Cel mai mare petrolist independent

Postat la 12 august 2008 758 afişări

Liberalizarea pietei petrolului la inceputul lui 2007 a dus afacerile unui trader de produse petroliere direct in top zece al companiilor de profil cu activitate la noi, dupa Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL. Intrarea in top imediat dupa aceste companii face din Oscar Downstream cea mai mare companie petroliera din Romania neafiliata unui nume international.

 

Am aflat de Oscar Downstream intamplator, dintr-o reclama tiparita pe un bilet de tren al companiei CFR Calatori. La o prima cautare pe internet, am aflat ca CFR Calatori este unul dintre clientii Oscar Downstream. La o cautare pe site-ul Ministerului de Finante, am mai aflat ca in 2006 cifra de afaceri a companiei a fost de aproape 60 mil. euro, iar un comunicat al Bursei Romane de Marfuri mi-a atras atentia ca Oscar a doborat un nou record in ringul de petrol si gaze, vanzand cea mai mare cantitate de motorina intr-o zi.

Interviul cu dezvoltatorul si directorul general al companiei, care este si actionar majoritar, a scos la iveala faptul ca Oscar nu este doar un furnizor de produse petroliere, cum mai sunt peste inca 30 in piata de profil, ci a intrat deja cu afacerile sale de trading de produse petroliere, inca din 2007, in top zece al companiilor petroliere din Romania dupa cifra de afaceri, devansand nume precum Agip, filiala grupului italian Eni.

Acelasi interviu a lamurit si intrebarile in legatura cu aparitia parca de nicaieri a unei companii care asteapta sa incheie anul 2008 cu o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro: Alin Niculae, seful Oscar Downstream, este o persoana foarte discreta si retinuta, care prefera sa nu fie fotografiat sau sa se expuna in vreun fel, desi vorbeste cu placere despre companie si planurile de viitor ale acesteia.

Planuri pare de fapt putin prea mult spus, pentru ca termenul de “plan” presupune, conform definitiei din dictionar, “o suita de operatiuni care vor fi realizate pentru atingerea unui scop”. Or, suita de operatiuni ale lui Alin Niculae este deja realizata pentru urmatorul an. Stie cu ce cifra de afaceri va incheia 2009 si stie pentru ca deja a semnat toate contractele, “2009 fiind deja un an inchis”. De fapt, Alin Niculae estimeaza cum va incheia si anul 2010: “Compania este acum la mijlocul unui proces de crestere pe care il avem in derulare pana in 2010, cand ar trebui sa atingem o cifra de afaceri de 500 de milioane de euro”.

Evolutia companiei merge, asadar, in salturi accelerate de la an la an: de la o cifra de afaceri de 60 mil. euro in 2006, Oscar Downstream a incheiat 2007 cu afaceri de 170 de milioane de euro si prevede ca va incheia anul 2008 cu afaceri de 300 de milioane de euro, Alin Niculae intarind estimarile pentru acest an prin cifra de afaceri a primului semestru din 2008, care a fost de 500 de milioane de lei (aproximativ 140 de milioane de euro).

Faptul ca tinta de crestere a companiei este fixata pentru 2010 arata ca exista un nou plan la capatul acestei curse. “Am primit pana acum cateva oferte bune de preluare, dintre care una, de la un fond de investitii, a fost chiar foarte interesanta, insa as dori sa ating acest prag de 500 de milioane de euro cifra de afaceri inainte de a analiza serios o oferta si de a lua vreo decizie in acest sens”, spune omul de afaceri. Alin Niculae admite ca ia serios in calcul varianta vanzarii pentru sfarsitul lui 2010: “Am si alte proiecte si vanzarea acestei companii sau a unei parti din ea imi va fi de folos pentru dezvoltarea acestora”.

Vanzarea companiei ii pare un plan indraznet lui Radu Stoicoviciu, senior partner al PricewaterhouseCoopers: “Afacerile de trading sunt in general supuse unor riscuri ridicate, avand in vedere ca au putine posibilitati de control asupra verigilor lanturilor valorice din care fac parte”.

Radu Stoicoviciu considera ca activitatea companiilor din acest domeniu este extrem de volatila, atuurile de natura sa contrabalanseze riscurile putand fi o serie de contracte favorabile pe termen lung in relatia cu anumiti furnizori, o baza fidela de clienti, existenta unei echipe de traderi de valoare si notorietatea brandului pe piata. “Inexistenta unor active care sa securizeze afacerea, cum ar fi o retea de retail, face ca situatia sa fie mai complicata”, spune Radu Stoicoviciu.

Analistul PricewaterhouseCoopers spune ca domeniul in sine unde opereaza compania induce un risc suplimentar, evolutia pietei petrolului contribuind la volatilitatea afacerii. “In acelasi timp nu trebuie sa se traga concluzia ca volatilitatea este privita de toti jucatorii din piata ca un lucru rau, deoarece exista jucatori care mizeaza pe volatilitate si castiga din variatiile bruste ale pietei”, mai spune Radu Stoicoviciu.

Fluctuatiile sunt tocmai unul dintre motivele pentru care Alin Niculae spune ca ii si place piata petrolului: “Cu rabdare si nervi buni se poate face o afacere buna in domeniul petrolier tocmai in aceasta perioada complicata pentru tarife”. Dupa el, volatilitatea ultimului an in piata petroliera a facut ca o marja medie de profit estimata la 2,5% sa fie egala aproape cu zero, dat fiind ca au fost si zile cu volatilitate de 5%. In aceste conditii, marja de profit a companiei a fost de 1%, iar profitul operational (EBITDA) este estimat pentru acest an estimata la 10

mil. euro.

 

Guy Verduystert, analist in cadrul Deloitte Romania, considera ca alegerea momentului potrivit pentru vanzare in cazul unei companii aflate in crestere accelerata trebuie sa fie ales cu mare grija: “Sa vinzi cand trebuie e o arta si ideal este ca investitorul sa vanda inainte de a atinge punctul maxim, de varf, al dezvoltarii companiei”. Dupa parerea lui Verduystert, o companie ca Oscar Downstream, aflata in crestere, trebuie sa estimeze corect cand apare punctul in care compania este cea mai atractiva: “Cele mai dificile si mai riscante momente din viata unei companii sunt inceputul - gasirea finantarii si startul - si exitul; daca acestea doua sunt facute corect, ciclul de viata al companiei va fi de succes”.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cel-mai-mare-petrolist-independent-2917346
2917346
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.