Preluari si fuziuni

Postat la 29 noiembrie 2005 1 afişăre

Tranzactii mici, dar tot mai dese au marcat in ultimii ani si piata romaneasca de capital, iar societatile de profil au inceput sa intre in vizorul investitorilor, in special al celor straini. O afacere pornita de la zero de un om de afaceri roman si vanduta pentru cateva sute de mii de euro unui investitor strain, pe o piata lovita in anii ‘90 de mari scandaluri, a dat tonul, la finele lui 2003, in preluarile de pe piata romaneasca de capital.

Tranzactii mici, dar tot mai dese au marcat in ultimii ani si piata romaneasca de capital, iar societatile de profil au inceput sa intre in vizorul investitorilor, in special al celor straini. O afacere pornita de la zero de un om de afaceri roman si vanduta pentru cateva sute de mii de euro unui investitor strain, pe o piata lovita in anii ‘90 de mari scandaluri, a dat tonul, la finele lui 2003, in preluarile de pe piata romaneasca de capital. Preluarea Certinvest de catre Fondul Romano-American de Investitii (RAEF) in decembrie 2003 a marcat mai multe premiere pe piata autohtona a fondurilor mutuale. In primul rand, tranzactia a fost prima operatiune de anvergura, Certinvest fiind una din cele mai vechi societati de administrare de pe piata.


Faptul ca RAEF este primul fond de investitii strain care a hotarat sa investeasca in activitatea de administrare a investitiilor certifica inca odata importanta acestei tranzactii, aratand inainte de orice ca investitorii pot privi din nou piata din Romania cu incredere.


Intrarea RAEF a prefigurat insa si venirea altor investitori straini pe piata fondurilor, in special banci, majoritatea acestora preferand insa sa isi infiinteze societati noi. In  februarie 2004, RAEF a preluat prin intermediul Certinvest si societatea de brokeraj Intercapital Invest, platind pentru 51% din actiuni o suma cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de dolari, conform informatiilor din piata. Pe de alta parte, decizia brokerilor de a fuziona BVB si Bursa Electronica RASDAQ a dat un plus de credibilitate pietei de capital. Fuziunii ar urma sa i se alature si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu. Proiectul a inceput inca din 2003, estimandu-se initial ca finalizarea sa va dura mai putin de un an.


Dar au aparut si problemele: cine sa aiba dreptul sa fie actionari, cine sa coordoneze procesul de fuziune, cum trec brokerii in posesia actiunilor BVB sau dreptul bancilor de a fi direct actionari ai noii piete.


Odata finalizate insa, aceste fuziuni ar  urma sa dea nastere uneia dintre cele mai puternice piete din regiune.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Preluari si fuziuni
/cover-story/preluari-si-fuziuni-1047467
1047467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.