Povestea unui afacerist care a pierdut toţi banii şi care a fost nevoit să îşi vândă şi casa pentru a plăti datoriile. El a reuşit ceva ce nimeni nu mai credea că este posibil

Postat la 12 ianuarie 2023 257 afişări

Povestea unui afacerist care a pierdut toţi banii şi care a fost nevoit să îşi vândă şi casa pentru a plăti datoriile. El a reuşit ceva ce nimeni nu mai credea că este posibil

Povestea lui Chairul Tanjung arată că partenerii de business pot fi atât un impediment, cât şi un sprijin important pe calea succesului. Dacă prima sa afacere, pornită împreună cu doi prieteni, s-a soldat cu un eşec rapid, a doua companie, lansată alături de fondatorul gigantului Sony, l-a transformat în al şaselea cel mai bogat om din Indonezia.

Chairul Tanjung s-a născut în Jakarta, Indonezia, ca fiu al reporterului A.G. Tanjung. Tatăl său a pornit un trust media, care avea să fie ulterior închis de regimul Suharto, ducând familia într-o stare financiară precară. Pentru a-şi acoperi datoriile, A.G. Tanjung a fost nevoit să îşi vândă casa şi maşinile, şi să se mute împreună cu soţia şi fiul său într-un mic apartament.

În ciuda acestor dificultăţi din copilărie, Chairul Tanjung a reuşit să urmeze cursurile liceului Boedi Oetomo şi să se înscrie apoi la Facultatea de Ortodonţie din cadrul Universităţii din Indonezia, având rezultate strălucite înainte de a abandona studiile în favoarea antreprenoriatului.

Prima companie, PT CT Corp, lansată împreună cu doi prieteni, cu ajutorul unui împrumut de 150 de milioane de rupii (sub 10.000 de euro la valoarea din prezent a monedei), obţinut de la Exim Bank, s-a transformat într-un eşec răsunător. În primă fază, compania ar fi trebuit să producă încălţăminte pentru copii, însă prima comandă s-a dovedit a fi şi ultima, şi asta pentru că neînţelegerile apărute între Chairul Tanjung şi cei doi parteneri de business au dus la închiderea firmei.

Antreprenorul nu avea să renunţe însă atât de uşor la visul său de a avea succes în afaceri. Aşa a apărut, în 1987, Para Group, companie deschisă alături de un alt asociat, fondatorul Sony, Akio Morita. Pe 1 decembrie 2011, Chairul Tanjung a anunţat rebranduirea Para Group în CT Corp, precum şi modificarea identităţii şi a siglei companiei.

O vreme, Tanjung a făcut parte şi din lumea politcă, ocupând funcţia de ministru coordonator al economiei timp timp de cinci luni, între mai şi octombrie 2014.

În prezent, holdingul CT Corp operează prin trei entităţi: Mega Corp., cu activităţi în zona financiară, Trans Corp., cu activităţi pe segmente precum media, lifestyle, retail, bunuri de consum şi HoReCa, şi CT Global Resource, companie specializată în agribusiness şi energie. Compania controlează franciza Wendy’s din Indonesia şi deţine, totodată, francizele Versace, Mango şi Jimmy Choo.

Cu o avere estimată de publicaţia internaţională Forbes la 5,5 miliarde de dolari, antreprenorul e al şaselea cel mai bogat om din ţara sa. El deţine, totodată, o participaţie în operatorul aerian naţional Garuda Indonesia. Este căsătorit cu Anita Ratnasari Tanjung şi are doi copii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.