Ce idee a avut un antreprenor pentru a uşura interacţiunea chiriaşilor cu spaţiile de birouri

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 28 februarie 2022 176 afişări

Bogdan Nicoară a încetat, de ceva vreme, să viseze la jobul ideal, pentru că spune că îl are deja. A cochetat de foarte tânăr cu antreprenoriatul, a testat mai multe domenii şi a ajuns la unul care i se potriveşte mănuşă şi care îl disciplinează. Atât de mult încât îşi face patul în fiecare dimineaţă.

„În general, dimineaţa îmi place să meditez, să îmi fac exerciţiile de recunoştinţă şi să fac sport, să alerg. În timp ce alerg, ascult de obicei podcasturi – Dror Poleg, Lex Freedman – sau audiobooks – ultima carte pe care am ascultat-o este Smarter Together şi mi-au mai plăcut, de exemplu, Reinventing Organisations şi Exponential Organisations”, povesteşte Bogdan Nicoară, CEO-ul şi cofondatorul Bright Spaces, o platformă digitală de vizualizare a clădirilor de birouri. Practic, prin platforma Bright Spaces, viitorii chiriaşi ai spaţiilor de birouri pot vizualiza şi interacţiona în mod digital cu un spaţiu sub formă 3D, pot descoperi specificaţiile tehnologice ale clădirii, punctele de interes, pot cere o ofertă sau pot planifica un tur live.

În iulie 2021, Bright Spaces a ridicat o finanţare în valoare de 1,5 milioane de euro pentru creşterea companiei, dezvoltarea de noi feature-uri tech şi scalarea pe noi pieţe din ECE şi Europa de Vest. Provocările jobului de zi cu zi al lui Bogdan Nicoară sunt aşadar foarte mari. Este responsabil de colegii lui, de joburile lor, de produsul pe care îl pun în piaţă, de relaţia cu investitorii şi return, de a duce businessul la următorul nivel. „Este o presiune continuă: suntem într-un start-up tech high-growth, ne susţin trei fonduri VC (venture capital – n. red.) din România, Franţa şi UK şi 19 angels care şi-au pus banii şi încrederea în noi. Este responsabilitatea mea să îmbin toate resursele pe care le avem într-o formulă magică pentru a crea un business de succes.” Bright Spaces este, după cum spune chiar Bogdan Nicoară, cea mai mare realizare profesională a lui. A creat o companie cu clienţi internaţionali, cu aproape 30 de oameni în echipă, cu 1,7 milioane de euro investiţie, cu un produs care poate să rescrie o bună bucată din procesele tradiţionale din real estate şi cu potenţialul de a deveni un jucător global.

„Cel mai greu lucru este presiunea constantă a rezultatelor. De exemplu, dacă azi închidem o rundă, am o zi de «relaxare”», dar de mâine începe anul în care trebuie să ne ridicăm la înălţimea unor aşteptări de zece ori mai mari. Pe de altă parte, devine mai uşor pe parcurs. Rezistenţa creşte mai mult decât problemele, devin mai rezilient exponenţial. Cred că e singurul mod posibil de a evolua.” Bogdan Nicoară a avut tot felul de încercări antreprenoriale încă din liceu, când voia – la fel ca acum, de altfel – să găsească soluţii mai bune la anumite probleme. În 2008 a cofondat businssul 4ideas, care ulterior s-a dezvoltat într-o agenţie dedicată dezvoltării de experienţe digitale inovatoare şi o companie de software development. Cât despre Bright Spaces, acesta a apărut ca idee chiar în aprilie 2019, când Nicoară a făcut exitul din businessurile anterioare şi s-a concentrat exclusiv pe creşterea acestui start-up. „Consider că am deja jobul ideal. Aş schimba foarte puţine: dacă aş putea, aş aloca mai mult timp pentru strategie, planificare şi organizare”, mărturiseşte el. Programul de zi cu zi al lui Bogdan Nicoară nu este aproape niciodată la fel.

Merge la birou, de obicei are programul făcut cu o zi înainte şi în general zilele lui sunt destul de pline cu taskuri administrative sau operaţionale, cu meetinguri interne şi externe şi multe altele. Îşi face timp câteva minute în fiecare zi pentru clipele de respiro. „În timpul zilei am mai multe momente în care comunic cu familia, îmi place să am mici pauze în care vorbesc cu Tania, soţia mea şi Ian, băieţelul nostru.”

Familia este, de altfel, una din sursele lui primare de inspiraţie, la fel cum sunt şi echipa, dar şi spiritul de competiţie, care îl ajută să găsească permanent energie şi idei. Când simte că echipa poate mai mult, mai bine, găseşte noi resurse să încerce. Îl inspiră problemele, pentru care mintea lui încearcă mereu să găsească soluţii, îl inspiră viitorul, parcursul lui Elon Musk şi cum a pornit de la o idee şi a construit un masterplan pentru a ajunge pe Marte. Îl inspiră tehnologiile noi, îl incită când vede că se poate ceva, că se poate să adauge o funcţionalitate avansată care să rezolve şi mai multe provocări cu un singur click. Îl mai fascinează şi gândul că industria în care activează, cea a tehnologiei, are un potenţial imens, că regulile acum se scriu şi că el este parte din acest proces de formare.

„Apar noi categorii de produse, iar noi suntem unul dintre aceşti category creators. Cred însă că peste o perioadă, termenul de proptech nu va mai avea sens pentru că real estate-ul nu va mai exista fără tehnologie.” Astăzi, scopul lui este să ducă Bright Spaces la nivel global, deşi piaţa s-a schimbat foarte mult de când a început businessul cu această idee, din cauza pandemiei. Experienţa de afaceri de până acum l-a învăţat să se concentreze pe un singur lucru, pe un singur domeniu, pe un singur business. Înainte de Bright Spaces era mult mai împărţit în mai multe direcţii şi a învăţat că, dacă îţi pui energia într-un singur loc, rezultatele se vor vedea rapid. Cu această idee asumată la purtător, ar lua-o oricând de la început în carieră, iar dacă ar fi totuşi să pornească pe alt drum, ar fonda şi ar lucra într-un venture capital, o formă de finanţare prin capital privat oferită start-up-urilor. „În ceea ce fac eu, problema nu se pune «dacă» o voi lua de la început, ci «când». Cu siguranţă eu o voi lua de la capăt la un moment dat, pentru că modul în care un start-up scalabil se dezvoltă implică un moment în care conducerea iniţială fie părăseşte de tot compania, fie se creează un consiliu de administraţie din care faci parte, dar ajungi să faci şi altceva, de la zero.” Ar păstra energia cu care a pornit, curiozitatea, voinţa, rezilienţa, dar ar adăuga tot ce a învăţat pe parcurs. Lucrurile ar merge mai repede, cu mai puţine greşeli sau cu alte greşeli făcute mai repede. Din lecţiile pe care le-a învăţat pe cont propriu, este dispus să le ofere câteva sfaturi şi tinerilor care se află acum la început de drum în carieră.

„Căutaţi-vă pasiunea, fiţi curioşi, înţelegeţi că singurul lucru pe care trebuie să îl învăţaţi este cum să învăţaţi încontinuu! Nu vă limitaţi la realitatea de acum şi nu vă închideţi într-o cutie falsă, bazată pe cunoaşterea de astăzi, pentru că lucrurile se schimbă atât de repede, încât doar cei mai agili, abili şi adaptabili vor fi câştigătorii acestui joc numit viaţă! Nu trăiţi ordinar, viaţa nu e aşa şi nu avem de ce să o închidem în limitări!” Tocmai pentru că, în viziunea lui, viaţa este despre o permanentă învăţare şi supravieţuire, pe o insulă pustie, Bogdan Nicoară şi-ar pune în bagaj cărţi, alături de un kit de supravieţuire şi unul de prim-ajutor. Pentru că a învăţat să se bazeze în primul rând pe forţele proprii. Poate şi de aceea visul lui din copilărie de a deveni supererou a căpătat o nouă valenţă: „Acum cred că pot deveni o persoană care să nu mai aibă nevoie să devină supererou”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.