Grădinar vertical, poliţist meteo, nanomedic, broker de timp, gunoier informatic şi alte 15 meserii la modă în 20 de ani

Autor: Adelina Mihai Postat la 27 aprilie 2014 2530 afişări

Când îi întrebăm pe copii ce vor să fie când vor fi mari, ei ne răspund astăzi că vor să fie social media managers sau app creators, meserii despre care nici nu auziserăm în urmă cu 20 de ani. Copiii noştri vor putea fi însă nanomedici, arhitecţi spaţiali, manageri de avatar, brokeri de timp sau poliţişti meteo, meserii despre care vom auzi tot mai mult în următorii 20 de ani.

Modelul locului de muncă pe viaţă într-o companie va deveni probabil doar material pentru studii de caz în şcolile de afaceri ale generaţiilor viitoare, care vor avea meserii neinventate încă în domenii pe care le-am văzut în filmele SF. Domeniile acestea nu sunt însă SF, ci se dezvoltă chiar lângă noi. Specialiştii care se ocupă de schimbări climatice, de transport alternativ, de tehnici de clonare, de culturi de roşii pe zgârie-nori sau de provocarea ploii există deja, doar că sunt puţini. Piaţa nu are nevoie urgentă de ei, dar va avea în viitor, odată cu transformările societăţii şi ale tehnologiei.

În mai puţin de două decenii se vor recruta constructori de mâini, nasuri sau urechi, fermieri pentru animalele modificate genetic, ingineri în domeniul maşinilor care circulă pe sub apă sau prin aer, chirurgi ultraspecializaţi sau consultanţi care să îi ajute pe bătrâni să îşi ţină sub control starea de sănătate. Business Magazin încearcă să ofere o imagine a ceea ce va însemna piaţa muncii în viitor, prin prisma slujbelor care urmează să fie create şi a abilităţilor pe care le vor solicita angajatorii de la candidaţi.

Compania de cercetare britanică Fast Future a realizat un studiu privind joburile care ar putea fi create până în 2030, pornind de la evoluţiile din domeniul ştiinţei şi al tehnologiei. După ce au luat în considerare o serie de factori precum schimbările demografice sau provocările privind resursele naturale, cercetătorii au realizat o listă de peste 100 de posibile joburi noi în următoarele decenii, dintre care au selectat 20 de potenţiale viitoare cariere. Consultanţi care să îi ajute pe bătrâni să aibă o stare bună de sănătate, fermieri verticali care să lucreze în serele din clădirile zgârie-nori din centrele oraşelor, nanomedici, specialişti în schimbarea vremii sau experţi care să arate populaţiei dacă e bine, din punct de vedere moral, să se aprobe procese cum ar fi clonarea - aşa arată, cel mai probabil, câteva dintre titulaturile joburilor care vor fi scoase la concurs în anii următori.

La fiecare 3-5 ani apar posturi şi meserii noi. În urmă cu 3-5 ani nu existau posturi precum social media officer, dezvoltator de aplicaţii mobile pentru sistemele Android sau iOS, data miner, cloud computing expert. Însă pentru a înţelege profesiile viitorului, trebuie luate în considerare forţele care conduc schimbarea la nivel global şi modul cum acestea vor afecta principalele domenii de activitate în viitor, crede Sorin Faur, HR director al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO Balkans: „Per ansamblu, în următorii 20-30 de ani vom asista la naşterea a cel puţin 50 de profesii noi care astăzi nu există! Vor apărea limbaje noi de programare şi noi tehnologii în toate domeniile de activitate: numai segmentul Big Data în sine va genera 10 - 15 noi profesii de care încă nu s-a auzit! Astăzi, putem desigur, doar estima aceste cifre pe baza evoluţiilor recente din ultimii ani în cloud computing, dar cu certitudine fenomenul va exploda".

Sănătatea, industria alimentară, transportul şi energia sunt domeniile viitorului care vor genera nevoia de locuri de muncă noi, care încă nu există. „Viitoarele locuri de muncă vor fi polarizate în zona serviciilor. Poziţiile care continuă să fie create sunt cele care satisfac exigenţele clienţilor şi care răspund la provocări tehnologice, căutându-se din ce în ce mai mult candidaţi flexibili dispuşi să se relocheze sau să lucreze flexibil (cu orar flexibil sau de la distanţă)", este de părere Adriana Păun, directorul de resurse umane pentru regiunea Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg) în cadrul companiei  Schindler, producător de ascensoare şi scări rulante.

Managerii par a fi o specie pe cale de dispariţie, dat fiind că „organizaţiile tind să fie din ce în ce mai mult «subţiate», cu puţine niveluri ierarhice, deci jobul de manager devine din ce în ce mai mult de expert", consideră Adriana Păun. În opinia sa, tipurile de joburi care par să rămână foarte căutate în prezent, dar vor rămâne la fel şi în viitorul apropiat, sunt computer applications software engineers, contabili şi auditori, infirmiere, analişti financiari, commercial ingineers, medici sau tehnicieni specializaţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
meserii,
viitor,
piata muncii
/cover-story/gradinar-vertical-politist-meteo-nanomedic-broker-de-timp-gunoier-informatic-si-alte-15-meserii-la-moda-in-20-de-ani-12538063
12538063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.