La nici 12 ani, ştia deja programare, iar la 30, avea deja o companie ale cărei servicii le folosim cei mai mulţi dintre noi astăzi

Postat la 06 martie 2022 97 afişări

La nici 12 ani, ştia deja programare, iar la 30, avea deja o companie ale cărei servicii le folosim cei mai mulţi dintre noi astăzi

La nici 12 ani, TOBIAS LÜTKE ştia să codeze, iar înainte să împlinească 30 de ani lansase deja o companie al cărei succes avea să se răsfrângă la nivel mondial. Astăzi, serviciul Shopify e folosit de milioane de businessuri din întreaga lume.

Tobias Lütke s-a născut în anul 1981, în Koblenz, Germania. La vârsta de şase ani părinţii i-au dăruit primul computer, iar la 11-12 ani Lütke deja începuse să rescrie codul pentru jocurile preferate şi făcuse un hobby din modificarea componentelor hardware ale PC-ului. În clasa a 10-a a renunţat la şcoală pentru a se înscrie într-un program de ucenicie, în urma căruia s-a calificat ca programator.

În 2003, după ce şi-a întâlnit actuala soţie într-o excursie pe care a făcut-o în staţiunea canadiană de schi Whistler, antreprenorul s-a hotărât să se mute în Canada.

Aici i-a întâlnit pe Daniel Weinand şi Scott Lake, alături de care a lansat Snowdevil, un magazin online pentru produse destinate snowboardului. În lipsa unui software potrivit, antreprenorul a proiectat de la zero o nouă platformă, pas în urma căruia cei trei parteneri au decis să nu se mai limiteze doar la nişa de echipamente sportive ci să se focuseze pe e-commerce în ansamblu. În 2006, au pus bazele Shopify, un serviciu care ajută alte companii să îşi lanseze şi să administreze magazine online. În 2015 compania s-a listat la Bursă.

Pe 8 septembrie 2021, împreună cu o serie de executivi de top şi având drept partener firma Celtic House Venture Partners, antreprenorul a investit 3 milioane de dolari în Creative Layer, o platformă globală care să deservească comenzile primite pe Shopify şi alte nevoi conexe.

Un alt proiect tehnologic în care Lütke s-a implicat este platforma dedicată dezvoltării aplicaţiilor web, Ruby on Rails.

Antreprenorul e căsătorit cu Fiona McKean, alături de care are trei copii. El are în prezent o avere estimată la 5,8 miliarde de dolari şi, cu toate că deţine o Tesla, preferă să meargă la birou pe bicicletă, potrivit Forbes. Executivul a primit mai multe recunoaşteri pentru activitatea din industrie, inclusiv titlul de antreprenorul anului 2021, din partea cotidianului canadian The Globe and Mail.

În 2021, compania, din care Lütke încă deţine 7%, a înregistrat venituri de 2,9 miliarde de dolari. Serviciul e folosit de peste 1,7 milioane de businessuri din circa 175 de pieţe.

„E-commerce-ul nu e o industrie. E-commerce-ul este o tactică.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.