Unde am gresit?

Postat la 23 noiembrie 2005 1 afişăre

Este comportamentul comerciantilor din Romania o boala fara leac? Probabil ca nu. Dar e, desigur, boala veche, cauzata de "virusi" macroeconomici. "Cazul extrem a fost inceputul anilor ‘90, cand se faceau afaceri doar de azi pe maine, cu plata la vedere, iar dobanzile erau imense, ca o reflectare a riscului de asemenea mare", spune Sorin Ionita de la Societatea Academica Romana.

Este comportamentul comerciantilor din Romania o boala fara leac? Probabil ca nu. Dar e, desigur, boala veche, cauzata de "virusi" macroeconomici. "Cazul extrem a fost inceputul anilor ‘90, cand se faceau afaceri doar de azi pe maine, cu plata la vedere, iar dobanzile erau imense, ca o reflectare a riscului de asemenea mare", spune Sorin Ionita de la Societatea Academica Romana. 

 

Exista solutii pentru a opri galopul preturilor? "Un risc de tara scazut, comertul liber si un Consiliu al Concurentei puternic si activ este ceea ce aduce finalmente preturile in jos, dupa ce ne vom alinia in toate domeniile restante", spune analistul. Dar ce nu s-a facut la timp? Unde am gresit? "Daca reformele ar fi mers mai repede si nu am fi asteptat anii ‘97-’98 ca sa incepem sa disciplinam economia si sa renuntam la protectionism, am fi fost astazi ceva mai avansati", conchide oficialul SAR.

 

Sa fie insa de vina doar deciziile la nivel macroeconomic? Analistii cad de acord ca da - daca adaugam lipsa concurentei si dorinta de castig imediat a comerciantilor. "Romania a suferit doua recesiuni: una intre 1990-1992, care s-a regasit in toate tarile central si est-europene, si a doua intre 1997-1999, care a fost specifica Romaniei (doar Bulgaria a mai avut un crah financiar in 1996 si Cehia o criza valutara in 1997). Practic, restructurarea a inceput foarte tarziu la noi, in a doua recesiune. Iar din punct de vedere macroeconomic, s-au facut intr-adevar multe greseli", spune Liviu Voinea.

 

Cele mai importante sunt, in opinia acestuia, cresterea exagerata a activelor interne nete din anii 1994-1996, care a provocat a doua recesiune, cresterea accelerata a datoriei externe in perioada 1990-1995, existenta pietei valutare paralele pana in 1997, inversarea raportului angajati/pensionari prin pensionari timpurii in masa, politica sistematica de iertare de datorii a marilor datornici, faptul ca a fost tolerata devalizarea Bancorex precum si alte "scamatorii" financiare, absenta unei viziuni coerente de restructurare a cheltuielilor publice pentru dezvoltarea Romaniei (viziune pe care n-o avem nici astazi). Si lista ar putea continua. In timp, toate acestea s-au tradus prin puseuri repetate de cresteri de preturi, iar inflatia a facut ca firavele majorari salariale sa nu tina pasul.

 

La acestea s-a adaugat si reticenta romanilor fata de investitii. "In primii ani dupa revolutie, a fost o perioada de ostilitate fata de deschiderea pietei si fata de privatizare, sub sloganul «noi nu ne vindem tara». Anii aceia ar fi fost cei mai buni, toata lumea era optimista si accepta usor schimbarea, dar apoi oamenii au devenit din ce in ce mai reticenti, au aparut probleme, mineriade, instabilitate politica - care au facut ca, desi am fi acceptat investitiile, investitorii sa nu mai vina", spune sociologul Sebastian Lazaroiu, directorul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS). Lazaroiu aminteste ca alte tari foste comuniste au deschis mai repede piata, au profitat si de conjuncturi geopolitice (cum ar fi apropierea de Germania, Austria), iar economia a avut alt combustibil de crestere. "Noi credeam ca vom rezolva problemele prin noi insine."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Unde am gresit?
/cover-story/unde-am-gresit-1047396
1047396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.