Buffett si Hezbollah

Postat la 15 august 2006 1 afişăre

Warren Buffett. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stiti astazi despre Israel si cum s-a descurcat el pana acum in razboiul cu Hezbollah este Warren Buffett, presedintele fondului Berkshire Hathaway si cel mai de succes investitor din lume.

Warren Buffett. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stiti astazi despre Israel si cum s-a descurcat el pana acum in razboiul cu Hezbollah este Warren Buffett, presedintele fondului Berkshire Hathaway si cel mai de succes investitor din lume.

Ce? Ei bine, cea mai discutata chestie in Israel, inainte ca Hezbollah sa porneasca acest razboi, era ca pe 5 mai, Buffett a cumparat un pachet de 80% dintr-o companie privata israeliana de instrumente de precizie, Iscar Metalworking, pentru 4 miliarde de dolari - prima achizitie a lui Buffet a unei companii din afara Americii. Potrivit BusinessWeek, ca urmare a afacerii, proprietarii Iscar trebuiau "sa plateasca taxe aferente de cam 1 miliard de dolari in cuferele guvernului - o pleasca neasteptata. Cu bugetul Israelului deja functionand cu un surplus de 2 miliarde $, guvernul ia in considerare diminuarea TVA-ului cu un procent pana la 15%".

In mai, ziarele israeliene erau pline de pagini despre cat de tare era ca Israelul a produs o companie de top pe care Warren Buffett sa vrea sa o cumpere. Asta se discuta peste tot, impingand bursa de la Tel Aviv spre un maxim istoric.

La asta ii statea capul Israelului in ajunul razboiului - si asta explica ce am simtit cand am vizitat Israelul, la putin timp dupa ce luptele au inceput. Nimeni nu a vrut acest razboi si nimeni nu era pregatit pentru el. Uitati-va cu atentie la imaginile cu soldati israelieni din Liban. Nu e pic de entuziasm pe fetele lor si cu siguranta pic de triumfalism. Expresiile lor spun intreaga poveste: "Nu vreau sa fac asta - inca un razboi cu arabii".

Soldatii israelieni trageau un pui de somn cand a inceput razboiul asta - de asta au fost prinsi in ambuscada - dintr-un motiv foarte bun: au atat de multe de facut cu vietile lor si traiesc intr-o societate care le da forta si mijloacele sa faca asta. (Din pacate, compania Buffett este in nordul Israelului si a trebuit sa fie temporar inchisa din cauza atacurilor cu rachete)

Tinerii israelieni viseaza sa ajunga inventatori si modelele lor in viata sunt inovatorii israelieni care au ajuns pe Nasdaq. Tinerii Hezbollah viseaza sa devina martiri si modelele lor in viata sunt militantii islamisti care au ajuns in Lumea de Apoi. Israelul a petrecut ultimii sase ani pregatindu-se pentru Warren Buffett in vreme ce Hezbollah-ul a petrecut ultimii sase ani pregatindu-se pentru acest razboi.

"Israelul nu a fost pregatit pentru acest razboi", spune analistul politic israelian Yaron Ezrahi. "A venit peste noi ca lovitura unui meteorit. Intreaga miza a dezbaterii publice in tara inainte de razboiul asta era retragerea". Armata israeliana tocmai se luase de propriii extremisti, colonistii din Fasia Gaza, si-i mutase impotriva dorintei lor, adauga Ezrahi, "si tara tocmai alesese pentru prima data un premier care a promis electoratului retragerea unilaterala din Cisiordania in schimbul a nimic".

In final, Israelul va face tot ce trebuie sa faca pentru a invinge. Dar ce e atat de deranjant pentru israelieni este ca razboiul este despre nimic si despre totul. Adica, Israelul s-a retras din Liban si cu toate astea Hezbollah-ul vine dupa el. Este despre nevoia Hezbollah de a-si justifica existenta si nevoia Iranului pentru o diversiune.

Ce este de doua ori mai trist este ca si Libanul se punea pe picioare. Rafik Hariri, fostul premier, reprezenta un tip cu totul nou de lider arab - unul ajuns la putere pentru ca era un constructor si un antreprenor. El a inteles ca Libanul, eliberat de Siria, era o tara ai carei tineri aveau energia si talentul sa fie competitivi oriunde. El a crezut ca Libanul ar putea fi din nou un model despre cum arabii pot imbratisa modernitatea. Dar Hariri a fost asasinat - se presupune ca de catre Siria - si acum democratia libaneza este asasinata de Hezbollah. Inca o data, in lumea araba, trecutul ingroapa viitorul.

Israelul nu trebuie sa se lase atras in acelasi mormant. Israelul trebuie sa obtina un armisititiu si o forta internationala in sudul Libanului - si sa plece. Israelul nu poate invinge Hezbollah, il poate doar rani suficient incat sa-l puna sa se gandeasca de doua ori inainte de a mai face asa ceva vreodata - si cam asta a facut. Nu trebuie sa distruga si mai mult Libanul, care va continua sa-i fie vecin si cand armele vor fi amutit.

Israelul castiga cand compania lui Warren Buffett este din nou pe deplin in functiune, nu cand Nasrallah (Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, n.red.) este scos din functiune. Pentru ca asta se va intampla nu prin razboi ci cand arabii se vor trezi si-si vor da seama ca el este o alta pacaleala, un alt Nasser, a carui strategie va condamna floarea tinerimii arabe - care merita si are nevoie de ceva mult mai bun - la un alt deceniu in care sa produca chips-uri de cartofi in loc de microcipuri. Nasrallah poate invinge pe termen lung doar daca poate condamna floarea tinerimii israeliene la aceeasi soarta. Nu lasa asta sa se intample, Israel.

CITAT
Nasrallah este o alta pacaleala, un alt Nasser, a carui strategie va condamna floarea tinerimii arabe la un alt deceniu in care sa produca chips-uri de cartofi in loc de microcipuri.

Thomas Friedman este comentator la The New York Times si detinator a trei premii Pulitzer.


Traducerea si adaptarea de Mihai Mitrica

* Acest articol a fost publicat in The New York Times si este reprodus de BUSINESS Magazin printr-un parteneriat intre cele doua publicatii

* Articolul poate fi preluat partial/integral numai cu acordul scris al The New York Times

* Copyright 2006 New York Times News Service

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Buffett si Hezbollah
/opinii/buffett-si-hezbollah-1006684
1006684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.