INCERCARI DE SCHIMBARE

Postat la 13 aprilie 2006 2 afişări

Desi au trecut 14 ani de la instalarea lui Isarescu la conducerea BNR, tentativele de schimbare a acestuia pot fi numarate pe degete.

TENTATIVE: Desi au trecut 14 ani de la instalarea lui Isarescu la conducerea BNR, tentativele de schimbare a acestuia pot fi numarate pe degete. In perioada 1993-1996 au existat doua tentative de schimbare a lui Isarescu, cerute de PDSR (PSD) in frunte cu premierul Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase sau Razvan Temesan, presedintele Bancorex. 

LA RAPORT: A fost o vreme, in guvernarea Vacaroiu, cand Isarescu era chemat  saptamanal la ordine la celebra Delegatie Permanenta a PDSR pentru a da raportul si pentru a primi indicatii despre cum trebuie sa dea credite bancilor sau sa sustina cursul valutar. A existat chiar un moment, in care Temesan, pe atunci in mare voga, a tunat si fulgerat in birourile conducerii BNR pentru ca Bancorex fusese scoasa din sistemul national de decontare deoarece nu-si indeplinise obligatiile.

SPRIJINUL: Toate incercarile de rasturnare s-au izbit de sprijinul incapatanat al presedintelui Ion Iliescu. Isarescu a ramas pe pozitii, bucurandu-se si de sustinerea organismelor financiare internationale. Orice scandal s-a stins in momentul in care Iliescu a iesit la rampa, spunand ca "Mugur Isarescu este un bun profesionist".

ULTIMA INCERCARE: La finalul lui 2000 a avut loc o ultima tentativa de schimbare  atunci cand Isarescu i-a predat biroul de premier lui Adrian Nastase si ar fi urmat sa se intoarca la BNR. Nastase a adus in discutie oportunitatea reintoarcerii lui Isarescu la BNR - se vehicula chiar numele unui inlocuitor, Florin Georgescu. Iesirea publica a lui Iliescu in sprijinul lui Isarescu a linistit, si de aceasta ultima data, apele. Isarescu tocmai il ajutase pe Iliescu sa devina presedinte.

 

  • CAZUL VINTU


GRUPUL VINTU: Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu (foto) a vrut sa creeze, in 1999,  un grup financiar national, iar pentru asta a adus, in conducerea grupului, cu foarte multi bani, cativa directori din BNR, ceea ce a atras mania nestinsa inca a guvernatorului.

RACOLARILE: Printre cei angajati de Vintu s-au numarat Vlad Soare, pe atunci viceguvernator BNR, in prezent consilier al premierului Adrian Nastase. Ceilalti au fost: George Mucibabici (actualmente prim-vicepresedinte al Bancii Tiriac), Vasile Savoiu, Daniel Daianu si Adrian Radu (actualul presedinte al Bancii Romexterra). 

DECLINUL: O data cu declinul afacerilor lui Vintu, inceput in vara lui 2000 cu prabusirea FNI, toti acestia au plecat, cautandu-si de lucru in alta parte.

 

Institutul de Economie Mondiala a fost, dupa 1989, "pepiniera de cadre" pentru posturile de conducere din stat.

SCOALA DE CADRE
Infiintat in 1967, Institutul de Economie Mondiala din Bucuresti poate fi considerat o "scoala de inalti demnitari". O mare parte dintre cei care au lucrat acolo au ajuns, imediat dupa revolutie, ministri, secretari de stat sau bancheri. Toti cei care au facut scoala aici au putut sa studieze intr-o tara comunista cum arata lumea capitalista, institutul beneficiind de un fond de cercetare si documentare impresionant. Foarte multi dintre cei care lucrau acolo au fost trimisi in strainatate la studii. Si nu la Moscova.

ACADEMICIANUL
Institutul era condus, inainte de ‘89, de academicianul Costin Murgescu - considerat un economist stralucit - un om caruia toti care au trecut pe acolo ii poarta un profund respect. Multi dintre ei spun ca daca Murgescu ar fi trait - el a murit in vara lui 1989 - Romania ar fi avut o tranzitie economica mai rapida si mai buna. "Cel mai bun elev" al lui Murgescu a fost Mugur Isarescu - care este in prezent directorul institutului, atributiile executive fiind indeplinite de altcineva.

COLEGI DE SERVICIU
Printre cei care s-au intalnit ani la rand pe holurile institutului s-au numarat Eugen Dijmarescu, Napoleon Pop, Petru Rares (presedintele Bancii Romanesti), Victor Babiuc (fostul ministru al apararii), Gabriel Munteanu, Mircea Ciumara sau Emil Iota Ghizari (fostul prim-viceguvernator). Acum doua saptamani, guvernul anunta numirea, in locul lui Dijmarescu, a unui nou ministru pentru comert exterior - Vasile Radu, care a trecut si el, bineinteles, pe la Institutul de Economie Mondiala.

CLUBUL DE LA TROCADERO
Mare parte dintre cei enumerati au fost si membrii celebrului Club de la Trocadero (restaurantul de langa institut, din Piata Universitatii din Bucuresti), care au influentat decisiv viata politica si economica dupa 1989. Sef al clubului era Vasile Secares, acum rector al Scolii de Inalte Studii Politice si Administrative (SNSPA). Din club au mai facut parte Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii, Adrian Severin, fost ministru de externe, politologul Vladimir Pasti precum si o parte din cei care lucrau in institut, in frunte cu Isarescu.

OAIA NEAGRA
Pentru cei care au lucrat la Institutul de Economie Mondiala, "oaia neagra" este Theodor Nicolaescu, fost presedinte al Bancii Romane de Scont si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Sorin Ovidiu Vintu. Nicolaescu a fost arestat, iar banca a fost trimisa in faliment de Banca Nationala. Nicolaescu a fost acuzat ca a falsificat documentele Bancii Romane de Scont si ca tinea contabilitate dubla, incercand sa mascheze frauda.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INCERCARI DE SCHIMBARE
/cover-story/incercari-de-schimbare-1050956
1050956
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.