Uite cine cu cine vorbeste

Postat la 31 ianuarie 2006 1 afişăre

O gluma care circula prin lumea IT spune ca expansiunea tehnologiei in casele oamenilor va duce la cresterea numarului de cazuri de moarte accidentala prin sugrumare. Oricat de traznita, anecdota are un temei real: suntem inconjurati de prea multe cabluri.

O gluma care circula prin lumea IT spune ca expansiunea tehnologiei in casele oamenilor va duce la cresterea numarului de cazuri de moarte accidentala prin sugrumare. Oricat de traznita, anecdota are un temei real: suntem inconjurati de prea multe cabluri.

 

Buna seara!", a salutat politistul jucat de Tom Cruise in SF-ul "Minority Report", intrand in propria casa la sfarsitul zilei. Si, cu toate ca locuia singur, a primit o multime de raspunsuri. Lumina casei s-a aprins, filtrul de cafea a pornit, iar ecranul sub forma de tapet digital a inceput sa deruleze stirile zilei. Toate aparatele digitale, lipsite complet de fire, erau capabile sa "vorbeasca" intre ele si sa inteleaga vocea stapanului.

 

Cu toate ca mai-marii industriei IT vorbesc ori de cate ori au ocazia despre cat de aproape de realitate este scenariul descris mai sus, viata consumatorului arata cu totul altfel in lumea reala. E adevarat ca el este inconjurat de o multime de gadgeturi, dar acestea nu prea "vorbesc" intre ele, iar de inteles ce vrea stapanul, nici nu se pune problema. In schimb, consumatorul trebuie sa se descurce cu zeci de cabluri care se incolacesc prin toata casa.

 

Lista aparatelor care populeaza astazi casa unui utilizator obisnuit, nu neaparat indragostit de tehnologie, nu e deloc scurta. Un televizor sau doua, PC-ul, laptopul si PDA-ul in cazul oamenilor de afaceri, combina stereo, sistemul audio cu doua sau cinci boxe, DVD player-ul, MP3 player-ul, imprimanta, camera digitala. Fiecare vine la pachet cu o multime de cabluri de conectare si de alimentare. Daca nu si cu vreo pereche de casti (adica inca un cablu in plus).

 

La un calcul sumar, este vorba de aproape 30 de cabluri. Si asta fara sa punem la socoteala aparatele din casa care nu au de-a face cu IT&C-ul: frigiderul, masina de spalat, cuptorul cu microunde, fierul de calcat, aspiratorul, plus consumatorii de sezon - aparatul de aer conditionat sau ventilatorul vara, instalatiile de pom de Craciun iarna. Daca de o parte din aceste cabluri nu putem scapa - cablurile de alimentare la reteaua electrica - multitudinea de cabluri de interconectare intre aparate ar trebui sa dispara intr-un viitor al comunicatiilor wireless nu foarte indepartat.

 

Daca ar fi sa ii ascultam pe marii executivi ai companiilor IT, acel viitor a si sosit. Numai ca, in realitate, "conectivitatea universala" (seamless conectivity), ideea despre care vorbesc adesea Paul Otellini, directorul executiv al Intel, sau Bill Gates, fondatorul Microsoft, poate fi descrisa cel mai bine de vorbele nemuritoare ale lui nenea Iancu: "este sublima, dar lipseste cu desavarsire".

 

In cadrul targului anual de electronice pentru consumatorii individuali CES de la Las Vegas, singurul sef de companie care a pus degetul pe rana a fost Larry Page, co-fondatorul Google. El a spus ca, de fapt, echipamentele digitale nu se pot conecta intre ele asa cum ar trebui. "De ce sa nu folosim telefonul dotat cu Bluetooth ca sa pornim masina, daca masina are deja atasat un dispozitiv Bluetooth pentru handsfree? Sau de ce n-ar putea telefonul sa incuie masina, ca sa nu mai purtam cheile dupa noi?"

 

De fapt, Page s-a referit la o problema veche de cand lumea in industria IT, insa despre care foarte putina lume vorbeste: lipsa unor standarde general acceptate (dintre exceptii ar face parte, de pilda, tehnologia USB si MP3-ul, raspandite la scara larga). Tocmai pentru ca nu exista o modalitate unica de a conecta aparatele digitale intre ele, in prezent solutia cvasi-universala de interconectare este PC-ul. Sa imaginam un scenariu curent. Ati facut niste poze reusite cu aparatul foto digital si vreti sa le pasati unui prieten.

 

Conectati camera la PC, descarcati pozele, le atasati la un e-mail si le trimiteti. Prietenul le descarca pe PC-ul lui si, daca vrea sa le arate mai departe unui alt prieten, le copiaza pe un stick USB si i le duce acestuia. Avocatii conceptului conectivitatii universale ar face insa cu totul altfel. Ar trimite pozele din camera digitala direct pe stick-ul USB sau direct in memoria telefonului mobil al prietenului, prin Wi-Fi sau Bluetooth. Asta, bineinteles, cu conditia ca aparatele sa fie suficient de inteligente pentru a sti sa comunice intre ele.

Lipsa unor standarde universale este insa o problema pe care oficialii marilor companii prefera sa nu o atace frontal.

 

Motivul? Eforturile si sumele imense de bani investite tocmai pentru a impune pe piata propriile standarde, astfel incat, in viitor, daca tehnologia respectiva prinde la public, toti ceilalti jucatori sa fie nevoiti sa o licentieze (cu plata a milioane bune) pentru a avea voie sa o vanda pe piata la randul lor. Un exemplu de disputa aflata in plina desfasurare este cea pentru viitorul standard al DVD-ului. In culise se lupta doua tabere, una condusa de Sony, care promoveaza standardul botezat Blu-Ray, iar cealalta, avand in frunte Toshiba, incearca sa convinga industria ca tehnologia lor, HD-DVD, va fi cea mai buna. Rezultatul, deocamdata, este doar ca progresul pe domeniul respectiv este intarziat serios.

 

Un alt exemplu la care s-a referit Page a fost chiar multimea incontrolabila a cablurilor pe care fiecare utilizator trebuie sa le gestioneze. "Sunt sigur ca si dumneavoastra aveti sub birou o multime de cabluri. Sunt un adevarat pericol. Ati putea sa va electrocutati - ca sa nu mai vorbim ca, acceptand ideea ca un stecher dintr-un milion poate lua foc, iar dumneavoastra aveti in companie o mie de stechere, incepe sa fie o problema".

 

Rezolvarea acestei probleme? Tot standardizarea: "Un singur cablu ar trebui sa faca tot ce trebuie pentru un aparat. Daca ati introdus cablul intr-o mufa oarecare, ar trebui sa puteti face absolut orice cu aparatul respectiv - sa rulati software pe el, sa-i incarcati bateria, sa alimentati alte aparate de la bateria lui sau orice altceva, doar cu acel cablu". Nu numai ca am scapa de o mare parte din cablurile care se incolacesc in jurul nostru, dar si viata ca utilizatori de aparate digitale ar deveni mult mai usoara, spune Page. Toate aceste dispute legate de standarde ar trebui sa dispara, spune el. Daca s-ar rezolva problema interconectivitatii intre aparatele digitale, "multe lucruri extraordinare se vor intampla", a conchis Page in fata audientei de la CES.

 

Una din solutiile care se profileaza in prezent, plecand de la ideea ca marii jucatori IT nu vor cadea de acord prea usor in privinta tehnologiilor pe care le promoveaza, este reprezentata de comunicatiile fara fir. Lumea wireless a inceput sa se standardizeze prin utilizarea la scara mondiala a tehnologiei Wi-Fi de conectare la Internet, iar producatorii au inceput sa-si incerce mana inclusiv cu telefoane mobile compatibile Wi-Fi. E drept ca si aici bate la usa un nou standard - WiMax - despre care principalul sau promotor, Intel, spune ca este mult mai bun, insa majoritatea specialistilor sunt de acord ca, indiferent de standardul care se va impune, lumea viitorului va fi wireless.

 

Un prim semn este vizibil la nivelul producatorilor de periferice pentru PC. Tastatura si mouse-ul, mai precis, sunt tot mai des "eliberate" de cabluri si, chiar daca ceva mai scumpe, aceste modele castiga teren. La originea succesului lor sta, probabil, chiar "cuiul" care-i deranjeaza, constient sau nu, pe utilizatori - prea multe cabluri instalate in casa. Insa tendinta nu se opreste aici.

 

Unul dintre pionerii domeniului wireless in privinta echipamentelor pentru consumatorii individuali este compania elvetiana Logitech, care produce, printre altele, sisteme audio si casti fara fir. Elvetienii au fost chiar primii care au produs un set de boxe portabile pentru popularul player digital iPod al Apple.

 

Daca lumea wireless se va dezvolta asa cum prezic specialistii, iar mai-marii industriei IT vor reusi sa ajunga la o intelegere pe tema interconectarii, scenariile pe care deocamdata le vedem doar in filmele SF ar putea sa se apropie vertiginos de realitate. Iar Tom Cruise si casa lui din viitor sa ajunga, la un moment dat, doar o mostra de tehnologie depasita.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Uite cine cu cine vorbeste
/business-hi-tech/uite-cine-cu-cine-vorbeste-977330
977330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.