste “sistemul bancar din umbra”. Bancile depozitare, baietii aceia din cladirile de marmura, joaca acum un rol minor in canalizarea fondurilor de la cei care economisesc la cei ce vor sa se imprumute; cea mai mare parte a businessului financiar se desfasoara prin intermediul unor intelegeri complexe aranjate de institutii “non-depozitare”, institutii ca defuncta Bear Stearns si ca Lehman Brothers.

 

Noul sistem ar fi trebuit sa aiba o mai mare eficacitate in dispersia si reducerea riscului. Dar dupa implozia imobiliara si criza ipotecara, se pare ca riscul nu a fost atat redus, cat ascuns: prea multi investitori n-au avut idee cat de expusi erau.

 

Si dupa ce lucrurile despre care nu se stia ca nu sunt cunoscute s-au transformat in cele despre care se stia ca sunt necunoscute, sistemul s-a confruntat cu cateva episoade de criza postmoderne, care nu mai arata ca odinioara. Cu cateva exceptii adica, nu mai vorbim despre multimi de depunatori furiosi care asalteaza usile inchise ale bancilor, ci de telefoane si clicuri frenetice de mouse, in timp ce grupurile financiare incearca sa faca rost de imprumuturi si sa atenueze riscurile de pe urma tranzactiilor trecute. Dar efectele economice – o inghe­tare a creditelor, o spirala descendenta a valorii activelor – sunt aceleasi cu cele din marile falimente bancare ale anilor ‘30.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Paul Krugman
/opinii/la-ruleta-ruseasca-3219864
3219864
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.