Timpul de raspuns

Postat la 08 februarie 2006 2 afişări

In urma cu cativa ani, monitoarele LCD intrau timid pe piata, tinand la distanta cumparatorii prin preturi mari si fara a convinge prin calitatea imaginii oferite.

In urma cu cativa ani, monitoarele LCD intrau timid pe piata, tinand la distanta cumparatorii prin preturi mari si fara a convinge prin calitatea imaginii oferite.

Cursa monitoarelor LCD (cu cristale lichide) s-a dovedit una de viteza: timpul de raspuns a evoluat rapid spre pragul de 8 ms, unghiul de vizibilitate s-a largit suficient, luminozitatea si rata de contrast pot oferi o experienta vizuala deosebita. 

Designerii in decoratiuni interioare prefera asadar monitoarele plate (TFT-urile cum sunt numite in limbaj tehnic). Acestea nu au pretentii in privinta spatiului, aduc un aer de business, impun respect si admiratie. Monitorul LCD se asorteaza perfect cu mobilierul de birou; cum ramane cu imaginea?  

Perfectionarea tehnologiei TFT (thin film transistor) a adus un plus de calitate imaginilor afisate de catre aceste monitoare, influentand si evolutia preturilor, care au devenit mai atractive. TFT-ul ramane cel mai avansat si mai scump tip de ecrane plate cu cristale lichide (LCD), care ofera cea mai buna rezolutie.

Sfera aplicatiilor monitoarelor LCD s-a largit considerabil in ultimul an. Valorile mici (8 ms, 12 ms, 16 ms) ale timpului de raspuns au rezolvat problema dublarii imaginii si a efectului de zig-zag. Dar ce este acest timp de raspuns de care tot auzim? Notiunea se refera la viteza de reactie a semnalului pe ecran, reprezentand timpul necesar unui panel cu cristale lichide sa schimbe culoarea pe tot ecranul de la alb la negru si inapoi la alb. Important este ca un timp de raspuns ultrarapid asigura fluiditate in prezentarea imaginilor video si a efectelor vizuale si  reduce dublarea imaginii si efectele de zig-zag.  Monitoarele cu timp de raspuns rapid sunt astfel ideale pentru vizionarea de filme, clipuri video sau rularea de jocuri.

Un exemplu ne ajuta sa intelegem mai bine aceasta caracteristica: un monitor LCD cu timp de raspuns de 16 ms poate afisa 63 imagini pe secunda, in timp ce un monitor LCD cu timp de raspuns de 12 ms va prezenta 83 de imagini pe secunda.


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Timpul de raspuns
/business-hi-tech/timpul-de-raspuns-976016
976016
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.