Atentie, continut explicit

Postat la 12 iunie 2007 2 afişări

Mda, stiam ca titlul o sa atraga atentia. Oricum, avertizez ca nu o sa folosesc nicio expresie care sa necesite beep-uri, blancuri, puncte-puncte sau alte artificii asemenea. Adica nu o sa injur de-a dreptul pe nimeni, desi imi cam vine sa o fac. Iar cele citite pana acum, va avertizez, nu au niciun sens daca nu cititi si ce-i in continuare.

Mda, stiam ca titlul o sa atraga atentia. Oricum, avertizez ca nu o sa folosesc nicio expresie care sa necesite beep-uri, blancuri, puncte-puncte sau alte artificii asemenea. Adica nu o sa injur de-a dreptul pe nimeni, desi imi cam vine sa o fac. Iar cele citite pana acum, va avertizez, nu au niciun sens daca nu cititi si ce-i in continuare.

 

Am constatat ca lumea nu mai e dispusa sa asculte cu atentie (ma rog, eu ma plasez in capul listei, dar locul mi-e cumva fortat, pentru ca practic ruptul de realitate/ascultatul cu juma, de ureche/datul politicos din cap numai cand sunt preocupat de cine stie ce lucru). De fapt exagerez un pic, problema e cam asa: sa zicem ca scrii un set de intrebari catre un necunoscut, de regula Persoana Importanta; ca sa nu pari chiar natarau intr-o meserie unde raspunsul trebuie sa acopere chestiuni fundamentale de genul "cine, ce, cand, unde si etc.", mai bagi o metafora, o glumita, un smiley, asa, pentru antren. Persoana Importanta este prea ocupata, pentru ca a fi Important mananca o groaza de timp si energie, astfel  incat si citeste mail-ul tau cu juma de ochi si cu emisfera nededicata, asa ca ia metafora sau glumita, intr-un mod cat se poate de concret, drept dovada de oarece idiotenie si raspunde ca atare - ingaduitor-condescendent si fara sa zica nimic, ca oricum par sa nu pricep. Ba isi ingaduie si Dumnealui o glumita, pe care in fraza urmatoare mi-o si explica, sa nu se iroseasca cumva.

 

Nu m-am deranjat foarte rau, ba chiar m-am amuzat un pic, pentru ca activitatea de a trata condescendent/explica poantele/bate campii presupun ca implica un mai mare consum de Creier Important decat a fi pur si simplu sincer/direct/amuzant/onest in raspunsuri.

 

Dupa istorioara asta m-am decis sa explicitez continutul unor texte pe care le scriu, sa detaliez cat de mult pot, fara a face rabat la repetitii, ba chiar sa pun cate un avertisment de genul "Atentie, urmeaza o gluma" sau "Atentie, tocmai ati citit o metafora", urmate, desigur de explicatia: "METÁFORA/E s.f. Figura de stil care consta in a da unui cuvant o semnificatie noua, printr-o comparatie subinteleasa. /<lat. metaphora, it. metafora, fr. métaphore".

 

Acu or sa vina alte Persoane Importante care or sa-mi reproseze faptul ca va bat la cap si va fac sa pierdeti timpul sTIMP (II, V, rar IV), timpuri, s.n. (IV, inv. si II), timpi, s.m. I. S.n. Dimensiune a Universului dupa care se ordoneaza succesiunea ireversibila a fenomenelor...t.

 

Le spun respectivelor Persoane Importante (care exista, sunt reale, dar nu multe si mi-au reprosat deja ca de ce scriu eu intr-o nota asa de personala cand exista alte teme mai importante pentru un editorial, cum ar fi cresterea economica si deficitele bugetare) ca lucrurile mici la fac pe cele mari si ca nimic nu este mai important decat sa pricepi clar care e rostul tau in viata si care este al celorlalti si cum se impaca ele, toate rosturile din lume.

 

Ma gandesc la cat avem de pierdut pentru ca nu stim sa ne facem intelesi sau nu stim sa deslusim spusele celorlalti. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca nimeni nu mai pare a avea timp si dedicatie sa analizeze si sa interpreteze corect ceea ce se intampla aiurea in lume.

 

Uite, new media versus old media, care a erupt in presa clasica si electronica si in blogosfera Romania: pareri pro si contra, unii care canta prohodul presei tiparite, blogari care isi clameaza independenta, uitand ca aceasta este o stare de spirit si nu o rubrica pe statul de plata, altii care, asemeni pionierilor din Vestul salbatec, au descins pe Net inainte de gloata, si-au adjudecat cate o felie din circulatia informatiilor, iar acum fac urat la cei ce au intarziat; fiecare are cate o parere, e convins ca este cea corecta si si-o apara leieste.

 

New media vs.old media este o problema falsa; exista o singura problema, valabila pentru orice media si aceasta nu este suportul pe care apare informatia, ci cine, de ce, cat, cum si in ce conditii este distribuita informatia, felul in care este conceputa si prezentata publicului, care sunt asteptarile si care sunt castigurile.

Probabil ca ziarele si revistele tiparite vor disparea, pentru ca, asa cum spune cineva in acest numar al revistei, si copacii trebuie sa aiba o sansa a lor. Poate ca informatia va veni numai pe monitorul PC-ului, pe displayul telefonului sau pe lentila ochelarilor de soare. Cine va scrie informatia, intr-o lume tot mai nerabdatoare si blazata, este provocarea reala pentru new si old media. Pentru ca a avea un calculator nu te califica la statutul de distribuitor de informatie si opinie, trebuie sa ajungi in situatia sa meriti sa emiti informatie si opinie (eu sunt jurnalist in baza, desigur, unei conventii de tip invechit pe care am incheiat-o cu un publisher).

 

Ma tot gandesc sa tatonez si new media si noile forme pe care aceasta le poate oferi: de exemplu haiku-ul stire/analiza, ceva de genul:

"Bum, facu teroristul

Pic, raspunse chinezul

Davai, sari si rusul".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Atentie,
continut explicit
/opinii/atentie-continut-explicit-1009475
1009475
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.