Bani pentru hoti

Postat la 10 februarie 2009 20 afişări

Intrebare: Ce se intampla daca pierzi sume imense din banii altora? Raspuns: Primesti un cadou consistent de la guvernul federal - doar ca presedintele spune niste lucruri urate despre tine inainte sa te ingroape in bani.

Sunt cumva nedrept? Sper ca da. Dar acum asta imi pare ca se intampla. Ca sa fim bine intelesi, nu vorbesc despre planul administratiei Obama de a sprijini crearea de locuri de munca si productia cu o crestere importanta, dar temporara, a cheltuielilor federale, un lucru cat se poate de potrivit. Eu vorbesc, in schimb, despre planurile administratiei de salvare a sistemului bancar - planuri care fac din America un exemplu clasic de “socialism de lamaie”: contribuabilii suporta costurile daca lucrurile nu merg cum trebuie, dar actionarii si executivii primesc beneficiile daca lucrurile merg bine.

 

Cand am citit de curand opiniile oficialilor administratiei Obama cu privire la politica fiscala, mi s-a parut ca am intrat intr-o masina a timpului, ca suntem inca in 2005, ca Alan Greenspan este inca Maestrul, iar bancherii sunt inca eroii capitalismului. “Avem un sistem financiar care este condus de actionari privati, administrat de institutii private si am vrea sa facem tot posibilul sa pastram acest sistem”, spune Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei, in timp ce pregateste sa-i incarce pe contribuabili cu pierderile imense ale acestui sistem.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Paul Krugman
/opinii/bani-pentru-hoti-3892568
3892568
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.