Kaspersky asalteaza Romania

Postat la 26 august 2008 33 afişări

Aflat pe un trend de crestere a vanzarilor si a vizibilitatii in toata lumea, producatorul rus de programe software antivirus Kaspersky vizeaza unul dintre primele trei locuri pe piata romaneasca la sfarsitul lui 2009.

Accesul in sediul producatorului de antivirus Kaspersky este la fel de greu ca accesul in orice alt birou din Moscova: pasapoartele sunt controlate prima data la intrarea in sediu, apoi la intrarea in birourile companiei, dupa care urmeaza si completarea unui scurt formular la secretara in legatura cu scopul vizitei. Dincolo de aceasta, interviul cu Garry Kondakov, directorul de dezvoltare pentru zona EEMEA al Kaspersky Lab, producatorul de antivirus numarul unu pe piata rusa si patru mondial, este cat se poate de normal.

“Cu trei ani in urma, nu ne-am fi gandit ca putem creste atat de mult ca si cota de piata”, incepe Garry Kondakov interviul referitor la dezvoltarea Kaspersky din ultimii ani, cand producatorul rus a inceput sa conteze din ce in ce mai mult pe piata locala, iar apoi sa faca pasi pe toate continentele. Conform datelor Kaspersky, producatorul rus de programe antivirus si-a dublat permanent afacerile in ultimii trei ani, ducand compania pe al patrulea loc in topul mondial.

Garry Kondakov spune ca vanzarile ultimului an arata nu numai o dominatie clara a pietei ruse, dar si atingerea primei pozitii pe piata germana in zona de retail. “Pe langa faptul ca am ajuns numarul unu in Germania, avem estimari clare care ne arata ca anul acesta vom fi numarul unu si in Franta si ne vom pastra pozitiile din top trei si in Italia sau Spania, precum si pe alte piete mai mici, dat fiind ca acum suntem intr-o perioada de crestere accelerata in toate pietele unde activam si in special in retail”, spune Garry Kondakov.

 

Cu un an in urma, in august 2007, Kaspersky Lab a trecut printr-un proces de restructurare: compania a fost impartita in patru divizii (Americile, Europa, Asia Pacific si EEMEA - cea din urma fiind condusa de Garry Kondakov), s-a format un nou board de directori (Natalya Kasperskaya fiind presedinte al board-ului, in timp ce Eugene Kaspersky a devenit director general) si a fost redefinita strategia de extindere.

Scopul acestei restructurari, asa cum a fost prezentat atunci presei, este de pregatire a companiei pentru o viitoare IPO (oferta publica initiala) si atingerea unei pozitii consolidate in topul trei mondial al antivirusilor pana in 2010.

In ceea ce priveste IPO, declaratia oficiala a companiei spune ca nu este nicio graba, dat fiind ca deocamdata sunt resurse suficiente pentru ca afacerea sa se dezvolte independent: “Mai devreme sau mai tarziu va fi IPO, dar cand exact se va intampla asta depinde de conditiile de pe piata de capital, dar si de dinamica noastra”.

Din momentul restructurarii, dezvoltarea in tarile unde produsele Kaspersky au deja o prezenta de cativa ani merge in paralel cu deschiderea de noi piete. “Ca director al acestei regiuni (EMEA - n.red.), trebuie sa o vad ca fiind singura pe care trebuie sa o dezvolt, iar primii pasi pe care trebuie sa ii fac este sa identific pietele mai importante si sa le acoperim cu prezenta”, spune Garry Kondakov.

Primele inaugurari ale lui Kondakov au fost birourile Kaspersky Lab din Istanbul si Dubai, iar urmatorul pas este deschiderea biroului de la Bucuresti (care va acoperi si Bulgaria), programata pentru luna septembrie. Kaspersky Lab nu este insa la prima “relatie” cu Romania: producatorul rus a deschis aici un birou de dezvoltare inca din 2005, cu intentia de a dezvolta noi produse antivirus, dar fara a se concentra pe vanzari.

Laboratorul de dezvoltare, de dimensiuni reduse (aproximativ zece programatori) a fost inchis la inceputul acestui an din ratiuni de costuri, dupa cum declarau atunci oficialii companiei pentru presa romaneasca. De anul trecut, biroul de dezvoltare al Kaspersky s-a concentrat la Moscova, compania mentinand insa birouri de cercetare in mai multe piete, in functie de gradul de periculozitate a respectivelor tari. Acum, in biroul de la Moscova lucreaza putin peste o mie de oameni, dintre care jumatate sunt dezvoltatori software, iar restul specialisti tehnici.

Daca programatorii din Romania devenisera destul de scumpi, piata din Romania, ca si potential de vanzari, este acum mult mai atragatoare pentru Kaspersky: “Pana acum, am mai avut colaborari cu specialisti din Romania, dar nu dadeam importanta pietei ca si vanzari. Acum insa, piata este destul de complicata pentru dezvoltare, dar este mult mai potrivita pentru vanzarea de produse antivirus datorita cresterii salariilor si a clasei medii”, spune Garry Kondakov.

Planul Kaspersky pentru Romania incepe cu deschiderea oficiala a biroului de la Bucuresti (pana acum, oficialii romani ai Kaspersky fiind angajati ai biroului de la Moscova, si nu ai Kaspersky Romania, cum vor fi din septembrie incolo): “Dupa deschiderea biroului de la Bucuresti, va urma angajarea unui staff de conducere (10-20 de persoane), vom creiona apoi un plan de crestere si pana la sfarsitul anului vom avea pus la punct biroul de vanzari care sa implementeze acest plan, asa cum am facut in toate tarile unde am intrat pana acum”, spune Garry Kondakov.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/kaspersky-asalteaza-romania-2978660
2978660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.