Business Magazin, în 2008 - Cum a reuşit un trader de produse petroliere să intre direct în primele zece companii de profil din România

Postat la 23 mai 2014 524 afişări

Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.

Business Magazin, în 2008 - Cum a reuşit un trader de produse petroliere să intre direct în primele zece companii de profil din România

Liberalizarea pietei petrolului la inceputul lui 2007 a dus afacerile unui trader de produse petroliere direct in top zece al companiilor de profil cu activitate la noi, dupa Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL. Intrarea in top imediat dupa aceste companii face din Oscar Downstream cea mai mare companie petroliera din Romania neafiliata unui nume international.

Am aflat de Oscar Downstream intamplator, dintr-o reclama tiparita pe un bilet de tren al companiei CFR Calatori. La o prima cautare pe internet, am aflat ca CFR Calatori este unul dintre clientii Oscar Downstream. La o cautare pe site-ul Ministerului de Finante, am mai aflat ca in 2006 cifra de afaceri a companiei a fost de aproape 60 mil. euro, iar un comunicat al Bursei Romane de Marfuri mi-a atras atentia ca Oscar a doborat un nou record in ringul de petrol si gaze, vanzand cea mai mare cantitate de motorina intr-o zi.

Interviul cu dezvoltatorul si directorul general al companiei, care este si actionar majoritar, a scos la iveala faptul ca Oscar nu este doar un furnizor de produse petroliere, cum mai sunt peste inca 30 in piata de profil, ci a intrat deja cu afacerile sale de trading de produse petroliere, inca din 2007, in top zece al companiilor petroliere din Romania dupa cifra de afaceri, devansand nume precum Agip, filiala grupului italian Eni.

Acelasi interviu a lamurit si intrebarile in legatura cu aparitia parca de nicaieri a unei companii care asteapta sa incheie anul 2008 cu o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro: Alin Niculae, seful Oscar Downstream, este o persoana foarte discreta si retinuta, care prefera sa nu fie fotografiat sau sa se expuna in vreun fel, desi vorbeste cu placere despre companie si planurile de viitor ale acesteia.

Planuri pare de fapt putin prea mult spus, pentru ca termenul de “plan” presupune, conform definitiei din dictionar, “o suita de operatiuni care vor fi realizate pentru atingerea unui scop”. Or, suita de operatiuni ale lui Alin Niculae este deja realizata pentru urmatorul an. Stie cu ce cifra de afaceri va incheia 2009 si stie pentru ca deja a semnat toate contractele, “2009 fiind deja un an inchis”. De fapt, Alin Niculae estimeaza cum va incheia si anul 2010: “Compania este acum la mijlocul unui proces de crestere pe care il avem in derulare pana in 2010, cand ar trebui sa atingem o cifra de afaceri de 500 de milioane de euro”.

Evolutia companiei merge, asadar, in salturi accelerate de la an la an: de la o cifra de afaceri de 60 mil. euro in 2006, Oscar Downstream a incheiat 2007 cu afaceri de 170 de milioane de euro si prevede ca va incheia anul 2008 cu afaceri de 300 de milioane de euro, Alin Niculae intarind estimarile pentru acest an prin cifra de afaceri a primului semestru din 2008, care a fost de 500 de milioane de lei (aproximativ 140 de milioane de euro).

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din august 2008.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
10 ani,
cover story
/media-marketing/business-magazin-in-2008-cum-a-reusit-un-trader-de-produse-petroliere-sa-intre-direct-in-primele-zece-companii-de-profil-din-romania-12646783
12646783
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.