INTERNET: Blogul, forumul si wiki-ul pun la punct businessul

Postat la 24 aprilie 2007 2 afişări

Blogurile, wiki-urile si forumurile sunt o noua forma de business intelligence, care pot face o companie sa prospere, daca sunt bine folosite, sau sa-i grabeasca drumul spre dezastru daca nu sunt luate in seama.

Blogurile, wiki-urile si forumurile sunt o noua forma de business intelligence, care pot face o companie sa prospere, daca sunt bine folosite, sau sa-i grabeasca drumul spre dezastru daca nu sunt luate in seama.

 

Compania americana Umbria, specializata in analiza perceptiei produselor in comunitati virtuale, spune ca afacerile care ignora ceea se spune despre ele in mediul online rateaza oportunitati de a se corecta si se expun riscurilor. Folosind o tehnologie care scaneaza continutul a mai mult de 60 de milioane de bloguri, Umbria are sase produse de analiza a unei marci pe Internet. "Product tracker", de exemplu, urmareste ce spun clientii despre produsele sau serviciile unei companii si creeaza analize despre perceptia asupra unei marci. "Exista lucruri spuse acolo despre compania ta, care pot creste ca un bulgare de zapada sau pot disparea fara vreun efect", este de parere Howard Kaushansky, CEO al Umbria Communications.

 

"Cheia este sa determini in ce stadiu se afla conversatia." El ofera exemplul unuia dintre clienti, o companie producatoare de felicitari, care a folosit in acelasi timp metode traditionale de analiza, focus grupuri, studii, dar si serviciile Umbria Communication. Desi metodele clasice au aratat ca felicitarile de Valentine’s Day sunt apreciate, analiza comunitatilor online a relevat faptul ca o buna parte a utilizatorilor de Internet le considerau prea "comerciale" si prea sentimentale. Asa ca producatorii felicitarilor au creat o linie speciala de produse, cu felicitari mai degraba sarcastice la adresa sarbatorii americane - care a depasit in incasari linia clasica.

 

Cateva mari companii au inceput deja sa asculte ce au de zis forumistii, printre ele numarandu-se Procter & Gamble, Sony si Dell. Kaushansky spune ca aceste comunitati pe Internet pot fi folosite ca "business intelligence", o metoda de aflare a interesului pentru produsele unei companii si ca o strategie buna este sa incurajezi discutiile despre marca, fie ele bune sau rele. Cei mai influenti dintre membrii comunitatilor ar putea primi in avanpremiera produsele noi ale companiei pentru a le testa si a le afla parerea. "Nu e nimic rau in a spune «sunt de la aceasta companie si as vrea sa stiu cum am putea rezolva aceasta problema»", spune CEO al Umbria. Si in Romania incep sa apara astfel de unelte de analiza, prima dintre ele fiind NetClips, serviciu de monitorizare web ce urmeaza a fi lansat in curand. Singura problema ramane determinarea comunitatilor online sa vorbeasca despre o anumita companie sau produs.         

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/internet-blogul-forumul-si-wiki-ul-pun-la-punct-businessul-1008953
1008953
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.